OFICIAL Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:01 Economie | Asigurari


Participanti pilon II la 31 decembrie 2013
Foto: ASF
Românii cu pensii private obligatorii vor putea opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la un fond de pensii, să se transfere la sistemul public de pensii. Atenție! Aceștia nu vor putea să-și retragă banii acumulați în Pilonul II decât când vor ieși la pensie. Asta prevede Ordonanța de Urgență adoptată în această seară de Guvern. Câți români sunt în această situație? Peste 6,04 milioane de persoane, conform datelor ASF.

 • "O persoană, participantă la un fond de pensii, poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân in contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.", se arată în textul Ordonanței de Urgență aprobate vineri seara și obținute de HotNews.ro.

Și Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici au spus în conferința de presă în care au prezentat principalele prevederi ale acestei Ordonanțe de Urgență că se va păstra cerința de 5 ani de participare la pilonul II înainte de a putea opta să te transferi la sistemul public de pensii (Pilonul I).

 • Câți români sunt vizați imediat de posibilitatea de a alege ca viitoarele contribuții să nu se mai ducă la Pilonul II administrat privat, ci la Pilonul I de stat?

O privire în trecut, pe datele oficiale ale ASF, arată că peste 6,04 milioane de români contribuiau la pilonul II de pensii la sfârșitul lunii decembrie 2013, la 5 ani de la lansarea acestuia din luna mai 2008. Între timp, numărul participanților la Pilonul II de pensii a crescut la 7,19 milioane de participanți în luna octombrie 2018.

 • Ce declarații a făcut Darius Vâlcov cu privire la schimările pe care le aduce la Pilonul II de pensii Ordonanța de Urgență aprobată vineri seara de Guvern:

Darius Valcov
Foto: Agerpres
"În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, aşa cum unele televiziuni titrau astăzi, contribuţia a rămas în continuare 3,75% şi ne amintim cu toţii cum, anul trecut, când s-a redus această contribuţie, toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Bineînţeles, Guvernul, ştiind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari şi, după 11 luni, veniturile din aceste contribuţii, în 2018, au fost de 7,06 miliarde de lei, comparativ cu 11 luni din 2017, 6,52 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, contribuţia medie pe lună pe fiecare persoană a fost, în 2017, de 153 de lei, iar în 2018 mai mare, de 159 de lei. Nu s-au redus contribuţiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5%, care iniţial trebuia să funcţioneze pentru o perioadă de până la 5 ani, a fost redus de la 2,5 la 1%, în condiţiile în care şi acest 1% se va împărţi între administratorii de fonduri de pensii private, 0,5, respectiv Casa Naţională de Pensii 0,5", a declarat Darius Vâlcov, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

 • Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% pe lună până la 0,07% pe lună, în funcţie de performanţa fondului, a adăugat Vâlcov.

"Pentru fondurile care au un randament mai mic decât inflaţia, aceste fonduri vor putea percepe un randament doar de 0,02% pe lună. Dacă randamentul va fi mai mare cu un procent faţă de inflaţie, va creşte la 0,03% şi tot aşa, până la 0,07, dacă randamentul va fi mai mare de 4% peste rata inflaţiei. Important de ştiut, că ascultam la o televiziune că, până la urmă, ce au de câştigat românii. Păi, toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau aceşti bani. Am văzut şi o analiză, că e vorba de 2,75 lei, 2,25 lei... Vreau să fim mai exacţi. E vorba de 100 de milioane de euro comisioane care s-au încasat în acest an, de aceste şapte societăţi de administrare, care au, în medie, 22 de salariaţi, pentru a şti despre ce este vorba. Li s-a permis administratorilor acestor fonduri să investească în proiecte de parteneriat public-privat", a afirmat Vâlcov.

El a explicat că s-a solicitat ca aceste societăţi să ajungă la un anumit capital social, într-un termen de un an de zile.

"Totodată, pentru că vorbim de administrarea unor sume imense, vorbim de administrarea a aproximativ zece miliarde de euro, s-a solicitat ca, într-un termen de un an de zile, aceste societăţi să ajungă la un capital social, după cum urmează: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie 5% din valoarea contribuţiilor administrate, dacă administrează fonduri între 100 de milioane de euro şi 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 7%, iar peste 500 de milioane de euro, capitalul social trebuie să fie de 10%", a spus Vâlcov, potrivit Agerpres.

