Cum poți cere încetarea plății contribuțiilor la pilonul II de pensii: Peste 5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 13 februarie 2019, 13:14 Economie | Asigurari


Cerere incetare plati Pilonul II
Foto: Hotnews
​Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II de pensii vor putea face o cerere de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem către administratorii fondurilor, solicitare care își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, se arată într-un proiect scos în dezbatere publică de ASF. Fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

 • UPDATE "De la intrarea în vigoare a Ordonanței 114/2018 au fost primite la ASF 17 solicitări care au vizat lămuriri cu privire la situatia Pilonului II.", au precizat miercuri pentru HotNews.ro oficialii ASF.
 • NOTĂ (UPDATE vineri, 15 februarie) Sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generaţii şi în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum, nu mai este sustenabil pe termen lung. Sunt tot mai puţini angajaţi care susţin persoanele ieşite la pensie. Reducerea natalităţii concomitent cu îmbătrânirea populaţiei este bomba cu ceas care a determinat foarte multe ţări, printre care şi România, să introducă pilonul II de pensii şi să tot crească vârsta de pensionare.

  Pentru detalii citește: ANALIZĂ Prăpastia în care vom fi liberi să ne aruncăm: Ce riscă românii care renunță la Pilonul II și se transferă în sistemul public de pensii

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a scos în dezbatere publică un proiect de normă care modifică regulile de aderare și evidență a participanților la acest sistem, pentru a pune în aplicare prevederile așa numitei Ordonanțe pe lăcomie, respectiv OUG 114/2018 care suprataxează mediul de afaceri.

 • "Întrucât prevederile art. 81 pct. 3 și 4 din OUG nr. 114/2018 au intrat în vigoare începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv de la data de 29.12.2018, dispozițiile normei trebuie aplicate cu celeritate de către administratorii de fonduri de pensii administrate private, respectiv de către C.N.P.P., în calitate de instituție de evidență.", se arată în Nota de prezentare a proiectului ASF.

În sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II de pensii), activitatea de aderare și evidență a participanților se desfășoară prin intermediul administratorilor și prin intermediul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în calitate de instituție de evidență.

Principalele modificări propuse:

Prin proiectul de act normativ se modifică și completează Norma nr. 1/2015, în principal cu prevederi referitoare la:
 • - Modalitatea prin care un participant solicită încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat;
 • - Etapele procesului de transmitere a informațiilor, prin intermediul rapoartelor prevăzute de actul normativ, în relația dintre administrator, instituția de evidență și A.S.F., referitoare la modificarea datelor participantului în Registrul participanților deținut de către C.N.P.P.;
 • - Introducerea unui articol distinct prin care se precizează faptul că, în conformitate cu prevederile OUG nr. 114/2018, contul participantului rămâne activ și după încetarea plății contribuției la fond;
 • - Introducerea unei anexe noi referitoare la Cererea-cadru privind încetarea plății contribuției la un fond de pensii administrat privat.
 • - Introducerea unui articol distinct prin care se specifică data de la care își produce efecte cererea de încetare a plății contribuțiilor.

Practic, participanții vor putea face cererile către administratorii fondurilor de pensii, care la rândul lor vor transmite datele către Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

"Cererea de încetare a plății contribuțiilor la fondul de pensii administrat privat depusă de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege produce efecte începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă.”, se arată în proiectul de normă.

Vezi aici integral proiectul de normă ASF. Propunerile și observațiile pe marginea proiectului de normă pot fi comunicate la adresa reglementare.pensii@asfromania.ro, până în data de 18 februarie 2019.

Analiza de impact pilonul II
Foto: Hotnews
Peste 5,8 milioane de români au posibilitatea să-și transfere în sistemul public de pensii contribuțiile de la Pilonul II, conform prevederilor Ordonanței privind 'taxa pe lăcomie', aceștia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private, potrivit unei analize de impact realizată de ASF și obținută de HotNews.ro. În această analiză, despre care ASF a spus că este un document în lucru, neavizat, specialiștii din ASF susțineau că nu cred că vor fi mulți participanți la pilonul II care să renunțe la acest sistem.

Pericolul major identificat în analiza ASF era asupra firmelor care gestionează banii din Pilonul II: vor fi obligate să aducă 3,55 miliarde lei la capitalul social în acest an, din care 1,6 miliarde lei până la 30 iunie 2019, existând riscul să iasă din piață și să creeze un val de efecte negative.

