ASF a afișat joi noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, acestea fiind în general mai mici decât cele stabilite în luna martie 2019. Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de piața asigurărilor, spune că în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, tariful de referință mediu ponderat a scăzut cu 7%, singura creștere semnificativă fiind la autoturismele cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.

Tarfe RCA de referinta, octombrie 2019Foto: ASF

Mai exact, în cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 2.664 de lei, față de valoarea de 1.871 lei stabilită în luna martie 2019.

  • Ce reprezintă tarifele de referință la polițele RCA

Amintim faptul că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, dar ele sunt un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul RCA, în condițiile în care asiguratorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica prețuri peste aceste tarife de referință. Mai mult, prețurile RCA în piață sunt de regulă sub aceste prețuri de referință afișate de ASF.

În martie 2019, HotNews.ro semnala faptul că nole tarife de referință la RCA erau semnificativ mai mari decât cele din octombrie 2018. Spre exemplu, pentru șoferii cu vârste între 31-40 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1401-1600 cmc, în luna martie 2019 fusese stabilit un tarif de referință de 908 lei, semnificativ mai mare decât un tarif de referință de 716 lei stabilit în octombrie 2018.

Păstrând același exemplu, noile tarife de referință RCA anunțate joi de ASF arată că pentru acești șoferi tariful de referință RCA va fi de 805 lei.

  • Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: Fluctuațiile de tarif RCA sunt într-o marjă acceptabilă și sunt firești pentru o piață liberă

În legătură cu noile tarife de referință pentru polițele RCA, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de piața asigurărilor, susține următoarele:

  • “Tarifele de referință, calculate de către o companie independentă, confirmă că piața RCA se află într-un punct de echilibru. Nu putem discuta, în acest moment, despre o presiune pe prețul de vânzare al polițelor obligatorii de răspundere civilă auto. Fluctuațiile de tarif, pe care noi le monitorizăm permanent, sunt într-o marjă acceptabilă și sunt firești pentru o piață liberă.
  • Analiza raportului realizat de Ernst&Young ne arată că tariful de referință mediu ponderat, pentru segmentul autoturisme-persoane fizice, înregistrează o scădere de circa 7%, față de perioada anterioară. Din această categorie, singura componentă care a înregistrat o creștere semnificativă a fost cea a autoturismelor cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc. Este totuși important de precizat faptul că și pentru acest tip de autovehicule, tariful mediu efectiv cu care s-au vândut polițele în piață se situează sub nivelul tarifului de referință. Aș vrea să subliniez că mai mult de jumătate dintre autovehiculele deținute de persoanele fizice se află încadrate în clasa de bonus maxim - B8, ceea ce înseamnă o reducere cu 50% a tarifului poliței RCA.
  • În ceea ce privește tariful mediu de referință pentru persoanele juridice, nu au fost înregistrate variații semnificative față de perioada anterioară, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfă. Aș putea remarca faptul că pentru camioanele cu o capacitate mai mare de 16 tone, tariful de referință a scăzut cu 1% față de cel din perioada anterioară.
  • Vă asigur că ASF supraveghează cu toată responsabilitatea piața asigurărilor și că va lua, dacă va fi cazul, măsurile permise de lege pentru a nu ne confrunta cu dezechilibre care să afecteze drepturile și interesele consumatorilor“, a declarat vicepreședintele ASF.

Pentru detalii și alte comparații consultă AICI noile tarifele de referință RCA (octombrie 2019) și AICI vechile tarife de referință (martie 2019).