​EXCLUSIV Culisele celei mai mari amenzi din istoria pensiilor private: Cum a votat fiecare membru din conducerea ASF, după ce Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 26 noiembrie 2018, 15:29 Economie | Asigurari


Conducerea ASF la data sanctionarii NN pensii
Foto: ASF
​​Scandalul celei mai mari sancțiuni din istoria pensiilor private revine în contextul în care noua conducere ASF susținută de guvernarea PSD-ALDE este contestată de Opoziție la Curtea Constituțională. "E mai bine un salariu de consilier decât nimic. Așa e când sapi groapa altuia: cazi tot tu în ea", a comentat recent pe Facebook, Mișu Negrițoiu, fostul președinte al ASF, la știrea în care HotNews.ro semnala că fostul vicepreședinte ASF responsabil de piața asigurărilor, Cornel Coca Constantinescu, a fost angajat consilier la cabinetul lui Cristian Roșu, cel care i-a luat locul în urma recentului vot din Parlament. Contactat de HotNews.ro, Mișu Negrițoiu a povestit cum au votat el și ceilalți membri ASF sancționarea NN Pensii.

Informația pe scurt:
 • Personaje: Cei 8 membri din Consiliul ASF la momentul amenzii istorice de 750.000 de lei în cazul NN Pensii erau: Mișu Negrițoiu (președinte), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreședinte), Ion Giurescu (vicepreședinte pensii private), Mircea Ursache (vicepreședinte piața de capital), Dan Armeanu (membru neexecutiv), Gabriela Boca (membru neexecutiv), Gheorghe Marcu (membru neexecutiv) și Albin Biro (membru neexecutiv).
 • Scandalul a pornit de la o scrisoare transmisă de NN Pensii în 11 aprilie 2017 către clienții săi prin care atenționa asupra discuțiilor publice privind o posibilă naționalizare a pilonului II de pensii.
 • Decizia sancționării NN Pensii și a Ralucăi Țintoiu, directorul general al acestei companii, s-a luat prin votul unanim a cinci membri prezenți: Mișu Negrițoiu, Cornel Coca Constantinescu, Ion Giurescu, Mircea Ursache și Dan Armeanu.
 • Mișu Negrițoiu susține că "reacția ASF a fost la mesajul politic". Acesta amintește că Liviu Dragnea declarase cu o seară înainte la Antena 3 că "ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze foarte dur în cazul NN Pensii".
 • Negrițoiu susține că deși Consiliul ASF discutase la ședința din 12 aprilie subiectul NN și nu au stabilit că este atât de grav, după declarațiile făcute în aceeași seară de Liviu Dragnea, un membru neexecutiv, Dan Armeanu, a fost primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN, iar Coca Constantinescu a convocat Consiliul, deși nu ar fi avut dreptul pentru că el era președinte și era în instituție.
 • Dan Armeanu, ajuns în prezent vicepreședinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private, susține că "nu a fost primul care a reacționat." Coca Constantinescu susține că a respectat legea în cazul convocării ședinței Consiliului ASF.
 • Mișu Negrițoiu explică de ce a a venit totuși la ședința Consiliului ASF și de ce a votat pentru sancționarea NN pensii.
 • Surse din ASF spun că Mișu Negrițoiu ar fi votat pentru sancționarea NN Pensii, deși era în concediu și că fără votul lui nu ar fi existat cvorum. Negrițoiu neagă aceste lucruri.

NOTĂ La scurt timp după publicarea acestui articol, HotNews.ro a intrat în posesia procesului verbal al ședinței ASF din 13 aprilie 2017 când s-a decis sancționarea NN Pensii. Vezi mai jos ce conțin cele 4 pagini ale procesului verbal, precum și expunerea de motive, prin care s-a decis sancționarea NN pensii:

Mișu Negrițoiu: Dan Armeanu a fost primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN după declarațiile lui Dragnea, iar Coca Constantinescu a convocat Consiliul, deși nu avea dreptul pentru că eu eram în instituție

 • "Miercuri (n.a 12 aprilie) noi am avut o ședință obișnuită de Consiliu. În momentul în care eram în ședință, unul dintre membrii Consiliului a semnalat că a apărut în presă că NN a atenționat asupra discuțiilor privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii. Am discutat subiectul și am concluzionat că ar trebui să-i atenționăm pe cei de la NN Pensii că nu se face așa ceva pentru că informațiile nu erau confirmate, erau zvonuri. Și chiar am dat un comunicat de presă atunci", a precizat pentru HotNews.ro Mișu Negrițoiu, cel care era președinte ASF la momentul sancționării NN Pensii.

