​"Deciziile strategice de ieșire sau rămânere pe piață din România nu fac obiectul discuțiilor în cadrul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ci sunt luate în mod individual, independent, de către fiecare administrator în parte", au precizat pentru HotNews.ro, oficialii Asociației. Contactat de HotNews.ro, Radu Crăciun, președinte al APAPR și director general al BCR Pensii, a spus că o astfel decizie este individuală și confidențială și a dat detalii despre efectele OUG 114 și reacția clienților în cadrul companiei pe care o conduce.

Radu CraciunFoto: Hotnews

"Precizăm că deciziile strategice de ieșire sau rămânere pe piață din România nu fac obiectul discuțiilor în cadrul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), ci sunt luate în mod individual, independent, de către fiecare administrator în parte.

La nivel de Asociație, încercăm în această perioadă să găsim canale de comunicare și dialog instituțional cu toate autoritățile relevante pentru a dezbate efectele negative ale OUG 114/2018 asupra Pilonului II. Sperăm ca dialogul instituțional cu decidenții relevanți să ducă la modificarea OUG 114/2018 în sensul reconsiderarii cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile și deci la dezvoltarea și pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum și restabilirea încrederii pe piețele financiare.", a transmis luni, la solicitarea HotNews.ro, Asociația pentru pensiile private, ca reacție la declarațiile economistului șef al BNR, Valentin Lazea, care a spus că cei 7 administratori din Pilonul II se gândesc să se retragă din România.

  • Ce spune șeful BCR Pensii, despre impactul OUG 114, posibila retragere din România și reacția clienților

Contactat de HotNews.ro, Radu Crăciun, președinte al APAPR și director general al BCR Pensii, a spus că o eventuală decizie de retragere din piață a unor administratori este individuală și confidențială și a dat detalii despre situația de la compania pe care o conduce.

  • "BCR Pensii (n.a care gestionează pensiile private ale peste 638.000 de români), analizează impactul Ordonanței 114 asupra propriului plan de afaceri, dar nu suntem în situația de a fi luat o decizie, iar numărul celor care au solicitat până acum să își transfere contribuțiile viitoare la pilonul public de pensii este nesemnificativ.", a declarat luni pentru HotNews.ro Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii.

Potrivit unei analize interne a ASF, obținute în luna ianuarie de HotNews.ro, cu privire la impactul OUG 114, se preciza că BCR Pensii ar trebui să ajungă de la un capital social de 13,25 milioane euro în noiembrie 2018 la 14,77 milioane euro la 30 iunie 2019. Până la finele anului ar trebui să mai aducă alte 28,01 milioane euro la capitalul social.

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere privind posibila retragere a unor administratori de pensii private din România și efectele asupra pensiilor românilor și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care reglementează piața pensiilor private, bursa și sectorul asigurărilor, și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

  • Efectele Ordonanței lăcomiei asupra NN Pensii, firma care gestionează pensiile private ale 1,98 milioane de români

"Prevederile OUG 114 aduc schimbări semnificative în arhitectura sistemului de pensii private, în special cea legată de creșterea capitalului social. Astfel de potențiale investiții ale NN necesită aprobarea din partea investitorilor noștri și presupun o justificare clară din punct de vedere al randamentului acestei investiții. Prin urmare, analizăm și evaluam cu seriozitate impactul", a declarat în această lună, pentru HotNews.ro, Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private obligatorii din România.

  • Ce informații au solicitat până acum participanții la fondul NN

Andreea Pipernea, noua sefa a NN Pensii

Andreea Pipernea, noua sefa a NN Pensii

Foto: NN Asigurari de Viata

"Până la această oră, participanții au solicitat mai degrabă informații privind valoarea acumulată în contul aferent pensiei lor administrate privat, și nu transferul către Pilonul I. Respectăm dreptul la opțiune al participanților, sperând, în același timp, că decizia acestora va fi una informată și fundamentată. În prezent, așteptăm normele elaborate de ASF cu privire la modalitatea de implementare a opționalității.", a declarat pentru HotNews.ro, Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, compania care gestionează pensiile private a peste 1,98 milioane de români.

Amintim că ASF a scos recent în dezbatere publică norma care va reglementa modalitatea de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II de pensii, pentru participanții care au cel puțin 5 ani de contribuții la acest sistem și care doresc să își mute contribuțiile viitoare în sistemul public de pensii.

Pentru detalii citește: Cum poți cere încetarea plății contribuțiilor la pilonul II de pensii: Peste 5,8 milioane de români pot alege să se transfere în sistemul public de pensii

Participanții care vor dori să-și exercite această opțiune ar trebui să ia în calcul și riscurile la care se vor expune mutându-și contribuțiile în sistemul public de pensii (Pilonul I), sistem în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum și a cărui sustenabilitate este serios afectată pe termen lung de procesul de îmbătrânire a populației și a unui număr tot mai mic de angajați care să susțină pensionarii.