Câți români vor să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta contribuțiile exclusiv în sistemul public de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 16 mai 2019, 18:03 Economie | Asigurari


Cererea de retragere din Pilonul II
Foto: Monitorul Oficial
​Evitarea unor pensii foarte mici a fost unul din motivele lansării în 2008 a unui sistem de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), aflat acum sub asediul modificărilor legislative ale Guvernării PSD-ALDE. Prin controversata Ordonanță a lăcomiei, li s-a dat românilor dreptul să renunțe la Pilonul II în favoarea sistemului public de pensii.
 • Cum să trăiesc cu 750 de lei pe lună? mă întreba anul trecut o doamnă care-și primise primii bani din sistemul public de pensii, după 27 de ani pe cartea de muncă. Alți 8 ani munciți nu i-au fost trecuți de angajator, care a dat faliment și a plecat în Italia. Nu a avut bani să-l dea în judecată ori să-și facă din timp o pensie privată. Motivul principal al introducerii Pilonului II de pensii în România, în anul 2008, a fost tocmai evitarea aparției unor astfel de situații.
Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pot, începând de luna trecută, să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă.

Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la acest sistem se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă, potrivit normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), publicate marți, 12 martie, în Monitorul Oficial.

 • Primele cifre arată un număr extrem de scăzut de români care vor să renunțe la Pilonul II. Situația exactă se va cunoaște după data de 1 iulie 2019

Contactați de HotNews.ro pentru a afla câți români au optat până acum să iasă din Pilonul II de pensii, oficialii ASF au precizat miercuri că:
 • "norma care reglementează modalitatea de raportare a situației participanților care optează pentru direcționarea contribuției individuale de asigurări sociale exclusiv pentru Pilonul I de pensii urmează să fie publicată, în perioada următoare, în Monitorul Oficial. Documentul va intra în vigoare la data de 1 iulie 2019 și doar după această dată administratorii fondurilor de pensii private pot raporta către ASF situația eventualelor solicitări ce le sunt adresate de către contributori."

Date obținute în această lună de HotNews.ro de la cei șapte administratori de pensii private obligatorii care activează pe piața din România arată că numărul participanților la Pilonul II de pensii care au solicitat până acum să renunțe la acest sistem este extrem de scăzut.

NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private, cu peste 1,99 milioane de participanți la sfârșitul lunii aprilie 2019, nu a dorit să ofere încă date exacte, precizând doar că 'normele sunt noi și nu e încă o tendință consolidată pe subiect'.

Allianz-Țiriac Pensii Private, al doilea mare administrator de pensii private, cu peste 1,57 milioane de participanți, a precizat că: "opțiunea de transfer a contribuțiilor participanților de la Pilonul 2 către Pilonul 1 nu are o frecvență semnificativă. În acest moment, această opțiune reprezintă motivul cu cea mai mică pondere pentru încetările de plată ale contribuțiilor la Pilonul 2."

Aegon Pensii Private, companie care gestionează pensiile a peste 912.000 participanți, a precizat pentru HotNews.ro că: "de la jumătatea lui martie, când norma ASF a fost publicată în Monitorul Oficial, și până în prezent, au fost înregistrate și raportate la Casa Națională de Pensii Publice patru cereri de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II. Așadar, discutăm despre patru persoane, din cei peste 910.000 clienţi (n.a la sfârșitul lunii martie 2019)".

BCR Pensii, companie care gestionează contribuțiile a peste 646.000 de participanți, a transmis că are 26 de cereri.

"Consider că numărul mic al transferurilor este cea mai bună dovadă a încrederii pe care populația o are în modul în care sunt administrați banii lor în Pilonul II", a declarat pentru HotNews.ro Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii și președinte al APAPR (Asociația care reprezintă toți cei șapte administratori de pensii private).

Reprezentanții Metropolitan Life (peste 1,02 milioane de participanți la Pilonul II), Generali (peste 745.000 de participanți) și BRD Pensii (peste 428.000 de clienți) nu au răspuns solicitării HotNews.ro până la publicarea acestui articol.

