Reacția administratorilor fondurilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Retragerea economiilor îi va lăsa pe oameni mai săraci în viitor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:37 Economie | Asigurari


Pensii
Foto: Facebook/ APAPR
​Populația, economia și investitorii vor fi grav grav afectați de noile măsuri propuse prin Ordonanța de Urgență, avertizează miercuri administratorii fondurilor de pensii private. Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei, subliniază APAPR, organizația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.

APAPR avertizează că prin proiectul de OUG aceștia sunt încurajați să își retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

Mai mult decât atât, renunțând la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie. În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat.

O lovitură puternică pentru economia României

Aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci și economia României în ansamblu. Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice.

În același timp, măsurile compromit promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piață emergentă, ceea ce ar fi însemnat un avantaj semnificativ pentru economia României. În perspectivă, marile proiecte de infrastructură ale României vor fi și ele grav afectate. În acest context, prevederea care își propune să stimuleze investițiile fondurilor de pensii în infrastructură devine goală de conținut.

Guvernul izolează România față de mediul de afaceri internațional


Prin aceste măsuri Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România față de mediul de afaceri internațional. În același timp, administratorii Pilonului II sunt anihilați de combinația reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerințe nerealiste de capital.

 • Schimări propuse la Pilonul II de pensii: Românii să-și poată retrage banii acumulați până acum, din care se va reține un comision de retragere de 2%

Pilonul II in cifre
Foto: Hotnews
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență prezentat marți seara de ministrul Finanțelor Eugen Teodorivici, românii care contribuie la pilonul II de pensii se vor putea retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

Aproape 7,2 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii în luna octombrie din acest an, iar valoarea activelor nete activele nete depăşea 47 miliarde lei. Marea majoritate a acestora contribuie de mai bine de 5 ani, în condițiile în care pilonul II de pensii funcționează de 10 ani.

 • Ce bani au românii în conturi: În medie - 1335 de euro

La 30 iunie 2018, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 6.223 lei (1.335 euro), potrivit datelor ASF.

Cele mai mari valori medii ale conturilor se înregistrau în cazul participanților pentru care au fost virate contribuții peste 120 luni (peste 10 ani), 17.646 lei pentru bărbați și 14.894 lei pentru femei (16.334 lei, media pe sistem).

Conform proiectului de OUG, fondurile vor putea investi în parteneriate public-private, dar comisionul de administrare va scădea de la 2,5% la 1%, iar al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6104 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Ii doare in papuci pe astia de la P$D (Miercuri, 19 decembrie 2018, 11:59)

  vali_s [utilizator]

  Inafara de haos si un mic impul pe consum nu ii mai intereseaza nimic. Doar sa treaca parleazul si anul viitor.
  In mintea loc ingusta toti banii astia o sa ajunga in piata, adica ei o sa aiba parte 24% si ceva din cei 16%, in realitate injectia o sa fie una fatala.
  O mare bula care o sa se sparga spre jumatatea anului viitor.
  • +7 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:14)

   [anonim] i-a raspuns lui vali_s

   • +5 (7 voturi)    
    da de unde (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:33)

    Crinulet [utilizator] i-a raspuns lui

    Vrei sa spui "postia noastra"... votantii PSD se bucura ca vada cum "astia de lucreaza la muiltinationale" pierd bani, cum bancile pierd bani…

    din pacate, tot mai credem ca aceste masuri le scad cuimva PSD-ului procentele... din contra votantii lor nu voir decat intoarcerea la communism si se bucura de aceste masuri
    • -3 (7 voturi)    
     Lăsând la o parte politica (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:35)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Crinulet

     Un bolnav de o boală cronică (tip cancer) care nu mai are alte soluţii şi care sigur nu mai ajunge la pensie NU poate retrage suma


     ci rămâne urmaşilor


     LUCRU TOTAL GREŞIT totuşi !!


     Apoi comisioanele sunt foarte foarte mari ale companiilor private primeşti 50 lei deja comisionul este foarte mare
     • 0 (6 voturi)    
      riiiiight.... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:19)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

      lasa ca e mai bine la stat
      dai niste bani pe care statu ii papa
      apoi peste 50 de ani daca mai traiesti primesti cati bani decide partidu ca meriti

      PS: in exemplul tau daca esti la stat nu primesti NIMIC!!!
      • +2 (2 voturi)    
       Toţi care ati votat deaiurea (Miercuri, 19 decembrie 2018, 18:03)

       Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

       Care nu ştiţi nici măcar legea îmi faceţi scârbă la fel de mult ca PSD istii fără creier.