Scrisoarea NN Pensii, companie care administra pensiile private a 1,9 milioane de români, apăruse în premieră pe Profit.ro cu o zi în urmă, marți, pe 11 aprilie.

A doua zi după acest articol, miercuri, pe 12 aprilie, a avut loc ședința obișnuită a Consiliului ASF, în care unul dintre membri conducerii ASF, pe care Mișu Negrițoiu nu-l numește, ar fi adus în discuție acest subiect, fără să se fi ajuns la concluzia că este necesară o sancțiune serioasă. Subiectul nu era pe agenda ședinței Consiliului ASF din 12 aprilie, fiind însă adus în discuție de acel membru al Consiliului ASF.

În seara aceleași zile, miercuri 12 aprilie, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Antena 3 că "scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF". Dragnea a cerut să se acționeze foarte dur pentru a fi un exemplu și pentru alte multinaționale.

 • "În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să cearcă explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie de asigurări (NN, n.r.) este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul şi Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze foarte dur pentru că trebuie să fim exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român”, a spus Dragnea la Antena 3 în seara zilei de 12 aprilie, citat de Mediafax.

Pe 13 aprilie 2017, Consiliul ASF s-a întrunit și a decis sanctionarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, având in vedere circumstantele de afectare a încrederii participantilor in sistemul de pensii private, a declarat atunci Ion Giurescu, vicepresedinte ASF. Aceasta este cea mai mare amenda din istoria ASF, a spus acesta. Conducerea ASF a decis de asemenea si amendarea cu 100.000 de lei si retragerea autorizatiei de director general pentru Raluca Tintoiu, sefa NN Pensii.


Misu Negritoiu, fost presedinte ASF
Foto: Hotnews
Mișu Negrițoiu acuză acum că prima reacție după aceste declarații ale liderului PSD ar fi venit din partea lui Dan Armeanu, care la acel moment era membru neexecutiv.

 • "De fapt el (n.a Dan Armeanu) a fost primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN la momentul respectiv. Armeanu ca membru neexecutiv a transmis un mesaj către membri că ar trebui să ne intâlnim să discutăm noua situație de la NN. A fost o reacție imediată după declarațiile lui Dragnea. La această propunere eu nu am răspuns nimic și Coca Constantinescu a convocat Consiliul.
 • Coca Constantinescu a convocat ședința de Consiliu în condițiile în care nu avea dreptul să o facă pentru că eu eram în instituție. Nu eram plecat. Și atunci, odată convocată această ședință, nu puteam să o anulez și am asistat și m-au pus în fața faptului împlinit cu dosarul și propunerea care se făcea pentru Raluca Țintoiu. Oricum nu aveam ce să mai fac. Cuvântul meu nu mai conta. Ar fi fost erau 6 voturi contra 1.", susține acum Negrițoiu.

Reacțiile lui Dan Armeanu și Coca Constantinescu: Nu am fost primul care a reacționat!, spune Dan Armeanu, în prezent vicepreședinte ASF responsabil de pensiile private

Contactat de HotNews.ro, Cornel Coca Constantinescu a precizat că "nu vrea să comenteze aceste declarații, în contextul în care există un proces pe rol (n.a decizia Curții de Apel care a anulat sancțiunea ASF în cazul Ralucăi Țintoiu va fi contestată la Înalta Curte de către ASF), dar că procedura de convocare a ședintei Consiliului ASF la momentul sancționării NN Pensii a respectat cadrul legal."

De cealaltă parte, Dan Armeanu, membru neexecutiv în ASF la acel moment, care între timp a fost validat ca vicepreședinte al ASF responsabil de piața pensiilor private, a declarat pentru HotNews.ro: "Nu am fost primul care a reacționat, iar un membru neexecutiv nu poate să convoace Consiliul ASF. Acest lucru îl poate face, conform legii, președintele sau prim-vicepreședintele ASF".