UPDATE (vineri, 17 mai) După publicarea acestui articol, reprezentanții BRD Pensii au precizat pentru HotNews.ro că "am primit un număr foarte redus de solicitări din partea clienților cu privire la transferul contribuțiilor la Pilonul I", iar cei ai Metropolitan Life au spus că "nu am înregistrat un număr semnificativ de cereri scrise din partea clienților cu privire la încetarea contribuției pentru pensia privată pilon II."

 • Pilonul II, sub presiune: Administratorii de pensii private trebuie să aducă 800 milioane de euro la capitalul social până la sfârșitul acestui an

Opționalitatea Pilonului II de pensii este poate ultima problemă cu care se confruntă în prezent administratorii fondurilor de pensii private. Piața pensiilor private fierbe din decembrie 2018, când Guvernul Dăncilă a aprobat controversata OUG 114, care impunea administratorilor de pensii private să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie. "Guvernul a pus o bombă cu ceas pentru Pilonul II, prin aceste cerințe absurde, iar ceasul arată maxim 6 luni", spuneau în decembrie 2018 administratorii.

În februarie 2019, economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că administratorii se gândesc să se retragă din România, în timp ce Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici susțineau că fondurile de pensii nu ar fi investitori şi că au randamente sub inflație, în defavoarea participanților.

La începutul lunii martie 2019, acţionarii administratorilor de Pilon II au venit la București și au discutat cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu Darius Vâlcov, consilierul de stat al Primului-Ministru, cu Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE și al Senatului României și cu Leonardo Badea, preşedintele ASF.

Aceștia au transmis că dintre toate prevederile OUG 114/2018, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități.

La sfârșitul lunii martie 2019, Guvernul a adus modificări OUG 114, schimbările care au vizat taxa pe activele băncilor, un nou indice pentru credite, noi regului în energie și o prorogare pentru administratorii Pilonului II de pensii.

Administratorii fondurilor de pensii Pilonul II vor avea aceleași obligații precum cele introduse în OUG nr. 114/2018, dar aceștia nu trebuie să mai aducă prima tranșă de capital suplimentar până la 30 iunie 2019, ci pot să facă o singură plată până la finele acestui an, 31 decembrie 2019.

 • ASF: Nu am primit până în prezent nicio solicitare de retragere de pe piața din România a vreunui administrator de fonduri de pensii private

Se vor conforma toți cei șapte administratori de pensii private noilor cerințe de capital? Va fi pus în pericol Pilonul II dacă unii administratori se vor retrage din piață?

La aceste întrebări, ASF a declarat miercuri, 15 mai 2019, pentru HotNews.ro că:

"Administratorii fondurilor de pensii private au obligația de a respecta cerințele de capital, conform prevederilor legale aflate în vigoare. ASF nu a primit până în prezent nicio solicitare de retragere de pe piața din România a vreunui administrator de fonduri de pensii private. Prin urmare, Autoritatea nu dorește să comenteze public situații ipotetice de piață sau scenarii cu privire la acest subiect."

 • Ce scenarii sumbre au estimat specialiștii ASF după schimbările la Pilonul II aduse de Ordonanța lăcomiei

ASF a avizat favorabil Ordonanța 114/2018 și a evitat să se exprime asupra implicațiilor aduse Pilonului II de pensii de modificările acestui act normativ, dar o analiză internă a ASF obținută în exclusivitate de HotNews.ro în ianuarie 2019 arăta gravitatea noilor reglementări.

