- Asaltul început în 2017 asupra pilonului II de pensii a continuat tot anul 2018
Toată lumea a aflat în detaliu în acest an, din dezvăluirile HotNews.ro, ce s-a întâmplat anul trecut când, la mesajul politic al lui Liviu Dragnea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă atunci de Mișu Negrițoiu a aplicat în aprilie 2017 cea mai mare sancțiune din istoria sa fimei NN Pensii și Ralucăi Țintoiu, directorul general al acestei firme pentru că și-au informat clienții asupra discuțiilor publice privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii.
În 29 iunie 2017, ministrul desemnat al Finanțelor, Ionuț Mișa declara că Pilonul II de pensii va dispărea și că vor rămâne doar Pilonul I (sistemul public de pensii) și Pilonul III (sistemul de pensii private facultative).
"Pilonul II, da, se va desființa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul acești bani și a le oferi o pensie la sfârșitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru.", declara atunci Mișa.
Pilonul II a scăpat în 2017 doar cu reducerea, în premieră în ultimii 10 ani, a contribuției care se ducea lună de lună în acest sistem. Dar Guvernarea PSD-ALDE a reluat atacul în 2018.
Ce s-a întâmplat în 2018 cu Pilonul II
Încă de la începutul acestui an, Guvernul Dăncilă a reluat asaltul asupra Pilonului II de pensii, în care 7,19 milioane de români au ajuns la contribuții de 10 miliarde de euro.
În 26 febaruarie 2018, Lia Olguța Vasilescu, pe atunci ministru al Muncii, a reluat, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise pentru presă, posibilitatea renunțării la Pilonul II de pensii, declarând că decizia luată în 2008, când s-a înființat Pilonul II n-a fost o decizie bună.
"În 2008 s-a dat posibilitatea celor mai tineri să opteze pentru Pilonul I sau II. Eu vă spun punctul meu de vedere: nu este foarte bine ce s-a întâmplat! Eu am optat doar pentru pilonul I de pensii și cred că e cel mai bun lucru. Întotdeauna Statul va veni să completeze pensiile pe când în momentul în care discuți cu niște privați, situația se pune altfel!", a spus Olguța Vasilescu.
În data de 1 martie, administratorii de fonduri de pensii au reacționat subliniind că Pilonul II reprezinta singurul mijloc de economisire, fara niciun cost suplimentar, pentru circa 50% din populația activă a României.
La scurt timp, în data de 3 martie, deputatul USR Cristian Seidler, a arătat faptul că Lia Olguța Vasilescu are pensie privată obligatorie chiar la NN Pensii.
„Pentru că al dânsei cod numeric personal este public, am verificat la una dintre societățile care administrează pensii private, având dânșii pe site un motor de căutare pe bază de CNP, unde se poate afla – persoana care se află în spatele acelui cod numeric personal are sau nu Pilonul II de pensii la acea societate? Răspunsul a fost că are”, a spus atunci Cristian Seidler.
În 18 aprilie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţinea că nici Legislativul şi nici Executivul nu au în vedere naţionalizarea Pilonului II de pensii, el precizând că cei care au cotizat la fondurile obligatorii administrate privat nu vor pierde la pensie.
În 19 aprilie, HotNews.ro scria, citând surse guvernamentale, că Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii".
În aceeași zi, Călin Popescu-Tăriceanu, cel care a lansat pilonul II de pensii când a fost premier, declara că ALDE susține varianta în care cei care care doresc să își treacă la Pilonul I contribuția să opteze în scris, iar ceilalți contributori vor rămâne automat la Pilonul II.
Întrebat despre faptul că există informația ca din luna iulie contribuțiile să fie zero la Pilonul II, Tăriceanu a răspuns: "Nu știu să vă răspund".
În data de 8 mai, HotNews.ro scria, citând surse din industrie, că Darius Vâlcov, "eminența cenușie a PSD" și consilierul economic al premierului Dăncilă, le-a prezentat în luna martie la Guvern, reprezentanților celor 7 administratori de fonduri de pensii un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018.
În 16 mai, Liviu Dragnea a răspuns în locul Vioricăi Dăncilă la întrebarea dacă se lucrează la un proiect pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii: Este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul.