 • Cine făcea parte din Consiliul ASF și cine a votat pentru sancționarea NN Pensii și a Ralucăi Țintoiu

La acel moment, din Consiliul ASF făceau parte 8 membri. Un post era vacant după plecarea lui Marius Vorniceanu. Cei opt membri erau: Mișu Negrițoiu (președintele ASF), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreședinte ASF), Mircea Ursache (vicepreședinte ASF responsbil piața de capital), Ion Giurescu (vicepreședinte ASF responsabil pensii private), Albin Biro (membru neexecutiv), Dan Armeanu (membru neexecutiv), Gabriela Boca (membru neexecutiv) și Gheorghe Marcu (membru neexecutiv).

 • Cum explică Negrițoiu de ce a votat pentru sancționarea NN Pensii: Nu am fost suficient de înțelept

Mișu Negrițoiu susține că la decizia de sancționare a NN pensii, din 13 aprilie, au participat 5 membri ai Consiliului ASF (toți cei 4 membri executivi, plus Dan Armeanu - membru neexecutiv), iar alți doi membri neexecutivi au intrat prin telefon și și-au exprimat acordul pentru sancționarea companiei.

"Convocarea Consiliului m-a luat prin surprindere pentru că nu avea dreptul, pentru că eu eram prezent. Dar da, am fost la ședință. Eu trebuia să aprob agenda și dosarul care se discuta, dar acestea nu au trecut pe la mine și m-am dus la ședință și am fost pus în fața faptului împlinit.", susține Negrițoiu.

De ce ați votat da, atunci?

"Am votat da, din mai multe motive. Pentru că nu voiam să mai creez iar un conflict cu ei, pentru că am mai avut situații în care tot Consiliul a votat da și eu nu și pentru că în acest caz oricum votul meu nu mai influența situația - erau 6 contra 1. Nu în cele din urmă pentru că eram considerat în conflict de interese și pentru că votul meu negativ ar fi fost de natură să fie speculat că: 'iată tocmai pentru că eu le-am furnizat acele informații (n.a către NN Pensii) de asta am și votat împotrivă'. Probabil cel mai înțelept ar fi fost să mă abțin, dar nu am fost suficient de înțelept.", spune Negrițoiu.

Regretă?

 • "Da, pentru imaginea mea..ar fi trebuit să spun atunci, dar am zis să nu mă mai războiesc atunci. Reacția ASF a fost la mesajul politic. (..) Gravitatea (n.a sancțiunii) este excesivă oricum, foarte mare față de ce a făcut și cred că dacă rămâneam la mesajul nostru anterior, care a fost un avertisment, era mai bine. Dar eu nu am mai putut să mai întorc concluziile referatului pentru că era văzut de toata lumea, inclusiv de juridic.", a spus Negrițoiu.

SURSE ASF: Fără votul lui Mișu Negrițoiu, nu ar fi existat cvorum și NN nu ar fi putut fi sancționată / Negrițoiu era în concediu când s-a organizat ședința ASF și era și în conflict de interese în cazul Ralucăi Țintoiu

Afirmațiile lui Mișu Negrițoiu par a fi contrazise precizările oficiale ale ASF pe tema deciziei în cazul NN Pensii.

"La ședinta Consiliului ASF din data de 13.04.2017 au participat cinci membri ai Consiliului din opt, fiind asigurat astfel cvorumul necesar, conform legii. Propunerea de sancționare a fost aprobată cu unanimitate de voturi. ", au precizat luna trecută pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Mai multe surse din ASF, care au dorit să-și păstreze anonimatul, susțin acum că Mișu Negrițoiu ar fi fost în concediu la data sancționării NN Pensii. Mai mult, spuns sursele, el ar fi fost și în conflict de interese față de Raluca Țintoiu, căreia îi fusese coordonator de lucrare de diplomă și șef mai mulți ani.