Iată câteva riscuri identificate în analiza ASF:

 • 1. Impactul majorării cerințelor de capital: Cerinţa minimă de capital introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 va obliga administratorii de fonduri de pensii private să-și majoreze în anul 2019 capitalul social, printr-un aport estimat la o valoare de 3,55 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei (peste 350 milioane de euro) vor trebui aduși până la 30 iunie 2019.
  - Primele trei firme care ar trebui să aducă cei mai mulți bani la capitalul social până la jumătatea acestui an sunt: NN Pensii (135,5 milioane euro), Allianz (90,32 milioane euro) și Metropolitan Life (48,22 milioane euro).
  - "Nivelul ridicat al capitalului social minim, coroborat cu termenul scurt de conformare (raportat la valoarea aportului necesar), poate să descurajeze activitatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, existând riscul ca unii dintre administratori să nu poată obţine resursele necesare şi să fie nevoiţi să se retragă"
  - "O eventuală retragere a unor administratori din sistemul de pensii private ar conduce la creşterea riscului de concentrare. Mai mult, în conditiile existentei unui număr redus de administratori de fonduri de pensii administrate privat, retragerea unui administrator ar putea avea un efect şi asupra celorlalți administratori, care, pentru a putea prelua în administrare activele rămase se vor vedea nevoiţi să suplimenteze şi mai mult capitalul social. La cerinţa de capital necesar a fi acoperită se va adăuga şi obligaţia de a constitui provizioanele tehnice aferente activelor preluate în administrare, fapt care reprezintă presiuni suplimentare asupra continuării activităţii de administrare a fondurilor de pensii administrate privat.", avertizează ASF.
 • 2. Reducerea comisionului de administrare de la 2,5% la 1%: Din comisionul de 1% din contribuţii brute, administratorii de fonduri de pensii vor fi obligaţi să vireze lunar: 0,5% din valoarea contribuţiilor către Casa Națională de Pensii, 0,3% din valoarea contribuţiilor către ASF, iar lor le va rămâne doar 0,2%.
 • 3. Posibilitatea renunțării la virarea contribuţiei de 3,75% la Pilonul II şi optarea pentru reîntregirea contribuţiei la Pilonul I (transferul în sistemul public de pensii): Potrivit datelor statistice aferente lunii noiembrie 2018, peste 5,8 milioane de români vor avea posibilitatea să-și transfere contribuțiile în sistemul public de pensii, aceștia având în conturi peste 46,04 miliarde lei, adică peste 95% din activele nete ale întregului sistem de pensii private.
  - "În contextul în care o mare parte a participanților din Pilonul ll care au o vechime mai mare de 5 ani a fost repartizată aleatoriu, aceştia neexercitându-şi dreptul de a opta pentru un anume administrator, considerăm că în lipsa unor modalităţi exprese de promovare publică a opțiunii de retragere, motivația lor pentru a realiza orice act de voință privitor la calitatea de participant în cadrul Pilonului II va rămâne redusă, inclusiv pentru retragerea din acest sistem, în special datorită faptului că nu vor putea încasa contravaloarea în bani a activului individual net.", susținea atunci ASF.

Documentul ASF obținut de HotNews.ro avea 19 pagini și a fost aprobat, avizat și semnat pentru includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului ASF, care a avut loc miercuri, 9 ianuarie, de către Leonardo Badea, președintele ASF și de Daniel Ștefan Armeanu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul pensiilor private, care au fost numiți anul trecut de Guvernarea PSD-ALDE la conducerea ASF.

După articolul HotNews.ro, ASF a reacționat precizând că "documentul prezentat nu a fost luat în discuție și aprobat de către Consiliul Autorității, acesta fiind, în consecință, un material de lucru preliminar, cu un caracter intern."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.31612 vizualizari

 • +26 (32 voturi)    
  Pai da (Joi, 16 mai 2019, 18:07)

  mitg [utilizator]

  Trebe sa fii tare prost sa-ti lasi banii din mana unor oameni cu educatie si experienta adevarata si sa-i dai pe mana lui triculescu sau cine stie ce sluga, pila sau amant(a).
  • -18 (26 voturi)    
   Pilonul II e 3.7%. El nu se va vedea la pensie!! (Vineri, 17 mai 2019, 6:35)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Pilonul II este doar 3.7% din I deci chiar dacă vor exista persoane care sa ia pensie de pe urma lui, acest 3.7% reprezinta un nimic.