În 20 mai, 'prostia și minciuna' despre care vorbea liderul PSD, Liviu Dragnea, erau descoperite de media chiar într-un document oficial al Guvernului. Mai exact, în Programul legislativ al Guvernului pe 2018 care includea între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.
În aceeași zi, printr-un apel fără precedent, organizații de afaceri, asociații profesionale, instituții de piață și reprezentanți ai consumatorilor au cerut Guvernului menținerea Pilonului II de pensii private.
În aceeași zi, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, susținea că varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II de pensii este „o soluție a Comisiei de Prognoză”, cu care nu este de acord și care „nu se va întâmpla”.
Pe 21 mai, șeful Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, declara în legătură cu acest document că ar fi "o eroare materială" și preciza că a demarat o anchetă internă.
În aceeași zi, HotNews.ro scria că naționalizarea Pilonului II de pensii a mai fost luată în calcul în 2013, când Guvernul Ponta informa FMI și Comisia Europeană că a început 'o analiză exhaustivă' pentru a evalua performanţa pilonului II de pensii. Într-o analiza a sistemului de pensii din România realizată în acel an de Comisia Națională de Prognoză, document obținut și prezentat de HotNews.ro, se arăta că dezvoltarea pilonului II a fost un succes, cu randamente bune peste inflație. În iulie 2014, premierul Ponta anunța că a decis să nu naţionalizeze fondurile private de pensii, ci să le lase să investească.
Tot în 21 mai, Liviu Dragnea a declarat că nu s-a discutat în cadrul Guvernului sau al partidului despre o naționalizare sau desființare a Pilonului II de pensii și nici nu se are în vedere așa ceva, dar a admis posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către acest Pilon, care nu este însă decât „o chestiunea financiar-contabilă”.
Și nu în cele din urmă, tot în aceeași zi, a reacționat și premierul Viorica Dăncilă, cum altfel decât printr-o nouă gafă: Exclud desființarea Pilonului II de pensii / A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie pe care noi nu o agreăm
În 22 mai, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a catalogat drept 'aberație și o știre falsă' informația legată de scenariul privind suspendarea contribuțiilor la Pilonul II.
În 25 mai, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombroviskis, declara că Guvernul român nu a notificat în niciun fel Executivul european privind o intenție a autorităților române de a transfera o parte din contribuțiile de la pilonul II la pilonul I, a declarat vineri, la Bruxelles, vicepreședintele executivului comunitar.
Și totuși, pe 29 mai, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat la România TV că Guvernul nu va naționaliza Pilonul II de pensii, așa cum erau anumite zvonuri, ci îl va face opțional.
- „Noi ne-am hătorât ce vrem să facem. Și este ceea ce am comunicat de anul trecut, și anume să fie opțional acest Pilon II. Fără doar și poate este bătută în cuie varianta aceasta... Sigur, pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt și din acestea.(..)", spunea atunci Olguța Vasilescu.
În data de 4 iunie, Premierul Viorica Dăncilă le-a spus luni jurnaliştilor că nu există un proiect privind Pilonul II de pensii şi, prin urmare, să uite de acest lucru. Totodată, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că subiectul nu este de actualitate și va anunța personal când va exista un proiect în acest sens.
Și totuși, o lună mai târziu, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat faptul că administratorii de pensii Pilon II vor plăti un comision din transferul care se realizează de stat, potrivit noii legi a pensiilor.
- "Singura modificare (legată de Pilonul II n.r.) este vorba de procentul de transfer, încasat de firmele care administreaza Pilonul II, de 2,5%. CNAS face operatiunea de colectare a banilor de transfer. Este normal să ia măcar 0,5% din acest transfer. Procentul se ia din comision", a spus Vasilescu, într-o conferință la sediul instituției.
În data de 12 septembrie, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara că: "până la finalul 2018 va fi anunțată "o surpriză plăcută" legată de Pilonul II.
- "Nu va tăia nimeni Pilonul II (sistemul de pensii administrat privat - n.red.), nu îl va bloca. Chiar va fi o surpriză plăcută față de Pilonul II de pensii, până la finalul acestui an", a declarat Teodorovici, într-o emisiune la Digi 24, citat de Mediafax.