 • Care este miza pentru Guvern? Contribuții anuale de miliarde de lei ale celor care renunță la pilonul II se vor duce către sistemul public de pensii

Cati bani avem la pilonul II
Foto: ASF
HotNews.ro a semnalat într-o analiză anterioară că principala miza pentru Guvernul PSD-ALDE prin modificările aduse la Pilonul II este mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.

Anul trecut, conform datelor oficiale, s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 7,14 miliarde de lei (1,53 miliarde de euro), cu o medie de 595,22 milioane lei/lună.

Sistemul de pensii private din România (atât pilonul II obligatoriu cât și pilonul III facultativ) va ajunge la active de 10,9 miliarde de euro la finalul acestui an, iar în 2019 se estimează că noile contribuții care vor intra în sistem vor însemna alte 1,8 miliarde de euro, conform estimărilor APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4642 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Borfasii Dragnea si Valcov ne duc in Venezuela (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:26)

  jorj_bv [utilizator]

  Astia ne cred pe toti retarzi. Cata nesimtire sa ai sa poti spune ca nu s-a redus contributia la pilonul 2?
  Cate motive:
  - matematica spune ca s-a furat 13% (3.75% echivalent 4.5% fata de 5.1% pe brut anterior)
  + persoane tinere care au evoluat in cariera
  + salarii marite la bugetari
  + salariul minim marit
  - acoperirea deficitului pe pilonul 1 (ce trebuia platit anual din bugetul de stat)
  + inflatie
  • -12 (22 voturi)    
   Ce îmi plac românii ilogici şi neinformaţi (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 2:45)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   Comisionul firmelor private de gestiune a fondurilor de pensii era enorm !!

   2,5% !! Care a fost redus la 1% !

   Dacă aveai randament fondul de 5% , jumate îl manca firma privată.

   Aşa că este o măsură foarte bună.

   Apoi trebuie să ai dreptul să alegi pilonul 1, 2 sau 3 .


   HOTNEWS nu informează complet. Deci dacă ai la pilonul 2 şi muţi la pilonul 1 ,fondul actual la pilonul 2 îţi rămâne, nu va fi transferat ci doar contributiile viitoare, iar fondul privat îl poţi retrage în momentul pensionãrii, corect ?
   • +13 (17 voturi)    
    in acest caz neinformarea vine de la guvern (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 5:29)

    ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    Nu se stie inca textul ordonantei, de aceea este imposibil ca cineva sa-ti raspunda la intrebare.
    In al 2-lea rand, asa cum afirma Valcov, comisionul firmelor care administrau pensia din pilonul 2 a scazut de la 2.5% la 0.5% . Casa de pensii, adica statul, va incasa alti 0.5%, desi activitatea ei, comparativ cu cea a administratorului fondului, este egala cu zero.
    Ce mai trebuie sa intelegi este ca banii din Pilonul 2 sunt ai tai si, daca nu mai ajungi sa iesi la pensie, banii vor ramane mostenitorilor tai .
    In pilonul 1 banii sunt ai statului, si nu poti opta sa-i duci la pilonul 2 sau 3.
    • -11 (17 voturi)    
     si tu ar trebui sa intelegi ceva (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 8:35)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

     "Pensia" de la pilonul II nu este pensie cum o percepe lumea. Ca e marketata asa si lumea pune botul, e partea a doua.
     Este ca un depozit la banca = depuneri+randament-comisioane. Cand ajungi la varsta pensionare, aia sunt toti banii si sunt o suma FINITA. Ti-o poti imparti la cat estimezi ca vei trai si ti-o dau aia in rate. Daca traiesti mai mult, nu mai primesti nimic de la ei. Eventual mai platesti un comision inchidere "cont", ca tot am dat exemplu un depozit.

     E ok ca au dat posibilitate optiune si nu obligativitate mutare PII in cea de stat. Nu inteleg de ce deranjeaza pe multi posibilitatea de a OPTA, doh. Cine sufera in mod clar, sunt administratorii fondurilor. :D
     • +4 (6 voturi)    
      pensia la pilonul 2 este pensie de stat ! (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:42)

      ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      La pilonul 2 banii sunt ai cetateanului.
      La pilonul 1 banii sunt ai statului.
      Daca mori inainte de pensionare, banii de la pilonul 2 sunt ai mostenitorilor. cei din pilonu 1 raman ai statului.
      Sa te transferi de la pilonul 2 la pilonul 1 insemana sa renunti la banii tai si sa-i dai statului (adica pe mana lui Dragnea si Valcov). De ce-ai face asta ?!
     • -5 (7 voturi)    
      Cum de ce? (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:59)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      "Nu inteleg de ce deranjeaza pe multi posibilitatea de a OPTA, doh"