Fără a contrazice declarațiile lui Negrițoiu legate de membrii care au fost prezenți și cei care au intrat prin telefon în ședința din 13 aprilie, aceste surse susțin că "fără votul lui Mișu Negrițoiu nu ar fi existat cvorum și NN nu ar fi fost sancționată, pentru că nu exista procedura de televoting".

 • Negrițoiu: Nu eram în concediu / Nu am știut că nu ar fi fost cvorum fără votul meu

Întrebat cum răspunde acestor acuzații, Mișu Negrițoiu a negat că ar fi fost în concediu: "Ei au crezut că eram în concediu. Urma să mă plec săptămâna următoare. Nu am știut că nu ar fi fost cvorum.", a spus acesta.

 • Ce spune despre potențialul conflict de interese în care ar fi fost?

"Este adevărat că am fost coordonatorul lucrării ei (n.a al Ralucăi Țintoiu) de diplomă, mi-a fost studentă, dar când lucrezi într-o instituție, perioada de conflict de interese este limitată, nu este pentru toată viața. Ar fi însemnat ca eu să nu pot să supraveghez. Nu am influențat nicio decizie în legatura cu NN. Și in cazul de față, înainte de ședință le-am spus că sunt de acord cu ce votează ei pentru că am acest conflict de interese: o dată pentru că aveam o relație de lungă durata profesională cu Raluca. Am fost președintele platformei ING, inclusiv de asigurări cu circa 10 ani în urmă, și pentru că fusesem citat de Dragnea seara că eu le-aș fi dat aceste informații.", susține Negrițoiu.

 • Era legală procedura de vot prin telefon?

"Nu a fost practică înainte, dar nu era nici ilegală. Adică sunt ședințe care se poartă prin telefon. Nu era prevăzut în procedura nici da, nici nu. Am mai avut situații izoltate când ne-am consultat prin telefon. Nu știu dacă am am semnat procesul verbal. În mod normal dacă am participat acolo, ar fi trebuit să-l semnez. Știu sigur că nu am semnat decizia de retragere a autorizației Ralucăi Țintoiu și nici corespondența ulterioară.", a mai spus Mișu Negrițoiu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9388 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Mojicii platite regeste... (Luni, 26 noiembrie 2018, 16:16)

  morometu [utilizator]

  Nu aplicarea legilor este prioritara ci slugarnicia fata de mai marii zilei!
 • +25 (27 voturi)    
  misule (Luni, 26 noiembrie 2018, 16:16)

  beeeeeenar [utilizator]

  lasa-ne tata.
  iesi la pensie mai bine, lasa aciuiala la EY.
  ai fost mare ceo, mare tehnocrat.
  ai facut mare scandal ca te schimba politic.
  dar la vot ai votat ca ei.
  deci de fapt tot ce te interesa era scaunu' tau. mai mare rusinea ca dupa atatia ani in care ING te-a platit regeste ai actionat tot ca un politruc.
 • +15 (17 voturi)    
  Mi-e scarba de aceste marionete cu chip de om. (Luni, 26 noiembrie 2018, 17:13)

  Cuca [utilizator]

  Nu au pic de coloana vertebrala - niste carpe.

  Nu stiu cum sa linga mai cu spor mana ce-i hraneste.

  Nu am pic de respect pentru ei - si pentru multi altii.

  E tare trist ca sunt multi acestia.... si probabil ca majoritatea celor ce ne conduc au caracter infect.

  De-aia suntem acolo unde suntem, ca natie.
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 noiembrie 2018, 17:47)

   [anonim] i-a raspuns lui Cuca

   • +5 (7 voturi)    
    si tu cine esti? (Luni, 26 noiembrie 2018, 18:23)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui

    vorbesti de parca ai fi Elvetia!
    Ia nu te mai da fata mare ca esti in exact aceeasi oala de rahat ca si restul romanilor!

    In primul rand generalizezi iar in al doilea rand de delimitezi de parca ai fi student strain la studii in Romania.

    De acord ca romanul este scarbit de politica romaneasca , dar adevarul este ca nu exista politica.
    Singura posibilitate este sa votezi independenti de care nu stii nimic sau extremisti...
   • +1 (1 vot)    
    omule in parte ai dreptate (Marţi, 27 noiembrie 2018, 13:03)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

    Romanii nu sunt invatati si nici obisnuiti sa gandeasca cu capul lor.