Surpriza sau modificarea a fost decisă în baza analizei anunțate în iunie - iulie, iar aceasta a luat în calcul randamentele, costurile și tot ceea ce înseamnă acesta pentru contribuabili, a mai spus atunci ministrul Finanțelor.
- Părea că s-a lăsat liniștea și că nicio altă schimbare nu se va mai întâmpla la pilonul II de pensii până la finalul acestui an.
Până într-o zi de marți, 18 decembrie, când ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a prezentat, spre surprinderea totală a industriei, un proiect de Ordonanță de Urgență potrivit căruia "românii care contribuie la pilonul II de pensii se vor putea retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active."
Proiectul prevedea o diminuare a comisioanelor administratorilor pensiilor private, dar cel mai grav pentru firmele care gestionau fondurile de pensii era faptul că acționarii administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) urmau să fie obligați să aducă noi infuzii la capitalul social, al cărui nivel minim va fi calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților. Calculele industriei arată că ar fi vorba de circa 800 milioane de euro.
- Ce ar fi înseamnat aceste modificări pentru cei 7,19 milioane de români care participă la pilonul II de pensii?
Cei mai mulți dintre cei peste 7,19 milioane de români cu pensii private obligatorii contribuie de mai bine de 5 ani la pilonul II de pensii și, dacă ordonanța anunțată în forma inițială de Teodorovici și Vâlcov ar fi intrat în vigoare, ar fi putut să-și retragă banii acumulați, minus un comision de retragere de 2%. Peste 81% (5,74 milioane participanți) au în conturi până la 10.000 de lei și doar 1,2 milioane de români au peste 10.000 de lei. Lipsiți de educație financiară, oamenii ar fi fost tentați să retragă imediat acești bani, fapt care ar fi distrugs pilonul II. Ce ar fi câștigat statul? Mutarea în sistemul public de pensii a miliardelor de lei, care anual erau virați la pilonul II de pensii.
Anul trecut, conform datelor oficiale, s-au virat către fondurile de pensii administrate privat 7,14 miliarde de lei (1,53 miliarde de euro), cu o medie de 595,22 milioane lei/lună.
- Pentru detalii citește: ANALIZA Capcana retragerii banilor din pilonul II de pensii: Ce riști să pierzi și câte miliarde de lei ar câștiga imediat bugetul statului
Vineri, 21 decembrie, la capătul unei ședințe de Guvern, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, și 'eminența cenușie a PSD", Darius Vâlcov, au anunțat aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență, cu modificarea că oamenii nu vor mai putea să-și retragă banii din conturile de pensie privată, ci doar că vor putea opta ca viitoarele contribuții de la Pilonul II să fie virate în sistemul public de pensii (Pilonul I). Cerințele de capital și termenele pentru efectuarea majorărilor de capital au rămas neschimbate.
Datele oficiale arată că peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar statul ar câștiga miliarde de lei.
- Pentru detalii citește: OFICIAL Peste 6,04 milioane de români cu pensii private vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii. Statul ar câștiga miliarde de lei
Sâmbătă, 22 decembrie, administratorii fondurilor de pensii au reacționat precizând că "prin acest OUG, Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, iar ceasul arată maxim 6 luni."
"Cerințele absurde de majorari de capital de circa 800 milioane de euro, împreună cu opționalizarea sistemului și reducerea cu 67% a comisioanelor - mai jos decât oriunde în sisteme similare de pensii private din lume - fac practic imposibilă continuarea existenței Pilonului II dincolo de 30 iunie 2019", a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al Asociației administratorilor fondurilor de pensii. Sunt peste 6,04 milioane de români cu pensii private care vor putea opta să se transfere la sistemul public de pensii, iar miza pentru Guvern este mutarea la pilonul I a miliarde de lei.
Ce s-ar putea întâmpla în continuare cu banii care aparțin de drept românilor care au cotizat până acum la pilonul II de pensii?
