​Guvernul a schimbat joi cerințele de capital solicitate administratorilor din Pilonul II de pensii, după cum HotNews.ro a anunțat în premieră. "Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.", a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. În replică, administratorii de pensii private au transmis că 'noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună'.

Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES
  • "Astăzi am adoptat în şedinţa de Guvern modificări necesare funcţionării în condiţii optime a administratorilor de pensii private şi diversificării universului investiţional pentru protejarea intereselor contributorilor la pilonul II de pensii şi consolidarea perspectivei unei pensii sigure. Aşa cum spuneam, am modificat astăzi OUG 114/2018. (...) În principal, modificările vizează o nouă modalitate de calcul a capitalului social minim, se vor asigura astfel condiţii echilibrate de funcţionare a administratorilor şi se va permite dezvoltarea sustenabilă şi durabilă a sistemului de pensii private exclusiv în folosul participanţilor. În acest sens, cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro. În medie, un administrator creşte capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro până la 19,4 milioane de euro", a declarat Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

El a explicat că infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina dezvoltarea sistemului de pensii private în România.

  • "Astfel capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuţiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proporţional cu ponderea investiţiilor în infrastructură, deci în proiecte de parteneriat public-privat sau în fonduri de investiţii specializate în infrastructură, în total active la sfârşitul anului precedent", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat că a fost adăugată "cerinţa de capital social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii la data constituirii reprezentând echivalentul în lei a 4 milioane de euro calculat la cursul de schimb al BNR".

  • Administratorii de pensii private: Noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună

După adoptarea Ordonanței de Urgență, proiect despre care HotNews.ro a scris în premieră joi, APAPR (Asociația administratorilor de pensii private), a transmis că 'noile modificări sunt un pas în direcția bună'.

  • "În urma dialogului și a consultărilor care au avut loc între Ministerul de Finanțe, ASF și reprezentanții administratorilor de fonduri private de pensii din România în ultima perioadă, prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul 2 de pensii au fost modificate astfel încât să includă condiții îmbunătățite, în comparație cu cadrul legal creat inițial de actul legislativ menționat.
  • APAPR dorește să mulțumească reprezențantilor Ministerului de Finanțe și ASF pentru dialogul constructiv avut.
  • APAPR consideră că măsura diversificării investițiilor, pe care asociația a promovat-o de mulți ani, reprezintă un beneficiu important, atât pentru economie, cât și pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru că banii colectați în conturile lor de pensii private vor putea fi investiți profitabil în mai multe sectoare, contribuind la dezvoltarea României.", se arată în comunicatul de presă al APAPR.

Potrivit cerințelor impuse prin așa numita Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) administratorii din Pilonul II erau obligați să aducă aproximativ 800 milioane de euro la capitalul social până la sfârșitul acestui an, cerință care ar fi afectat grav stabilitatea financiară a companiilor care gestionează pensiile private ale peste 7,2 milioane de români.

La începutul lunii martie 2019, acţionarii administratorilor de Pilon II au venit la București și au discutat cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu Darius Vâlcov, consilierul de stat al Prim-ministrului, cu Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE și al Senatului României și cu Leonardo Badea, preşedintele ASF.

Aceștia au transmis că dintre toate prevederile OUG 114/2018, noile cerințe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată și nesustenabilă asupra industriei și au solicitat argumentat reconsiderarea cerințelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie și autorități.