Acţionarii administratorilor de Pilon II au transmis marți la București că dintre toate prevederile OUG 114, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități, se arată într-un comunicat transmis marți seara de APAPR, asociația care reprezintă toți cei șapte administratori de pensii private din România.

Mesajul actionarilor din Pilonul IIFoto: Hotnews

Redăm mai jos integral comunicatul Asociației administratorilor de fonduri de pensii private:

"Acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autoritățile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem. Inițiativa se înscrie în spiritul dialogului instituțional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II și a interesului milioanelor de români care economisesc astfel pentru perioada pensionării.

Astfel, în ziua de 5 martie 2019 au avut loc întalniri între cei șapte acționari ai administratorilor de Pilonul II și următoarele autorități publice:

  • - dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finantelor publice;
  • - dl. Darius Vâlcov, consilier de stat al Primului-Ministru;
  • - dl. Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României;
  • - dl. Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.

Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existență fondurile de pensii Pilon II au funcționat ireproșabil, investind în România majoritatea covârșitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparență și rezultatele investiționale foarte bune obținute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaștere din partea tuturor instituțiilor internaționale de specialitate.

Atât în vremuri bune, cât și în perioadele dificile, companiile care administrează Pilonul II s-au ținut de promisiune, îndeplinindu-și rolul social față de români, iar în același timp au contribuit la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de pe piețele financiare. Angajamentul administratorilor și acționarilor acestora față de România a fost unul solid și constant.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părților implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei, iar acționarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcția unei reforme eficiente a pensiilor în România.

În cadrul acestor intalniri, acționarii au expus perspectiva industriei asupra prevederilor legislative din OUG 114/2018 și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități. Partenerii de dialog din partea română au înţeles argumentele referitoare la cerinţele de capital oferite de acţionari şi au solicitat informaţii suplimentare legate de practica altor state.

În același timp, acționarii au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani de administratori în diversificarea universului investițional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate și mai mult în finanțarea economiei românești, ținând cont în primul rând de interesul participanților. Reprezentanții industriei s-au angajat să exploreze opțiuni de lărgire a universului investițional, inclusiv căutând cele mai bune practici europene și internaționale în materie, urmând să trimită aceste informații către autoritățile relevante.

Acționarii au apreciat acest prim dialog avut cu autoritățile române și au exprimat speranța că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea și pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare. Nu în ultimul rând, acționarii au subliniat importanța luării unor decizii de modificare a OUG 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgența termenelor aplicabile în prezent.

Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obținând în toată perioada de funcționare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare istorică de capital românesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanța în mod eficient atât creșterea economică și crearea de locuri de muncă din România, cât și nevoile curente ale statului român."

  • Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, s-a întâlnit și a discutat separat cu acționarii administratorilor din Pilonul II

De notat că întânirile și discuțiile acționarilor din Pilonul II de pensii cu 'autoritățile relevante' au avut loc separat:pe de o parte au avut discuții cu Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului Dăncilă, cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și cu Leonardo Badea, președintele ASF, iar pe de altă parte au discutat și cu Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului și liderul ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare.

La finalul discuțiilor, Tăriceanu a declarat, citat de Profit.ro că "fondurile de pensii nu sunt suficient implicate în economia reală. Am discutat soluții de compromis cu administratorii lor ca să fie mai implicate”.

Profit.ro explică faptul că extinderea plasamentelor pe care administratorii din Pilonul II le pot face din banii contributorilor și la categorii mai puțin “conservatoare”, în funcție de prioritățile statului, este o condiție pe care Guvernul PSD-ALDE o pune pentru a reduce cerințele suplimentare de capital impuse prin OUG 114 administratorilor de fonduri, la niveluri care, pentru mulți, nu mai justifică rămânerea în piață.

Largirea investitiilor, inclusiv PPP, o cerinta mai veche a pietei

Largirea investitiilor, inclusiv PPP, o cerinta mai veche a pietei

Foto: APAPR

Parteneriatele Public Private (PPP) și proiectele mari de infrastructură sunt primele exemple date de Tăriceanu pentru plasamente ale fondurilor de pensii către care se dorește o extindere. Liderul ALDE a adăugat și posibilitatea unor investiții mai riscante, dând exemplul acțiunilor la companii nelistate.

“Trebuie să existe și oportunitatea, și legislația și sunt convins că vom ajunge la o soluție satisfăcătoare. Fondurile preferă să folosească instrumente foarte conservatoare și precaute. Dar sunt țări în care pot fi acționari direcți la companii care nu sunt listate”, a spus Tăriceanu.

Pentru acestea, însă, subliniază Profit.ro, 'legislația care reglementează plasamentele fondurilor de pensii ar trebuie să fie schimbată.În momentul de față este permisă doar cumpărarea de acțiuni listate la bursă și cu limită maximală în total portofoliu, legiuitorul considerând până acum că banii contributorilor puși deoparte pentru pensia privată trebuie plasați în instrumente cu risc mic, majoritar în depozite bancare lichide și în titluri de stat.'

De subliniat, de asemenea, că diversificarea instrumentelor de investiții, inclusiv prin proiecte în parteneriat public-privat (PPP), este o cerință mai veche a companiilor din Pilonul II de pensii, așa cum se poate observa și în imaginea alăturată, parte dintr-o prezentare a APAPR dinainte de adoptarea OUG 114.