Grupul Euroins Insurance din Bulgaria (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiunea CEE/SEE/CIS, deţinut de Eurohold Bulgaria, a convenit să preia patru companii de asigurări deținute de asigurătorul german Ergo din trei ţări europene – România, Cehia şi Belarus, a anunțat joi grupul, confirmând informațiile publicate în premieră miercuri de HotNews.ro. Cele două părţi au semnat deja acordurile de achiziţie şi tranzacţia va fi finalizată după obţinerea aprobărilor din partea autorităţile de reglementare.

Anuntul oficial al EuroinsFoto: Euroins Romania

Toate companiile ce vor fi achiziţionate sunt subsidiare ale asigurătorului german ERGO, unul dintre marile grupuri de asigurări din Europa, parte a concernului Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume.

  • Detalii despre tranzacție

Grupul bulgar EIG va achiziţiona companiile subsidiare ale asigurătorului german ERGO, parte a reasiguratorului Munich Re, din România şi Cehia – asigurări de viaţă, respectiv generale – precum şi compania de asigurări generale din Belarus.

În baza termenilor acordului, EIG va achiziţiona toate acţiunile deţinute de ERGO în aceste companii, inclusiv contractele de muncă ale angajaţiilor, portofoliul de clienţi şi sistemele IT.

Venitul din prime al celor patru companii preluate de la ERGO de către EIG a însumat 72 de milioane de euro (prime brute subscrise) în 2017.

Cu mai puţin de un an în urmă, EIG a achiziţionat tot de la ERGO compania de asigurări de călătorie ERV Ucraina. Părţile au convenit asupra cooperării incluzând transferul de know-how şi posibilitatea de a oferi produse co-branded.

După finalizarea acestei tranzacţii, EIG va deţine operaţiuni în unsprezece ţări europene, inclusiv propriile subsidiare din şapte dintre acestea: Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Cehia şi Belarus.

  • Achiziţia subsidiarelor ERGO din România, Cehia şi Belarus se potriveşte perfect cu strategia noastră de a ne extinde pe piaţa din Europa centrală şi de Est (CEE) şi Comunitatea Statelor Independente (CIS), care au un potenţial uriaş de creştere, şi în acelaşi timp ne diversifică portofoliul de produse.”, a declarat Jeroen van Leeuwen, Chief Operating Officer al EIG.
  • Suntem încântaţi că am gasit în EIG un cumpărător potrivit pentru toate cele patru subsidiare ERGO din regiunea CEE. Acordul reprezintă un important pas înainte care contribuie la optimizarea operaţiunilor noastre internaţionale, pe care am definit-o ca obiectiv strategic în 2016”, a declarat Alexander Ankel, Chief Operating Officer, ERGO International AG.

Grupul bulgar EIG anunță în comunicat că 'va rămâne concentrat pe extinderea prezenţei în această regiune prin achiziţii şi creştere organică' și enumeră tranzacțiile din ultimii ani:

"În ultimii ani, EIG a achiziţionat direct sau prin subsidiarele sale: subsidiarele din Bulgaria şi Ucraina ale grupului german Talanx care operau sub brandul HDI; business-ul de asigurare din Bulgaria al companiei olandeze Achmea care opera sub brandul Interamerican (inclusiv pentru asigurările de viaţă); operaţiunile din România şi Bulgaria ale grupului australian QBE, portofoliul de asigurări generale de la ATE Insurance Romania, subsidiara Piraeus Bank; IC Group – unul dintre cei mai mari asigurători din Georgia; ERV Ukraine – compania de asigurări de călătorie din Ucraina deţinută de ERGO, parte a concernului Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume; un pachet semnificativ din compania rusă de asigurări ООО RSO Euroins.", se arată în comunicat.

  • HotNews.ro a scris în premieră miercuri despre această tranzacție

HotNews.ro a scris miercuri, 6 martie, în premieră că bulgarii de la Eurohold, care dețin Euroins, al șaselea mare asigurător din piață, vor prelua operațiunile de asigurări generale și de viață ale grupului german Ergo pe piața din România, potrivit declarațiilor făcute de mai multe surse apropiate tranzacției.