Membrii Consiliului ASF au luat act astăzi de demisia deputatului PSD Marius Bota din funcția de vicepreședinte al ASF, responsabil pentru piața de capital, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse din cadrul autorității. Demisia acestuia este înregistrată la Parlament cu data de 15 noiembrie, a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale. Un nume vehiculat pentru preluarea postului vacant este Gabriel Grădinescu, validat recent ca membru neexecutiv în ASF, care ar fi susținut pentru această poziție, de către vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, conform surselor HotNews.ro.

Marius BotaFoto: cdep.ro

Gabriel Gradinescu

Gabriel Gradinescu

Foto: Arhiva personala

Gabriel Grădinescu, votat recent ca membru neexecutiv în noul Consiliu ASF, are o experiență de peste 25 de ani în domeniul bancar, conform informațiilor de pe profilul său de LinkedIn, lucrând în bănci ca Raiffeisen și Bancpost din Focșani, Vrancea.

Potrivit surselor HotNews.ro, Gabriel Grădinescu ar fi susținut pentru preluarea funcției de vicepreședinte ASF de către Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și vicepreședinte PSD.

  • Toată procedura de numire a unui nou vicepreședinte al ASF va fi reluată în Parlament - propunere, audiere în Comisiile de specialitate din Parlament, vot în Plen și apoi publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Amintim faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reglementează piețele de capital, asigurări și pensii private, piețe în care valoarea activelor depășește 20 miliarde de euro.

HotNews.ro a scris încă din data de 14 noiembrie, în ziua în care Plenul parlamentului a votat noul Consiliu ASF, că deputatul PSD Marius Bota ar putea renunța la funcția de vicepreședinte ASF, în ciuda validării sale de către Parlament.

"Discuții despre posibila renunțare a acestuia la ocuparea funcției de vicepreședinte ASF au avut loc chiar azi, înainte de validarea din Plen", au precizat în 14 noiembrie pentru HotNews.ro surse PSD. 'Își va da demisia după publicarea hotărârii de numire în Monitorul Oficial. Nu avea experiența necesară și exista riscul să fie demis de Curtea Constituțională. Bota nu a vrut să riște. Ar fi pierdut mandatul de deputat", au susținut, atunci, alte surse parlamentare.