   Daca cineva ar avea pensie de 1000 lei cu contribuție la pilonii I și II, atunci cu II intrat în faliment pensia ar deveni 963 lei. Omul nici nu realizează ca de fapt a contribuit degeaba la II. Diferență intre 1000 lei și 963 lei este foarte mica.

   Afirmația din citatul de mai jos este o totala inducere în eroare. Pilonul II nu iți mărește pensia decât cu o suma nesemnificativa deci nu duce în nici un fel la "evitarea unor pensii foarte mici" asa cum ziceți voi.

   Citat:
   "Evitarea unor pensii foarte mici a fost unul din motivele lansării în 2008 a unui sistem de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II)"
   • +10 (18 voturi)    
    Nu ai inteles nimic dar ai pareri (Vineri, 17 mai 2019, 6:54)

    coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Nu prea ai inteles la ce se refera aia 3.7% dar ai pareri.

    Tocmai ce am verificat, am usor peste 25000 in pilonul 2. Daca era dupa tine, ar insemna milioane in pilonul 1. Dar pana si tu intelegi ca nu este adevarat.
    • -8 (14 voturi)    
     25 mii în pilonul II = pensie de 104 lei!! (Vineri, 17 mai 2019, 8:04)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

     25000 lei în pilonul II înseamnă o pensie de 104 lei/luna pe 20 ani și totodată ca ai 25000/3.7%=675675 lei în Pilonul I și nu milioane cum crezi.
     • +12 (14 voturi)    
      habar nu ai (Vineri, 17 mai 2019, 8:38)

      pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Nu poti sa iei banii pe 20 ani de la pilonul 2, ai posibilitatea sa alegi perioada maxima de 5 ani si minim 500lei/luna. eu am avut acumulat aprox 46.000 si am ales sa primesc 800 lei pe luna timp de 5 ani. poti sa imparti suma cum doresti, atata timp cat suma lunara este mai mare de 500lei. Mai pune mana pe legislatie putin si apoi vorbeste
      • -1 (11 voturi)    
       intrebare (Vineri, 17 mai 2019, 9:51)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

       Ce se intampla daca traiesti mai mult de 5 ani dupa pensionare? :D
       • 0 (6 voturi)    
        Nici un nou angajat nu mai adera la Pilonul II (Vineri, 17 mai 2019, 16:39)

        simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        Nu știu câți vor renunța la Pilonul II în perioada imediata însă noii angajați nu vor mai adera la el. De ce sa plătești niște bani pentru o ipotetica, total negarantata pensie care va tine doar 5 ani când poți sa-i depui la Pilonul I pentru una pe viata.

        Ar trebui data lege prin care tot ce au angajații în Pilonul II sa se verse obligatoriu în I.
        • +1 (3 voturi)    
         da si nu (Vineri, 17 mai 2019, 18:11)

         Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

         Eu sunt pentru optiune. Cine vrea in P2, sa beneficieze de P2, insa "administratorii" sa alerge dupa clienti (noii angajati), nu pica para malaiatza. Totodata, cei ce aleg P2 sa aiba pensia din P1 diminuata corespunzator. Cand se duc aia 5 ani, sa-si inghita miorlaiala ca e pensia din P1 mica si doar din aia traiesc. P2 este un business baban pe tava pentru unii si o mini-teapa, ca sunt si unele avantaje, pentru poporul fan masuri pesediste (P2 a fost opera PSD in 2004, ADRIAN NASTASE si promulgata de ION ILIESCU)

         Nu-s de acord cu virat P2 obligatoriu in P1 pentru sumele acumulate acolo cf legii. Una este optiune, alta este impunere/japca. Ca se plang unii ca acum exista optiune, este clasic pentru habarnistii ce simt nevoia de tatuc calauzitor. Partea funny este ca sunt tineri frumosi, liberi si fooooarte inteligenti.
        • 0 (4 voturi)    
         Draga cornuta, mai ia un minus de la mine (Vineri, 17 mai 2019, 21:37)

         FMM Dragnea [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

         Nu conteaza ce spui, cand iti vad nickname iti dau minus by default.
      • -1 (9 voturi)    
       Administratorul cat a castigat? (Vineri, 17 mai 2019, 10:44)

       produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

       E interesat de stiut cat a castigat administratorul pe toata perioada in care a avut sumele respective pe mana. Cat a fost depunerea efectiva si cat a fost plusul adus de administrator ca urmare a investitiilor facute?