       Jalnic. Să fii contra doar aşa că vrei să fii contra.
   • +9 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:08)

    [anonim] i-a raspuns lui

    • +6 (8 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:22)

     [anonim] i-a raspuns lui

 • +5 (9 voturi)    
  foc si pară (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:00)

  ovidiu2 [utilizator]

  Ce viitor? Cuvântul ăsta nu există în vocabularul PSD. Acum tăiem pădurile și ardem recoltele, mâine nu contează ce va mai fi!
 • +3 (11 voturi)    
  Fix asta vor (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ticăloșii care guberneaza (haita p$d, alde cu sprijin judmr) asta si vor. Saracirea populatiei, sa aiba ei de unde fura si da pomeni cum vor muschii lor, alungarea investitorilor occidentali ca sa vina „cine trebuie” (?). Pot vinde astfel Romania pe bucati si sa isi traga parandaratul fara sa-i intrebe cineva ceva.
 • +6 (16 voturi)    
  Este o "strategie" pe termen mediu (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:14)

  Vinceroy [utilizator]

  Majoritatea romanilor, din cauza lipsei de educatie si a saraciei si nevoilor se vor inghesui sa retraga sumele, demoland sistemul de Pensii Private Pilon II, urmand ca apoi cloaca infractionala organizata sa "intervina" pentru a "salva" sistemul, printr-o nationalizare.
 • -4 (14 voturi)    
  pai (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:30)

  cucuveauamov [utilizator]

  pana sa-i lase mai saraci pe romani, sigur ii lasa mai saraci pe bancheri
  • -3 (7 voturi)    
   Abia astept aceasta OUG (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:00)

   ro0t [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   O sa ma duc sa retrag toti banii stransi la pilonul II cat mai repede posibil. Nu ma intereseaza ce sa intampla in viitor. Eu vreau sa ma duc in vacanta anul viitor precum toti bugetarii.
 • +1 (9 voturi)    
  piata libera (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:38)

  vodatepes [utilizator]

  Suntem sau dorim sa facem economie de piata , concurenta in Romania? Pai atunci de ce trebuie sa fie obligatoriu sa fiu la un fond de pensi? Nu pot sa face ce vreau cu bani mei? Cand se doreste liberalizarea optiunilor ceteanilor si sunt afectate interesele celor care chipurile gestioneaza bani cetatenilor nu e OK. Ce mai intelege cetateanul simplu? E liber sa faca ce vrea cu bani sai sau nu? Cand se intervine in controlul preturilor la gaze se sare in sus ca nu se respecta piata libera. Pai cand e bine? E bine cand sunt aparate interesele economice a unor gasti si cetateanul asa mai la urma? Hotariti-va tovarasi capitalisti ce doriti? Piata libera sa faca omul ce vrea cu banul sau sau ne intoarcem la perioada cand totul era voluntar obligatoriu.
  • -4 (8 voturi)    
   Domnule draga , (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:10)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   adica cum dumneata sa ai posibilitatea sa decizi unde anume doresti sa cotizezi pentru pensie .
   Niste JEPCARI , constientizeaza ca este posibil ca multi romani sa fi inteles ca de fapt contribuie la IMBUIBAREA unor nemernici .
   • +1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:37)

    [anonim] i-a raspuns lui A310

    • 0 (2 voturi)    
     Cu regret (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:09)

     A310 [utilizator] i-a raspuns lui

     constat ca dvs. politizati , si convingerea mea este ca nimeni nu ar trebui sa primeasca pensii speciale sau alte beneficii , datorita faptului ca a vut o anumita functie , dar asta incepand cu presedintele si pana la cel din urma bugetar .
     In ceea ce priveste mortalitatea din spitale , va pot spune ca acum o saptamana un foarte bun prieten a decedat datorita faptului ca a fost infectat cu o bactetie intr-un spital privat , sa nu mai pomenesc de cazul de la spitalul Sanador , unde a murit copilasul .
     In ceea ce ma priveste nu abordez lucrurile in cheie politica .
   • 0 (4 voturi)    
    corect... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:21)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui A310

    nemernicii aia sunt stapanii tai din psd....
    • 0 (2 voturi)    
     "Stapanii" (Miercuri, 19 decembrie 2018, 16:10)

