Daunele materiale și costurile de reparație a autovehiculelor avariate în urma unor evenimente rutiere și despăgubite în baza unei polițe RCA sunt în creștere continuă, arată un studiu al Biroului asigurătorilor din România (BAAR). Tariful mediu pe ora de manoperă a ajuns la 115 lei (fără TVA) în primul semestru din acest an, în creștere cu 14% față de anul anterior, susțin asigurătorii.

Tarife reparatii autoFoto: BAAR

Intervalul de timp luat în calcul la realizarea analizei a fost perioada 2016-2018, în care s-au realizat peste 600.000 de calculații unice, efectuate de unitățile reparatoare, atât reprezentanțe, cât si service-uri independente.

În rezumat, concluziile acestei analize sunt următoarele:

  • Tariful mediu pe ora de manoperă utilizată la întocmirea calculațiilor a crescut anual, observându-se o creștere procentuală semnificativă în 2018 față de 2017, cu 31%.
  • Informațiile parțiale pentru 2019 arată că tendința crescătoare se păstrează și în anul curent, respectiv o creștere cu aprox. 14% față de 2018.
  • Din analiza evoluției daunei medii pentru pagube materiale pe segmentul RCA în anul 2018 față de 2017, rezultă o creștere cu 14 % a costului mediu de despăgubire în anul 2018. Datele au fost preluate din raportul ASF „Evoluția Pieței de Asigurări în Anul 2018.”
  • O altă concluzie a raportului BAAR este aceea că în costul total al reparației unui autoturism , in medie, ponderea cea mai mare o dețin piesele (73,6%) urmate de materialele de vopsitorie (17,2%) și manoperă (9,1%).
  • Nu în ultimul rând, în ceea ce privește media pe fiecare componentă a costului de reparații se poate observa o creștere ceva mai pronunțată a costului mediu aferent manoperei, cu 28% în 2018 față de 2017, respectiv cu 12% în 2017 față de 2016.
  • În ceea ce privește mărcile analizate, studiul arată că în majoritatea cazurilor costul mediu de reparație a crescut de la an la an, cu mici diferențe în cazul anumitor branduri.

Vezi AICI analiza BAAR.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociație profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).