       Nu de alta, dar s-ar putea sa avem surprize mari.

       Eu am ce am cu intermediarii, in general. Imi put de la o posta. Mai ales intermediarii din sfera financiara.
     • +7 (13 voturi)    
      Mama ei de informare. (Vineri, 17 mai 2019, 8:46)

      Hydra [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Suma de la PII se poate retragare in 3 moduri (cel putin unde am eu acest PII):
      1. O singura plata in momentul iesirii la pensie.
      2. 12 Plati egale, in primul an iesirii la pensie.
      3. 60 Plati egale din momentul iesirii la pensie.
      Tocmai pentru ca e o scadere destul de mica din suma trimisa catre PI e chiar avantajos. Dupa 7 ani de munca, am ~20 000 de lei in acel pilon. In ultimii 2 ani, am inceput sa cotizez mult mai mult comparativ cu primii 5 ani (am fost angajat dupa terminarea studiilor, fara experienta asa ca am acceptat un salariu foarte mic in vederea acumularii de cunostinte, aptitudini. Acum acel salariu e foarte diferit de perioada incipienta a carierei). Suma va creste considerabil, dat fiind ca o sa trebuiasca sa mai muncesc ~30 de ani minim.
      Deci pe o perioada de 5 ani, in continuarea o sa am unele venituri suplimentare pe langa ceea ce primesc din sistemul public de pensii. Mai mult, suma de acolo depinde mult de evolutia economiei si de capacitatile profesionale ale celor de investesc acei bani. Nu de vreo coana Veorica trimisa de te miri de partid (si de votanti) sa ocupe functii.
     • +2 (4 voturi)    
      Grea matematica (Vineri, 17 mai 2019, 10:01)

      cristian.o [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Randamentul mediu la pilonul 2 a fost de 6.2%, neluand in calcul inflatia.

      Asta inseamna ca la un salariu de 1000 de lei, contributie 37 de lei pe luna - in 35 de ani se acumuleaza 53,000 lei.

      Si daca ar fi posibila distribuirea pe 20 de ani de care spui tu, ar inseamna minim 220 de lei pe luna, neluand in calcul ca in cei 20 de ani, ce ai acumulat produce alti bani in continuare. Compara-i cu cei 37 de lei de lei investiti de tine.
      • -1 (3 voturi)    
       Fara inflatie, desigur (Vineri, 17 mai 2019, 16:41)

       Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui cristian.o

       Prin 2040 vine urmasu lui Isarescu cu inflatie 300% si o sa pupi pe dracu din pensia aia
       • 0 (2 voturi)    
        Grea matematica si pt. tine (Duminică, 19 mai 2019, 22:04)

        cristian.o [utilizator] i-a raspuns lui Amenhotep

        Dupa logica ta toti americanii aia care fac asta de 200 de ani sunt prosti si tu le stii mai bine.

        La pilonul 2 nu-i Valcov la butoane, ci aia care au mai citit un pic si au mecanisme de protectie la inflatie. Si daca iei doar titluri de stat, alea tot timpul o sa aibe profitabilitate mai mare decat inflatia, ca altfel nimeni nu le cumpara.

