City Insurance îndeplinește toți indicatorii de solvabilitate și, cel puțin la momentul acesta, nu există niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. Orice firmă poate face o cerere de faliment pentru întârzierea unor plăți stipulate într-un contract cu o altă societate, instanța va anliza, dar de aici până la faliment este cale lungă. ASF este în control periodic la City Insurance încă din luna mai, dar este un control firesc, stabilit încă de anul trecut, a mai spus acesta.

Cristian Rosu, ASFFoto: AGERPRES
  • "ASF a demarat încă din luna mai a acestui an un control periodic la City Insurance, dar este un control firesc, care a fost stabilit încă din luna noiembrie a anului trecut. Controalele la asigurători sunt planificate cu un an în urmă și acum suntem în control la City. Acest control se va termina probabil undeva la sfârșitul lunii septembrie. Urmează apoi raportul de control, analiza, decizia în Consiliu. Undeva pe la sfârșitul lunii octombrie se vor finaliza toate acestea", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

Vor fi comunicate public rezultatele acestui control?

  • "Nu cred. Vor fi comunicate doar dacă lucrurile descoperite sunt de o anumită manieră, aspecte prevăzute în Directiva Solvency II și în legea care transpune această directivă în legislația națională. În general, sancțiunile pe care le dăm pentru nerespectarea unor proceduri, norme sau legi care duc la defavorizarea consumatorilor le comunicăm la modul că o anumită societate a fost sancționată și cu ce a fost sancționată, dar fără detalii, pentru că vă spun că situațiile sunt foarte sensibile și trebuie să avem foarte mare grijă cum aruncăm o anumită informație pe piață, pentru că poate duce, prin contagiune, la lucruri pe care să le scăpăm de sub control ulterior", a precizat vicepreședintele ASF pentru HotNews.ro.

Totuși, ASF a anunțat în data de 7 august că a sancționat cu avertisment scris și a obligat City Insurance să transmită un plan de măsuri pentru remedierea problemelor. De ce a fost transmis acest avertisment?

  • "Avertismentul a fost dat pentru nerespectarea anumitor reguli de conduită și a unor prevederi legale privind petițiile și reclamațiile. Le-am cerut să realizeze un plan de măsuri pentru remedierea acelor probleme. Ce termen au avut pentru transmiterea acestui plan? Cred că două săptămâni", a declarat vicepreședintele ASF.

Au motive asigurații să se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă la City Insurance cu această cerere de faliment făcută de cele trei service-uri membre ale grupului AutoCar?

  • "Nu cred că ar trebui să fie niciun motiv de îngrijorare. Orice firmă poate face o cerere de faliment pentru întârzierea unor plăți stipulate într-un contract. Asta nu înseamnă că se declară falimentul. Cel puțin la momentul acesta nu există niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment. City îndeplinește toți indicatorii de solvabilitate stabiliți de directive și legile în vigoare. Există o nemulțumire probabil, s-a făcut o întâmpinare în instanță, și de aici instanța va analiza, dar de la o întârziere de plată și până la faliment este cale lungă.", a spus acesta.

City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din țară, a reacționat miercuri față de falimentul cerut în instanță pentru datorii restante în valoare de 1,1 milioane de lei către trei service-uri auto. Asigurătorul aduce în spijinul solvabilității sale faptul că în primele șapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condițiile în care a obținut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro. Compania a emis 4,07 milioane de polițe de asigurări în primele șapte luni ale acestui an și a plătit peste 93.000 de dosare de daună.