Norma ASF privind modul de raportare a situației românilor care aleg să renunțe la Pilonul II pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii a fost publicată joi, 16 mai, în Monitorul Oficial. Actul va intra în vigoare de la 1 iulie 2019.

Cum se raporteaza cei care renunta la Pilonul IIFoto: Captura Monitorul Oficial
  • Citește AICI integral norma ASF

Oficialii ASF au declarat joi pentru HotNews.ro că după publicarea acestui document în Monitorul Oficial, norma va intra în vigoare la data de 1 iulie 2019 și după această dată administratorii fondurilor de pensii private pot raporta către ASF situația eventualelor solicitări ce le sunt adresate de către contributori.

Cererea de încetare a plăților contribuțiilor la Pilonul II se face către administratorii fondurilor, iar solicitarea își va face efectul începând cu contribuțiile aferente lunii în care a fost depusă.

În cazul celor care aleg să facă asta, fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Datele transmise la solicitarea HotNews.ro de cei șapte administratori de fonduri de pensii private arată că numărul românilor care au făcut până acum cereri de încetare a plății contribuțiilor la Pilonul II și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I) este foarte redus.

Spre exemplu, BCR Pensii, companie care gestionează contribuțiile a peste 646.000 de participanți, a transmis că are 26 de cereri până acum.Aegon Pensii Private, companie care gestionează pensiile a peste 912.000 participanți, a precizat pentru HotNews.ro că a primit până acum doar 4 cereri.

Peste 7,32 de milioane de români contribuiau în sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) la data de 30 aprilie 2019, valoarea activelor din acest sistem depășind 52,2 miliarde de lei, conform celor mai recente date publicate de ASF.