Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis marți să amendeze City Insurance și Euroins cu câte 50.000 de lei pe motiv că ofertele de despăgubire ar fi fost transmise cu întârziere și automat a întârziat și plata despăgubirilor auto către păgubiți, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Cele două societăți dețin în prezent 69,7% din piața RCA din România. HotNews.ro a solicitat un punct de vedere celor două societăți și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Top 10 asiguratori RCAFoto: ASF

Decizia a fost luată marți, în condițiile în care Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a dezbătut rezultatele activității de control permanent atât la City Insurance, cât și la Euroins.

Trei service-uri auto, parte a grupului AutoCar, au anunțat luna trecută că au înaintat instanțelor de judecată și ASF cererea deschiderii procedurii de faliment împotriva City Insurance, pentru datorii de circa 1,1 milioane de lei, restante mai vechi de 120 de zile. Contactați de HotNews.ro, oficialii ASF au susținut că City Insurance ar fi stabilă din punct de vedere al solvabilității, dar că a sancționat asigurătorul cu avertisment scris și i-a cerut să ia măsuri pentru remedierea problemelor.

City Insurance, societate controlată de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a reacționat precizând că nu ar avea probleme de solvabilitate, dovadă fiind faptul că în primele șapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condițiile în care a obținut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro.

În data de 7 august 2019, ASF a anunțat că a sancționat City Insurance cu avertisment scris și că a stabilit în sarcina societății obligația de a transmite un plan de măsuri pentru remedierea situațiilor înregistrate. La aceeași dată, ASF a mai anunțat și sancționarea cu avertisment scris și a societății Euroins România, al doilea mare asigurător RCA din piață (care deținea o cotă de piață de 31,67% în primul trimestru din 2019).

Potrivit celor mai recente date ale ASF, în primul semestru din anul 2019, gradul de concentrare în piața RCA a rămas semnificativ, astfel că primii doi asigurători - City insurance și Euroins cumulau aproximativ 70% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele șase luni ale acestui an a fost de aproximativ 1,91 miliarde de lei, în creștere cu circa 4% față de perioada similară din 2018.

Numărul de contracte RCA încheiate până la 30 iunie 2019 a fost de 3,10 milioane de contracte, ușor în creștere față de aceeași perioadă a anului anterior. Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut cu aproximativ 2% în semestrul I 2019 comparativ cu același semestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 617 lei.