     A310 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     mei nu sunt in Romania .
     Cand mai faceti afirmatii , ar fi bine sa va bazati pe dovezi irefutabile .
  • +2 (4 voturi)    
   Cand or cadea (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:21)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Tot statul le va salva tot din banii oamenilor dupa cum ai vazut incapand cu 2008. Privatizarea profiturilor si nationalizarea pierderilor...asa ca.
   In fine nu mai sunt lucrurile cum au fost odata.
  • +3 (5 voturi)    
   Partial ai dreptate (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:57)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   In US, daca pui bani in 401(k) plan atunci ai pensie. Nu pui pt ca nu vrei, nu ai pensie.
   Doar functionarii publici au pensie de la stat.

   Doar ca ei constientizeaza acest lucru, ai nostri conationali......"sa ne dea statu", atata stiu.

   Dau exemplu piata imobiliara. Cumpara unii case sau ap la mama supararii, fara asfalt, fara iluminat public, etc. Drumul este bun comun, propr privata, si ei urla ca nu le face statu drum, canalizare, iluminat :))))))
   • +2 (2 voturi)    
    O lămurire ! (Miercuri, 19 decembrie 2018, 15:10)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Eu123

    Este adevărat ca este 401K, pentru viitoarea pensie, dar nu este doar pentru ceicare lucrează la stat....
    Lucrezi o viața la particular, și, vrei sau nu, plătești SS (social security) obligatoriu....
    Atunci când ai ajuns la pensie “ ai deja o pensie și asigurare medicală , in funcție de câți ani ai contribuit !
    401K este suplimentară și depinde de cât ai contribuit ( poți retrage din suma, cu penalizare mare )
    • +1 (1 vot)    
     De acord (Miercuri, 19 decembrie 2018, 23:09)

     Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

     Dar ai incercat sa traiesti din cat primesti din contributia de social security?

     Crede-ma, fara 401(k) esti KO la pensie.
     Subzisti, nu traiesti.
 • +1 (5 voturi)    
  masuri controversate, dar... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 12:59)

  anya_2 [utilizator]

  majoritatea romanilor au credite, unele foarte impovaratoare, din cauza politicilor bancare binecunoscute (si asta de foarte multi ani).
  evident ca se vor inghesui sa isi acopere aceste datorii care ii sufoca, daca va fi posibil.
  pot sa fie total anti PSD, pot sa fi participat la toate manifestatiile impotriva guvernului….dar vor profita de aceasta masura, fiindca vor avea dreptul.
  suntem mari consumatori in tara asta, inclusiv de credite.
  cine se va mai gandi la pensie sau la bursa care o ia la vale?
 • +3 (7 voturi)    
  Perfid (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:09)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Este clar ce se doreste in primul rand: subrezirea pilonului II dra miscarea asta are si un alte efect pe termen lung mult mai perfid: masa de votanti PSD se va repezii sa-si retraga putinii bani din fond ca sa-i risipeasca repede pe consum.
  Pilonul nu va sucomba pentru ca aceasta masa are venituri mici si deci contributii infime la pilonul II.
  Atunci insa cand vor iesi la pensie nu se vor putea baza decat pe pensia tot mai infima de la stat (daca nu va crapa sistemul pana atunci de atatea pomeni si pensii speciale)
  In concluzie vor fi tot mai saraci si tot mai dependenti de PSD si de politica lui de pomeni!
 • +4 (6 voturi)    
  Exemplu (Miercuri, 19 decembrie 2018, 13:37)

  degrize [utilizator]

  Ca sa dau un exemplu un pic fortat:
  Daca asiguratul decedeaza inainte de pensionare, mostenitorii primesc de la CNPAS un ajutor egal cu un salariu mediu pe economie, 4.162 de lei. In schimb de la fondurile care administreaza pilonul II primesc toata suma, la zi. Si pentru foarte multi, suma este cu mult mai mare decat un salariu mediu. Ca sa "traduc": Statul iti da cat vrea el. Fondul administrat privat iti da exact cat ai cotizat plus eventualele cresteri.
  • +3 (5 voturi)    
   aham.... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:24)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui degrize

   acum te rog sa-i faci pe votantii psd sa inteleaga asta!

