​Populația, economia și investitorii vor fi grav grav afectați de noile măsuri propuse prin Ordonanța de Urgență, avertizează miercuri administratorii fondurilor de pensii private. Măsurile propuse de proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desființează de facto acest sistem de economisire a populației pentru vârsta pensionării, cu efecte devastatoare asupra veniturilor viitoare ale românilor, asupra pieței de capital, întregului sector financiar și economiei românești în ansamblul ei, subliniază APAPR, organizația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.

HotNews.roFoto: Hotnews

APAPR avertizează că prin proiectul de OUG aceștia sunt încurajați să își retragă economiile realizate prin muncă cinstită timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care aceștia au devenit cel mai important investitor în economia românească. Acest îndemn la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci în viitor, când, la vârsta pensionării, nu își vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate această măsură va condamna definitiv românii la sărăcie și captivitate față de sistemul public de pensii, din ce în ce mai împovărat de volumul plăților pe care trebuie sa le onoreze lună de lună.

Mai mult decât atât, renunțând la Pilonul II romanii vor pierde dreptul de a lăsa moștenire banii economisiți pentru pensie. În același timp pentru mai bine de 50% dintre români Pilonul II reprezintă singura sursă de economisire. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor, aceste economii vor dispărea, cei mai mulți dintre români fiind puternic tentați să se îndrepte către un consum imediat.

O lovitură puternică pentru economia României

Aceste măsuri pun în pericol nu doar pensiile private viitoare ale românilor, ci și economia României în ansamblu. Noul proiect de OUG va reduce semnificativ cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependența țării, atât a bugetului de stat, cât și a sectorului privat, de finanțările externe. Măsurile vor avea un impact negativ masiv și imediat asupra pieței de capital și vor crește costul de finanțare a datoriei publice.

În același timp, măsurile compromit promovarea Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piață emergentă, ceea ce ar fi însemnat un avantaj semnificativ pentru economia României. În perspectivă, marile proiecte de infrastructură ale României vor fi și ele grav afectate. În acest context, prevederea care își propune să stimuleze investițiile fondurilor de pensii în infrastructură devine goală de conținut.

Guvernul izolează România față de mediul de afaceri internațional

Prin aceste măsuri Guvernul creează un cadru legislativ ostil de natură să izoleze România față de mediul de afaceri internațional. În același timp, administratorii Pilonului II sunt anihilați de combinația reducerii cu 67% a comisioanelor de administrare, concomitent cu noi cerințe nerealiste de capital.

  • Schimări propuse la Pilonul II de pensii: Românii să-și poată retrage banii acumulați până acum, din care se va reține un comision de retragere de 2%

Pilonul II in cifre

Pilonul II in cifre

Foto: Hotnews

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență prezentat marți seara de ministrul Finanțelor Eugen Teodorivici, românii care contribuie la pilonul II de pensii se vor putea retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.

În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

Aproape 7,2 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii în luna octombrie din acest an, iar valoarea activelor nete activele nete depăşea 47 miliarde lei. Marea majoritate a acestora contribuie de mai bine de 5 ani, în condițiile în care pilonul II de pensii funcționează de 10 ani.

  • Ce bani au românii în conturi: În medie - 1335 de euro

La 30 iunie 2018, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 6.223 lei (1.335 euro), potrivit datelor ASF.

Cele mai mari valori medii ale conturilor se înregistrau în cazul participanților pentru care au fost virate contribuții peste 120 luni (peste 10 ani), 17.646 lei pentru bărbați și 14.894 lei pentru femei (16.334 lei, media pe sistem).

Conform proiectului de OUG, fondurile vor putea investi în parteneriate public-private, dar comisionul de administrare va scădea de la 2,5% la 1%, iar al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului.