Componența Consiliului ASF la data sancționării NN Pensii a fost: Mișu Negrițoiu (președinte), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreședinte), Mircea Ursache (vicepreședinte), Ion Giurescu (vicepreședinte), Gabriela Boca (membru neexecutiv), Gheorghe Marcu (membru neexecutiv, Albin Biro (membru neexecutiv) și Dan Armeanu (membru neexecutiv). Cinci dintre aceștia au fost prezenți la ședința din data de 13 aprilie 2017 când s-a votat sancționarea NN Pensii și propunerea de sancționare a fost aprobată cu unanimitate de voturi, au precizat vineri pentru HotNews.ro oficialii ASF, fără a nominaliza cei 5 membri care au participat la ședința, în condițiile în care voturile membrilor conducerii ASF sunt confidențiale.

Conducerea ASF la data sanctionarii NN pensiiFoto: ASF

În contextul în care, în urmă cu o zi, senatorul PNL, Florin Cîțu,a anunțat că va chema la audieri actuala conducere a Autorității de Suraveghere Financiară (ASF) "în legătură cu abuzul pe care l-a făcut față de un manager din sistemul privat de pensii" și că "niciuna din persoanele care sunt astăzi în conducerea ASF nu ar trebui lăsate să-și continue mandatul" pentru că ar răspunde la comanda lui Liviu Dragnea și a coaliției PSD-ALDE, HotNews.ro a solicitat joi, 18 octombrie, ASF să precizeze:

- Care era componența Consiliului ASF la data sancționării NN Pensii?

- Câți membri au participat la ședința în care s-a luat decizia de sancționare a NN și câți dintre aceștia au semnat în favoarea sancționării?

Răspunsurile ASF transmise astăzi, 19 octombrie, sunt următoarele:

"Componența Consiliului ASF la data sancționării NN Pensii a fost:

  • 1. Mișu Negrițoiu – Președinte
  • 2. Cornel Coca Constantinescu – Prim-Vicepreședinte
  • 3. Mircea Ursache – Vicepreședinte
  • 4. Ion Giurescu – Vicepreședinte
  • 5. Gabriela Boca – membru neexecutiv
  • 6. Gheorghe Marcu – membru neexecutiv
  • 7. Albin Biro – membru neexecutiv
  • 8. Dan Armeanu – membru neexecutiv

La acea dată un post de Vicepreședinte era vacant, ca urmare a demisiei domnului Marius Vorniceanu.

La ședinta Consiliului ASF din data de 13.04.2017 au participat cinci membri ai Consiliului din opt, fiind asigurat astfel cvorumul necesar, conform legii. Propunerea de sancționare a fost aprobată cu unanimitate de voturi. ", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

  • Componenţa actuală a Consiliului ASF: Doar Leonardo Badea și Ovidiu Wlassopol nu făceau parte din conducerea ASF la data sancționării NN Pensii

În prezent, componența Consiliului ASF este următoarea:

  • 1. Leonardo Badea - Preşedinte - membru executiv
  • 2. Ovidiu Răzvan Wlassopol - Prim-Vicepreşedinte - membru executiv
  • 3. Mircea Ursache - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor financiare
  • 4. Cornel Coca Constantinescu Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Asigurări Reasigurări
  • 5. Ion Giurescu - Vicepreşedinte - membru executiv - Sectorul Sistemului de Pensii Private
  • 6. Gheorghe Marcu  - membru neexecutiv
  • 7. Biró Albin - membru neexecutiv
  • 8. Daniel Ştefan Armeanu - membru neexecutiv
  • 9. Gabriela Boca - membru neexecutiv

Declarațiile recente ale senatorului PNL, Florin Cîțu, au loc în contextul în care mandatul actualei conduceri ASF, care supraveghează piețe de zeci de miliarde de euro, expiră în data de 5 noiembrie, iar noii membri vor fi numiţi de Parlament.

De asemenea, Curtea de Apel București a anulat marți, 16 octombrie, decizia de sancționare a fostei șefe a NN Pensii, Raluca Țintoiu, căreia ASF i-a aplicat anul trecut o amendă de 100.000 de lei și i-a retras posibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcție similară de conducere în România și UE după ce compania pe care o conducea a transmis clienților o scrisoare de informare privind discuțiile din spațiul public legate de o posibilă naționalizare a Pilonului II de pensii.

Mai exact, Consiliul ASF, al cărui președinte era Mișu Negrițoiu, a decis în data de 13 aprilie 2017 sancționarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societății, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienți 'informații înșelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila naționalizare a activelor fondurilor de pensii și acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii în România'. Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Sancțiunea ASF a venit după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat public să fie sancționată foarte dur NN Pensii pentru scrisoarea în care-și atenționa clienții privind discuțiile publice legate de o posibilă naționalizare a fondurilor de pensii.

ASF a anunțat că va ataca decizia Curții de Apel București.