   am mai multe sanse sa invat catzelu meu fizica cuantica si in 2-3 ani sa-si ia doctoratul....
 • -1 (5 voturi)    
  e.... (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:17)

  liviu_ [utilizator]

  o sa bage romanica in faliment si ori o sa "piarda" intentionat guvernarea ca sa arunce vina pe opozitie si sa castige alegerile din nou..... ori o sa dea vina pe soros, agenturili, ue, multinationale etc...
  si prostii o sa-i creada!

  cat despre pensiile private... prostii o sa se prinda de greseala d-abia peste 20-30 de ani...
 • +1 (1 vot)    
  Hai sa fim realisti (Miercuri, 19 decembrie 2018, 14:45)

  Adu84 [utilizator]

  Masura e populista la PSD, pe termen scurt, etc. etc.

  DAR, acum e datoria bancilor sa arate avantajele lor, sa investeasca in reclame, sa explice la oameni.

  Daca ne limitam sa dam vina pe PSD, suntem putin naivi.

  Eu de ex. as avea mai mare incredere in mine cum sa investesc acesti bani decat intr-o banca: un apartament, un teren, o micro-afacere ...
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Miercuri, 19 decembrie 2018, 23:13)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui Adu84

   Numai ca aici nu se vb de investitii ale bancilor si nici de politicile acestora.

   Vorbim de Pilonul II, in care doar vreo 2 banci sunt prezente, BCR si BRD, ceilalti 5 fiind societati de asigurari.
 • +1 (1 vot)    
  Trist (Miercuri, 19 decembrie 2018, 21:18)

  falcoind [utilizator]

  A fost una din puținele lucruri bune , personal contribui la fondul de pensii din prima luna de când a început. S-au strâns in acel fond pana ala ora actuala in contul meu peste 52 000 ron . Având in vedere ca contribui de 10 ani și mai am de contribuit undeva la 25 ani. Estimez suma la final , ( a nu se uita contribuția a scăzut in acest an , mulțumiri tot PSD-ului) undeva la 250 -300 000 Ron.
  La o speranță de viata de pensionar medie de sub 8 ani estimez pensia din acest fond la aproximativ 3000 ron pe luna , (valoarea actual) , era relativ ok . Azi la tot ce se întâmpla și având in vedere scăderea încrederi fata de economia naționala la ZERO . Daca se votează PROSTIA asta primul lucru pe care îl voi face e retragerea sumei și plătirea a 45-50% dintr-un credit in derulare pe încă 10 ani. Nu ca m-ar apasă ratele sunt sub 15% din venitul lunar, dar pur și simplu nu mai are sens. Investițiile in RO le-am redus din 2016 spre ZERO , mai iau mâncarea și plătesc întreținerea , ocazional benzina asta dacă nu trec la sârbi sau unguri in luna respectiva , deși cum îmi petrec majoritatea sfârșitelor de săptămâna acolo (e mai curat , e mai ieftin și nu susții niște lepre de bugetari (90% din ei scuze de excepțiile pentru care am tot respectu)). Am ajuns serios sa ma gândesc sa îmi achiziționez o casa la ei și dacă mai investesc ceva sa o fac cat mai departe de RO . Apropo in 2016 când a venit la putere PSD-ul am lichidat tote acțiunile pe RO , Si azi când vad scăderea la BRD unde avem cea mai mare parte de bani , ma pot doar felicita. .... PSD . Nu cred ca e greu sa știi ce am vrut sa scriu la .... .
 • 0 (0 voturi)    
  Sa reduca comisionul maxim si la pilonul III. (Joi, 20 decembrie 2018, 11:06)

  gv [utilizator]

  Ar trebui sa stabileasca un comision maxim si la fondurile pilonul II. Eu contribui la un asemenea fond si am un comsion enorm, de 3,5% (s-au plans ca e mare cel de 2,5% la pilonul II).
 • 0 (0 voturi)    
  Buna dimineata! (Joi, 20 decembrie 2018, 12:19)

  Votant Ilici [utilizator]

  "îi va lăsa pe oameni mai săraci în viitor"

  firesc, exact asta vrea pedesereul!
  Daca romanii nu a rmai fi saraci, nu ar mai vota Partidul lui Daddy!

  Dracnea si ai sai au tot interesul sa mentina tara in saracie!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by