„Pot să modifice orice în acel OUG. Dacă țin cerințele de capital de 800 milioane euro, adică de două ori mai mult decât a încasat toată industria până acum și trebuie să aducem jumate în șase luni, suntem ”Pa!”. Dacă tu îmi ceri să iau comision 1% din contribuții și să aduc capital 5-7-10% din contribuții nu mai are cum să se mai întâmple nimic”, a declarat luni, 24 decembrie, pentru HotNews.ro, Mihai Bobocea, purtător de cuvânt APAPR, precizând că face declarațiile în nume personal și nu implică Asociația, nici administratorii de fonduri de pensii, fiind o simplă interpretare a consceințelor legale posibile în urma OUG.
Administratorii vor analiza și vor vedea dacă mai este o soluție. Foarte probabil nu, și atunci se urmează calea legală. Bobocea a spus că deciziile aparțin fiecărui administrator în parte.
Potrivit acestuia, calea legală de urmat ar fi cu supraveghere specială, administrare specială și devine ASF administrator peste 11 miliarde euro.
- Foarte posibil ca titlurile de stat stă fie anulate
- Cash-ul ar putea fie mutat la buget
- Acțiunile ar putea merge la Fondul suveran
- Oamenilor le vor da niște puncte de pensie.
NOTĂ: De menționat că Ordonanța de Urgență despre care Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici au spus că s-a adoptat vineri, 21 decembrie, nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial și nu se știe public ce conține exact acest act normativ, în condițiile în care a adus schimbări fiscale semnificative în multiple domenii: bănci, energie, telecom, pensii private etc..
Acum se bat părţile cu ştiri pe surse şi alte păreri, declaraţii dar fapte zero
Multă minciuna, dacă nu cel puţin dezinformare (ca apa de mare care dacă bei te deshidratezi de fapt, aşa multe non ştiri prezentate de hotnews aduc la dezinformare)
Singurele ştiri reale, adică fapte sunt două :
1. S-a redus doar procentual contribuţia la pilonul 2, în valoare rămânând cel puţin egală dacă nu mai mare
Aşa că nu mai plângeţi de mila firmelor private care îşi trageau un COMISION NESIMŢIT DE MARE şi nu am auzit Hotnews vorbind despre acest lucru!!!
2. Poţi opta de la pilonul 2 să te muţi la pilonul 1, să rămâi la pilonul 2 sau să muţi la pilonul 3
Chiar dacă te muţi la pilonul 1 NIMENI NU ÎŢI POATE LUA ce ai deja în pilonul 2 pentru că este o sumă nominală !!
Dar Hotnews NU INFORMEAZĂ CLAR cu specialişti ci se uită în gura unor ministrii vorbe, mult bla bla, mult can can.
TRIST că pe un subiect important nu se poate explica SIMPLU REALITATEA.
Succes în viitor.
Care apropos, pentru a ramane suma la fel ar fi trebuit sa fie 4,25% in loc de 3,75% cat au facut PSDistii.
Deci minti, sluga.
Iar pilonul I nu exista. Nu te poti "muta" de la pilonul II la pilonul I, poti doar sa pierzi banii din pilonul II, fiindca la PSD e foame de bani, trebuie platite toate spagile electorale promise de Dragnea, altfel i se darama dictatura.
Poti sa scrii cu Caps Lock cat vrei, dar nu-ti va transforma minciunile in adevaruri.
P.S. Stiu ca mai sunt niste comisioane de randament, sincer asa se simte si cel de la privat motivat sa faca profit...nu doar sa se afle in treaba administrind acel fond.
P.P.S. Sunt de acord sa ma pot muta daca doresc eu, de asemenea inteleg ca suma de la PII este finita si platibila dupa un anumit algoritm, pe cand de la PI este pe toata durata vietii. Dar...cat timp statul isi mai trage ceva din banii de zona privata (aici vorbesc de bani de la mie), preferam sistemul ce deja existent anterior.
Cine a mai pomenit beneficii reciproce in Romania?
Numai PSD trebuie sa aiba tot, iar celorlalti sa nu le lase nimic.
Pana nu intelege poporul ca singura tinta a acesutui partid este sa sifoneze tot ce se poate, pana la alegeri, nu ajungem nicaieri.
- pensia din Pilonul I este cat te tine viata
- pensia din Pilonul II este cat te tin banii din cont, adunati pana la iesirea la pensie.
Vine PSD si iti mananca banii de pensie.