Pentru detalii citește: ​EXCLUSIV Scenarii sumbre estimate de ASF după schimbările la Pilonul II: Unii administratori ar putea ieși din piață / Dacă doar 1% dintre participanți își mută contribuțiile în sistemul public, firmele vor mai avea profit abia în 2021

 • Rentabilitatea fondurilor de pensii private a atins un nou minim istoric în ianuarie 2019

HotNews.ro a scris luna trecută că indicatorul ASF privind rentabilitatea fondurilor de pensii private (Pilonul II) a ajuns la cel mai mic nivel din istorie în luna decembrie 2018, după adoptarea OUG 114/2018.

"Scăderea valorii acțiunilor cotate la Bursa de Valori București, ca răspuns al pieței financiare la prevederile Ordonanței 114/2018, este principala explicație atât pentru reducerea valorii activelor, cât și pentru înrăutățirea indicatorului de rentabilitate calculat de ASF", au declarat atunci oficialii APAPR, asociația care reprezintă administratorii de fonduri de pensii administrate privat. Aceștia au mai subliniat că, în ciuda acestor scăderi bursiere, fondurile au obținut în 2018 al 11-lea an de câștiguri nete pentru cei 7,2 milioane de participanți la sistem.

De cealaltă parte, ASF a replicat că "fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și că evoluția pe termen foarte scurt (de ex: o lună) nu este un indicator relevant". Fără a spune nimic despre efectele OUG 114/2018, ASF susține că "scăderea generalizată a piețelor bursiere internaționale și riscul de contagiune din luna decembrie 2018 au influențat pe termen foarte scurt activele fondurilor de pensii'.

Ei bine, cele mai recente date afișate de ASF, arată că rentabilitatea fondurilor de pensii din Pilonul II și-a continuat scăderea și în ianuarie 2019, atingându-se astfel un nou minim istoric.

Mai exact, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni a fost de 2,1819% în luna ianuarie 2019, după ce în decembrie atinsese nivelul de 2,7204%.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10732 vizualizari

 • +46 (56 voturi)    
  eu vreau (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:21)

  Dan_Nemes [utilizator]

  Sa incetez plata la pilonul I de pensii.

  Cum pot face o astfel de cerere?
  • -30 (40 voturi)    
   nu poti... (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:32)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   ...trebuie sa achiti mai intai pensia parintilor tai, Pilonul I e fondat pe solidaritatea inter-generationala.
   • +22 (28 voturi)    
    da? solidaritate? (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:42)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    pai si unde fmm e solidaritatea asta cand pensionarii voteaza pe oricine le da pensie mai mare?
    • +6 (8 voturi)    
     Mama inca mai asteapta ca sa i se mareasca pensia (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:35)

     alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     de cate ori crezi ca mai voteaza cu prostii astia?

     BTW, vedeti cum manipuleaza unii:
     https://www.dcnews.ro/poll
    • +3 (3 voturi)    
     "solidaritate" (Joi, 14 februarie 2019, 12:23)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     functioneaza doar atunci cand o minoritate are ceva de oferti majoritatii.

     altfel se numeste pomana sau cersetorie..
   • +22 (26 voturi)    
    Hmm (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:52)

    Hydra [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Cand se tot comenteaza pe aici de pensii speciale, tot aud cum ca "fiecare dupa cat a contribuit". Cand zic unii ca, ipotetic, si-ar dori sa nu mai contribuie deloc la stat, atunci sare cate un rosiatic sau fan al asistatilor sa ne explice cum ca e o intelegere inter-generationala. Pai daca e asa de ce avem speciali? Doar achitam pentru cei din urma, nu pentru noi in viitor. Si de ce mai exista e schema de calcul pe baza contributiei? Si ce ii face pe unii speciali?
    Bai nene, mare dreptate avea Thatcher, socialismul este bun doar cat timp altii au bani. Cand nu isi doresc unii sa sponsorizeze rahatul socialist, se darama sandramaua si se sperie comunistii.
    • +1 (1 vot)    
     prost (Marţi, 26 februarie 2019, 15:06)