        Plin de oameni "informati" pe internet, dezavantajul democratiei. Vai de tine.
   • +3 (9 voturi)    
    artimetica bat'o vina...e grele... (Vineri, 17 mai 2019, 8:49)

    young_e [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    e vorba de 3.7% din salariu brut, sau 3.7pp din contributia la pensii (care e 25% din salaru' brut) deci Pilonul 2 e aproape 15% din contributia la asigurari de pensii. deci cam o sesime din pensie e administrata privat. nu ca as fi avocatul sistemului, dar pentru corectitudine matematica. daca ar fi atat de tari aceste fonduri de pensii, ar prospera cu Pilonul 3 -de care nimeni nu face vorbire.
   • +1 (3 voturi)    
    Niste calcule (Vineri, 17 mai 2019, 10:08)

    TorukMakto [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Sa zicem ca dupa o contributie de 12 ani la P2 ai in cont 22000 RON la un salariu mediu net de 2800 de lei. In ritmul asta peste inca 25 de ani cand o sa vina varsta pensionarii o sa ai in cont vreo 68000 RON. Doar din P2 o sa primesti 560 RON pe luna timp de 10 ani, adica 20% din salariu. Contributia la CAS in ultimii 12 ani a fost in medie de 29% din salariu din care P2 este 4% din CAS sau 1% din salariu.

    Daca s-ar fi putut contribui inca de acum 12 ani la P2 cu 40% din CAS in loc de 4%, atunci pensia P2 ar fi fost de 10 ori mai mare adica salariu dublu pe 10 ani sau acelasi salariu timp de 20 de ani.

    Am luat cifrele de aici, iar ei le-au luat din Codul Fiscal: http://www.contributors.ro/economie/pilonul-i-versus-pilonul-ii-in-perioada-2008-2018-in-care-din-cele-doua-sisteme-au-rezultat-beneficii-mai-mari/
  • 0 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 17 mai 2019, 9:22)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui mitg

   • +2 (6 voturi)    
    glumesti (Vineri, 17 mai 2019, 11:18)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui complet_ret

    P2, la noi, a aparut pentru ca a "trebuit". Crezi ca-i durea pe pesedistii de atunci ce se va intampla peste 20-30 ani cand, teoretic, se reducea presiunea de pe P1?!? Grow up

    Stii cine a introdus PII? ADRIAN NASTASE - PSD (sau cum dracu se numea atunci), promulgata de ION ILIESCU. Pe logica asta, clasica pe hn, vad ca este plin de fani ciumarosie pe aici, care apara ce a impus psd-ul.

    PS: Legea nr.411/2004 - do your homework
  • +1 (1 vot)    
   Asa e (Vineri, 17 mai 2019, 16:38)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Administratorii de pensii private considera ca pensia privata e foarte buna ? Imagine my surprise.
 • +18 (24 voturi)    
  Nu e pe placu' lu Dra$nea (Joi, 16 mai 2019, 20:36)

  FanelJr [utilizator]

  P$D va fi in criza de bani in urmatorii ani, vor vrea sa ia cu japca bani de oriunde se poate
  • +6 (10 voturi)    
   Kiseleffzece trebuie luminat (Vineri, 17 mai 2019, 6:56)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Cu Feshtile Functionale
 • -8 (12 voturi)    
  merge repede (Vineri, 17 mai 2019, 9:38)

  Mazeta [utilizator]

  Este doar o hârtie de completat și (deoamdată) nu sunt cozi.
  • +3 (7 voturi)    
   sper (Vineri, 17 mai 2019, 10:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca ai facut asta... altfel nu esti decat o sluga mincinoasa...

   daca ai facut-0o ce sa zic... tu sa fii sanator =))
   macar esti o sluga care chiar crede in aberatiile stapanului!
 • +3 (7 voturi)    
  nici nu ma gandesc! (Vineri, 17 mai 2019, 10:45)

  liviu_ [utilizator]

  daca ma obliga sa renunt la pilonu 2 ne vedem la CEDO daca justitia romana nu imi da dreptate!
  sunt banii mei , NU ai psd!
  • +1 (5 voturi)    
   In Ungaria s-a desfintat (Vineri, 17 mai 2019, 16:42)

   Amenhotep [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Si CEDO nu a facut nimic.
 • +1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 mai 2019, 15:08)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 18 mai 2019, 13:15)

  complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by