​​City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din țară, a reacționat miercuri față de falimentul cerut în instanță pentru datorii restante în valoare de 1,1 milioane de lei către trei service-uri auto. Asigurătorul aduce în spijinul solvabilității sale faptul că în primele șapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condițiile în care a obținut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro. Vezi în articol ce întrebări a transmis HotNews.ro către ASF și asigurător legate de problemele care ar trebui remediate de această societate de asigurări.

City InsuranceFoto: City Insurance

Cu privire la falimentul cerut în instanță pentru datorii restante în valoare de peste 1,1 milioane lei către trei service-uri auto, membre ale grupului AutoCar, societatea de asigurări a transmis miercuri următoarele precizări:

"Pentru perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2019, Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance raportează:

  • Total prime brute subscrise: 239 milioane EUR, echivalentul a 1,132 milioane LEI
  • Total număr polițe emise: 4,07 milioane
  • Total număr dosare daune plătite: 93,761
  • Total volum daune plătite: 143 milioane EUR, echivalentul a 681 milioane LEI

Din acest punct de vedere, precizările ASF apărute în presă - “Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează îndeaproape societățile de asigurare autorizate. În cazul în care sunt constatate disfuncționalități în ceea ce privește activitatea acestora sau respectarea cerințelor de capital, ASF dispune măsurile prevăzute de legislația în vigoare, cum de altfel a și făcut recent. Compania City Insurance este stabilă din punctul de vedere al indicatorilor de solvabilitate.” ne scutesc de alte comentarii pe acest caz punctual.

Informații complete privind solvabilitatea Societății de Asigurare Reasigurare City Insurance pot fi găsite pe site-ul companiei", a transmis miercuri societatea de asigurări.

Măsurile pe care ASF susține că le-a luat recent în cazul City Insurance au fost anunțate într-un comunicat din data de 7 august, în care se precizează vag că: "a sancționat City Insurance cu avertisment scris și că a stabilit în sarcina societății obligația de a transmite un plan de măsuri pentru remedierea situațiilor înregistrate."

HotNews.ro a transmis atât ASF cât și asigurătorului următoarele întrebări legate de problemele identificate și măsurile de remediere:

  • 1. Ce conține mai exact avertismentul scris transmis către City Insurance?
  • 2. De ce a fost dat acest avertisment? Ce probleme au fost identificate?
  • 3. City a transmis către ASF planul de măsuri? Ce termen are pentru transmiterea acestui plan?
  • 4. Dacă a fost transmis acest plan, ce măsuri cuprinde și ce termene de implementare are?

UPDATE (12:16) În urma acestei solicitări, reprezentanții ASF au precizat pentru HotNews.ro că nu vor oferi detalii pentru că:

  • "Autoritatea de Supraveghre Financiara (ASF) nu face comentarii cu privire la aspecte ce țin de activitatea curentă a Autorității în raport cu entitățile supravegheate. În momentul în care vor exista informații relevante, pentru opinia publică, cu privire la activitatea societăților pe care ASF le autorizează și le supraveghează, le vom comunica de îndată”.

City Insurance, societate controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, mai precizează în comunicatul transmis miercuri către media că este liderul de piață regional care oferă soluții de asigurări generale. Înființată în 1998 de către investitori români și străini, cu sediul în București, România, compania deține 42 de birouri și filiale pe tot cuprinsul țării, având 400 de angajați.

Compania a intrat în topul primelor 10 societăți de asigurare încă din 2012 și este singura companie care nu este afiliată unui grup internațional. În 2008, City Insurance a devenit primul asigurător din România cu activități în alte state europene, în baza principiului liberei circulații a serviciilor pe cuprinsul Uniunii Europene - în 2014, compania extinzându-și activitatea în piața elenă.