      =======================

      In cate state din lumea asta cetatenii sunt OBLIGATI PRIN LEGE sa umble buzunarele unor privati?
      Asta-i durerea mare, ca se elimina obligativitatea, se elibereaza cetateanul ! Participarea la Caritas / FNI sau altele asemenea devine benevola, cum ar fi trebuit sa fie de la bun inceput.
      • +1 (1 vot)    
       hotie psdizta (Duminică, 23 decembrie 2018, 9:20)

       Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       nu exista optiune reala!, pentru ca nu se poate opta pentru renuntarea la pilonul I (schema ponzi de stat) in favoarea pilonului II (cu acumulare de bani reali in contul personal)!
       hotie psdizta, pleonasm!
     • +4 (6 voturi)    
      Nevermind - gresesti (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:05)

      Mjay [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Pilonul II este transferat urmasilor tai. Daca nu apuci sa il cheltui tu, il mostenesc copii tai. De aceia este net superior pilonului I
      • -5 (7 voturi)    
       Daca-i "superior", pastreaza-l. Cotizeaza... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 12:28)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Mjay

       "Pilonul II este transferat urmasilor tai. Daca nu apuci sa il cheltui tu, il mostenesc copii tai. De aceia este net superior pilonului I"
       -------------------------------------
       Daca-i "superior", pastreaza-l. Cotizeaza in continuare.
       Dar nu obliga pe altii sa faca ceea ce crezi tu.
       Fair enough?
       • 0 (0 voturi)    
        nu inteleg (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:47)

        liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        daca esti doar un postac platit sa minta pe forumuri
        sau chiar est atat de prost incat nu intelegi diferentele intre sistemele astea 2 si beneficiile pilonuluo 2
   • 0 (0 voturi)    
    psdizme (Duminică, 23 decembrie 2018, 9:15)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    romanii ilogici si neinformati voteaza psd!
   • 0 (0 voturi)    
    perfect... (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:46)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    eu aleg ca TOTI banii mei sa se duca la pilonu 2 sau 3...
    se poate?!
    nu mai manca rahat aiurea, da?
 • +12 (16 voturi)    
  deci romanii vor plati la stat o noua taxa (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 5:16)

  ics_11 [utilizator]

  Astazi romanii nu platesc nici un comision la Casa de pensii. Viorica a mintit, romanii vor plati statului o noua taxa, 0.5% din contributia la pilonul 2.
  • -9 (13 voturi)    
   re ics_11 (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 9:38)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

   Sa inteleg ca sunteti nemultumit daca vi se reduce comisionul de la 2.5 la 1%, iar din acest comision de 1 % se duce 0.5 la Casa de Pensii?
   Asta inseamna ca vom plati o noua taxa?
   • +5 (9 voturi)    
    da, evident e o alta taxa (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:46)

    ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

    Taxa platitita la societatile de administrare a fondurilor din pilonul 2 scade de la 2.5% la 0.5%. Apare o noua taxa, cea platita la Casa de pensii de 0.5%.
    Casa de pensii nu face mai nimic si incaseaza 0.5%. Societatile de administrare trebuie sa-ti inmulteasca banii si iau tot 0.5%.
    Da, sunt nemultumit si da, Viorica a mintit.
    Mai mut, PSD a demonstrat ca nu ptoi scoate taxe si creste salarii fara sa bagi alte taxe in loc.
 • +7 (9 voturi)    
  Acuma care o fi idiot să retragă banii (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 8:14)

  mr_mojo [utilizator]

  Plus cozi, plus formulare etc.
  Nu cred că au făcut mare brânză cu asta.
 • -11 (13 voturi)    
  O noua mostra de dezinformare (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 9:16)

  eugen6215 [utilizator]

  Tot citind stirile in special pe acest site, am inteles ca voi fi obligat sa-mi mut banii din pilonul 2 la 1.Ca multe alte fumigene lansate, realitatea e alta-pot sa ii mut, nu sunt obligat.Cat priveste comisionul, chiar mi se pare exagerat, de altfel acum un an m-am plans de asta la fondul meu, dar mi s-a spus ca asa e legea.
  Mi se pare o masura buna!
  • -1 (1 vot)    
   esti postac psdizt (Duminică, 23 decembrie 2018, 9:22)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   poate ai inteles ca poti sa-ti muti banii din pilonul 1 in pilonul 2!
 • +4 (4 voturi)    
  Vreau sa inteleg : Pilonul II mai ramane ? (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:25)