    Este o mare problema chestia asta in RO:
    Asa se explica de ce o serie de oameni de la care nu te astepti poti sa fie asa de flexibili, ca sa nu zic altfel...

    Este un obicei vechi pastrat destul de bine in partea sudica si nord estica - unde domniile fanariote si ocupatia unora au dus la capul plecat sabia nu il taie.

    Nu acelasi lucru se poate spune despre Transilvania - ardeal - acolo romanii au fost invatati sa lupte pentru ceea ce cred ei si sa nu se opreasca la primul care evident nu o sa fie nici ultimul obstacol in atingerea visului.

    deci ceea ce este scris mai sus este cumva cu dus si intors - adica partial DA, partial NU, sau vice-versa.
 • +10 (12 voturi)    
  De cate ori mai intra 68 in 46 ? (Luni, 26 noiembrie 2018, 18:02)

  MisuG [utilizator]

  Misulica du-te tata acasa ca in 46 nu prea mai intra 68..... Cu ASF-ul iti ajunge, crede-ma!
  In curand o sa constati ca 25-30 intra de mai multe ori in 46 decat 68 in 46.....
  Prietenii stiu de ce!
  • +3 (5 voturi)    
   46 e mult prea mult (Luni, 26 noiembrie 2018, 18:59)

   dece [utilizator] i-a raspuns lui MisuG

   la anul e 47, cine isi strica ... pe 47?
   Misu e bine merci, invarte milioanele cu lopata si calatoreste prin strainatate :)
 • +5 (5 voturi)    
  Misu Negritoiu (Marţi, 27 noiembrie 2018, 12:01)

  paonipao [utilizator]

  A fost mereu omul SIE infiltrat ...mai intai in structurile statului la nivel inalt, la Cotroceni sau in USA, iar mai apoi in sistemul bancar...!
  Omul a avut mereu o abordare individualista, pragmatica...taranul sarac plecat din Dabuleni (asa cum ii placea sa se laude folosind autoironia)care a stiut sa se invarta in orice situatie pentru a se mentine pe linia de plutire chiar daca a trebuit sa calce pe cadavre iar spre final avand actiuni ce i-au aratat adevarata fata...aceea de om las!
 • +2 (2 voturi)    
  Bravo HN! (Marţi, 27 noiembrie 2018, 12:58)

  ..13 [utilizator]

  Uite ca a sosit vremea sa fie dati in gat toti netrebnicii care nu sunt in stare sa gandeasca cu capul lor si au nevoie de un suport politic.

  Bravo HN!!!!

  Huo
  Mișu Negrițoiu,
  Cornel Coca Constantinescu,
  Ion Giurescu,
  Mircea Ursache și
  Dan Armeanu..

  sincer ma asteptam al Misu negritoiu, la urasache si constantinescu.
 • +3 (3 voturi)    
  important este ca (Marţi, 27 noiembrie 2018, 13:06)

  ..13 [utilizator]

  Justitia a facut dreptate!

  De aceea avem nevoie de JUSTITIE INDEPENDENTA - se aude slugarel Tudorel???
  magistratii procurori sunt vitali pentru ca sistemul juridic sa nu fie obiedent politic.
 • +2 (2 voturi)    
  Misule, babaiatule, chiar esti si tampit! (Marţi, 27 noiembrie 2018, 13:11)

  ..13 [utilizator]

  cum adica: "Dar eu nu am mai putut să mai întorc concluziile referatului pentru că era văzut de toata lumea, inclusiv de juridic."????

  este bine ca acum intoarce totul justitia???

  care juridc de la ASF? hai ca mai este de sapat HN - nu va lasati - merita sa aflam adevarul despre mafile din ASF.

  Rog ca justitia sa il incarce nota de plata - daune morale - in special pe Misu Negritou care in calitate de sef la ASF putea tempera lucrurile, dar nu a dorit !!!! HUOOOO!

  Nu poti sa pui sef o stoarfa, o carpa, cu care te sterge pe picioare!
  Daca nu te duc puterile sa spui NU atunci sa NU URCI pe un loc care impune exigenta de SEF.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by