     Jude [utilizator] i-a raspuns lui Hydra

     Nu trebuie sa iei in considerare spusele lui Demagogu, Mazeta sau restul de postaci platiti de PSD & Rusia.
     Nu e problema pensilor oamenilor de rand. Problema e in valoarea pensilor speciale. Au dat 50-100 lei la amarati iar pensiile speciale sunt la 5-10000 Euro.
     Taiate pensile speciale si o sa fie bani.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai... (Miercuri, 27 februarie 2019, 7:11)

      Hydra [utilizator] i-a raspuns lui Jude

      ...acolo am batut si eu. Problema e cu "specialii". Daca tot sistemul de pensii ar ramane fix pe un algoritm al contributivitatii, nu m-ar deranja nimic.
      P.S. Am observat pe aici, ca celor numiti de tine li se pare ca au dreptate daca nu raspunde nimeni in contradictoriu. Desi, in acealsi timp, cred ca isi hranesc ultimii neuroni cu discutiile astea.
      P.P.S. Una e sa ai o orientate spre sociatate, si alta e sa fii socialist salbatic, cum se vor astia de la PSD. De aceea sunt suparat pe rahatul socialist actual.
   • +15 (17 voturi)    
    pai dau eu direct parintilor! (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:23)

    MitikaP [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Ca n-au pensie speciala! :-)
   • +14 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:36)

    [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   • +3 (3 voturi)    
    O achit direct (Joi, 14 februarie 2019, 12:19)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Multumesc, nu am nevoie de intermediari.

    Sa inteleg ca romanii care nu au copii nu vor primi pensie?.. Nici cei ai caror copii traiesc din ajutoare sociale?..
  • -8 (32 voturi)    
   trebuie sa faci o cerere la angajator (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:42)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   scrii in titlu "demisie" si nu mai platesti la pilonul 1 nimic
  • +19 (21 voturi)    
   si eu ... (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:51)

   luleasca [utilizator] i-a raspuns lui Dan_Nemes

   varianta asta de ce nu se pune in dezbatere publica ?
 • +31 (33 voturi)    
  Cine e prost sa semneze asa ceva? (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:36)

  taro [utilizator]

  Banii contribuiti sunt banii tai. Ce tampit i-ar da statului?

  Peste tot in lume se trece catre un sistem de pensii gen pilon 2 pentru ca este mult mai avantajos decat sistemele de tip socialist care au intrat in colaps.

  E ca si cum ti-ai da centrala de apartament ca sa treci inapoi pe sistemul centralizat de termoficare.
  • +25 (27 voturi)    
   Ai dreptate (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:52)

   pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui taro

   o comparatie mai buna at fi....e ca si cum ti-ai da centrala cu tot cu apartament ca sa treci la o garsoniera cu sistem centralizat de termoficare.

   Mai intai mi-a scazut contributia la pilon 2 odata cu "revolutia fiscala", apoi mi-au scazut sumele din cauza ordonantei, acum au facut optional sistemul, mai ramane sa falimenteze firma care administreaza si imi ia statul banii sa ii "investeasca" ei mai bine
  • +24 (28 voturi)    
   tampenie marca VALCOV (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:54)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui taro

   adica ei vor ca eu sa renunt la BANII MEI, acumulati pe pilonul 2 (bani la care are acces , doamne pazeste, sotia mea in caz de patesc ceva), ca sa-i dau la pilonul 1, ca sa aiba statul de unde plati pensiile speciale iar eu fara sa primesc nimic. Unde e dreptatea? Cat de idiot poti sa fii ca sa- faci asta??
   • 0 (0 voturi)    
    sunt multi (Vineri, 15 februarie 2019, 19:31)

    andimi [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    sunt multi prosti care vor face trecerea, in special cei cu fonduri mici, pana in 1000 euro. Din pacate, multi nu gandesc.
  • +9 (11 voturi)    
   Pai sunt vrreo cativa pe aici: (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:03)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui taro

   mazeta , xrogo , newlook , cucuveauamov , demagogu si inca vreo cativa care nu-mi vin acum in minte.
  • +2 (2 voturi)    
   simplu!.. (Joi, 14 februarie 2019, 12:30)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui taro

   daca esti bugetar frecator de menta si seful tau e numit de #ciumarosie, vei face cererea sau vei fi dat afara. stiind ca esti oricum un incapabil care nu poate visa la un loc de munca la fel de bine platit in privat, vei semna fara sa te gandesti de 2 ori.
 • +17 (17 voturi)    
  Uite acum (Miercuri, 13 februarie 2019, 13:58)