  Ochiana [utilizator]

  ok, am optiunea sa imi mut banii la pilonul I
  Sa zicem ca nu fac asta.
  (masura asta e in beneficiul administratorilor ca eu mi i-as fi scos si transformat in valuta)

  Pilonul II va mai exista, adica statul va continua sa imi vireze 3.75% din brut in acest cont sau nu ?!
  S-au redus comisionele de administrare...asta e bine, pentru ca oricum erau niste bani castigati foarte usor ca sa nu zic degeaba din banii mei.
  Anyway, ca sa nu intru in conflict cu aparatorii acestor administratori de fond.
  Si daca acesti administratori nu vor veni cu respectivul capital social... ce se va intampla ?!
  • +4 (4 voturi)    
   Pa se va intampla (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 13:42)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   ca administratorii fondurilor se vor retrage!
   De fapt asta este scopul, ca administratorii fondurilor sa plece (pentru ca nu la convin noile conditii, si nu au cum sa le convina cand ii pui sa vina cu 100 mil euro ca sa poata administra un fond de 1 mld de euro)....iar Dragnea sa iasa victorios si sa spuna: pai v-am spus eu...nu sunt in state sa administreze fondurile de pensii, dar lasati ca luam noi banii si ii administram noi!
   Aici se va ajunge daca nu se va revizui!

   Facem un calcul...o societate de adm ce administraza spre exemplu in fond de pensii de un mld euro trebuie sa aiba un capital de 100 mil euro ( bani blocati in capital).
   Statul vine si zice ca-i da 0,5% comision ...adica 5 mil euro / an!
   Cine crezi ca va face o afacere in termenii astia?!

   Asta este miza, administratorii sa plece si singuri iar statul sa ia banii fara sa desfiinteze pilinul II de pensii (asa cum si-ar fi dorit)!
 • +5 (7 voturi)    
  asta este (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 10:26)

  liviu_ [utilizator]

  un imprumut facut de stat pe banii populatiei!

  vom plati cu varf si indesat pentru prostia asta... dar peste niste ani!

  ce sa zic... daca statu roman se atinge de pensia mea de la pilonu 2... ce sa zic... ne vedem la tribunal!
 • -5 (7 voturi)    
  intrebare (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:07)

  Florin Oprea [utilizator]

  O intrebare simpla: sunt 6.04 milioane sau 7.2 milioane de participanti? Cum se poate sa existe 6.04/7.2 milioane participanti din 5 milioane de salariati (dar din care au participat doar cei de sub 35 de ani). Mai mintiti mult? Va decredibilizati orice demers mintind grosolan.
  • -1 (1 vot)    
   pentru ca esti psdizt! (Duminică, 23 decembrie 2018, 9:23)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   adica si hotz si prost!
 • +5 (7 voturi)    
  Foame de bani (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:10)

  bestol [utilizator]

  Sacul s-a golit si acum PSD vrea sa puna mana pe pensiile private ca sa-si continue programul de pomeni.
 • +8 (10 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 22 decembrie 2018, 11:21)

  Sarmis [utilizator]

  Decât sa-mi las banii pe mâna acestor borfasi prefer sa-i pierd. Au adus sistemul public de pensii in faliment. Pot mari din pix punctul de pensie până marți...tot pe deficit ies. În momentul de față cer fără rușine să contribuim la o schemă Ponzzi.
 • 0 (2 voturi)    
  intrebare! (Duminică, 23 decembrie 2018, 9:25)

  Antenistontel [utilizator]

  de ce nu putem sa ne transferam banii acumulati in pilonul 1 catre pilonul 2?!
  • 0 (2 voturi)    
   Pentru ca nu vrea PSD (Luni, 24 decembrie 2018, 1:42)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Alta intrebare?
  • 0 (0 voturi)    
   ma distreaza cum urla postacii pesedei (Luni, 7 ianuarie 2019, 15:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   ca "e ok sa poti alege"
   dar dau minusuri si injura cand cineva spune sa alegi totu sa dai la pilonu 2 !

   alegerea e buna doar cand bagi bani in buzunarele psd... clar, nu?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by