  Soljenitin [utilizator]

  Ma indoiesc ca
  Unii vor fi atat de fraieri
  Incat sa isi
  Expuna banii

  Pentru a fi
  Sutiti de
  Dragnea...
  • +1 (1 vot)    
   nu te indoi (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:19)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Ca astia sunt 'n stare sa te violeze..
   Mai vorbim dupa alegeri cind PSDragnea si aliatii, aka mafiotii,or sa ia jumate din voturi, cel putin ..
 • +23 (23 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:00)

  alex34 [utilizator]

  titlul formularului ar trebui sa fie " Afla cat esti de prost "
 • +16 (16 voturi)    
  Parafrazand reclama veche de la CEC in forma PSD (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:07)

  Gandila [utilizator]

  Azi la pensie un leu depui , maine fara el ramai ..
 • -26 (30 voturi)    
  dilemă (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:07)

  Mazeta [utilizator]

  Unde să bag banii mei? în pensia lui Coldea sau în salariul CEO Marius Popescu?
  • +10 (12 voturi)    
   @mazeta (Miercuri, 13 februarie 2019, 14:47)

   Gandila [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Poti sa-i bagi la Teldrum ca sa te plateasca si maine !
  • +6 (8 voturi)    
   Ecaterina Tihonova. (Miercuri, 13 februarie 2019, 15:00)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Prietenii stiu de ce.
  • +4 (4 voturi)    
   Mai nou, dupa OUG 114 - pana la nationalizare (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:11)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Comisionul de (maxim) 1% este impartit asa:
   - 0.5% la casa de pensii (dar nu ajung la pilonul 1)
   - 0.3% la ASF
   - 0.2% la fondul pilon 2, isi mai iau si ceva din active (doar ca e legat de randamentul fata de inflatie, doar ca partea de actiuni a picat tot la OUG114)

   Adica te fura mai mult fostul lui Olguta si gangavul de la Ministerul Muncii decat CEO de la pilonul 2.
   Pensia lui Coldea e in bugetul SRI, nu din pilonul 1
 • +8 (8 voturi)    
  O cerere... (Miercuri, 13 februarie 2019, 15:43)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...sa-l bagam pe daddy si valcov la puscarie unde putem descarca ?
 • +10 (10 voturi)    
  Asta-i pasul 1 (Miercuri, 13 februarie 2019, 15:56)

  micul_licurici [utilizator]

  Astept cu interes pasul 2 unde vom afla modalitatea de constrangere pentru a completa formularul asta.

  Pentru cei care lucreaza la stat va fi simplu, completezi formularul sau zbori. La privat vom vedea...

  FMM Dragnea, Teodorovici, Valcov si care mai sunteti pe acolo...
  • +3 (3 voturi)    
   oug 114 (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:15)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   stabileste un capital social cu care trebuie sa vina fondurile de pensie - majoritatea se incadreaza la 10% din active, adica 1 mld de euro (jumatate pana la 1 iulie, restul pana la sfarsitul anului).

   In conditiile scaderii dramatice a veniturilor nu cred ca vor ramane prea mult prin zona - nu vrea nimeni sa recupereze investitiile in 50 ani.
   E posibil ca sa devina un monopol, sa fie condus de o marioneta de partid sau sa fie nationalizat.
  • +4 (4 voturi)    
   lista mai mica (Miercuri, 13 februarie 2019, 17:21)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

   lista cu exceptiile sigur este mai mica, celor mai multi parlamentari + guvernanti + locali + bor fmm
 • +1 (1 vot)    
  miliarde in conturi (Miercuri, 13 februarie 2019, 19:12)

  TrueBlue [utilizator]

  Draga Hotnews, nu exista in conturi 46 de miliarde de lei. O parte din bani sunt investiti in actiuni, obligatiuni, titluri de stat. Doar o parte din bani sunt in depozite bancare.
 • +1 (1 vot)    
  astept replica opozitiei pt pilonul 2 (Vineri, 15 februarie 2019, 19:32)

  andimi [utilizator]

  Eu astept ca opozitia sa iasa PUBLIC si sa spuna ca daca vine la putere va reface sau va consolida pilonul 2! De ce nu aud asta? USR, PNL unde sunteti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by