Doar 397 de români au ales până acum să renunțe la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pentru a-și muta viitoarele contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificării legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă (PSD). Cifrele publicate de ASF vizează perioada iunie-octombrie 2019. Între timp, noul premier, Ludovic Orban (PNL), a anunțat că își va asuma răspunderea și pe modificări la OUG 114, prin care să fie anulate inclusiv prevederi la pilonul II de pensii.

Pensia privataFoto: ASF

Românii care au cotizat cel puțin 5 ani la Pilonul II (pensii obligatorii administrate privat) pot să ceară încetarea plății contribuțiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuții exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I), în urma modificărilor legislative aduse prin controversata Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) adoptate în decembrie 2018 de Guvernul Dăncilă. Primele cifre publicate de ASF arată că, în perioada iunie-octombrie 2019, doar 397 de români au ales această opțiune, cei mai mulți de la fondurile gestionate de NN (216 participanți), Allianz-Țiriac Pensii (61 participanți) și BCR Pensii (43 participanți).

Câți participanți la Pilonul II au cerut până acum transferul viitoarelor contribuții exclusiv către Pilonul I: Situația la toate cele 7 fonduri de pensii private

Click pentru a deschide

Despre numărul românilor care au ales să-și transfere viitoarele contribuții exclusiv către sistemul public de stat a scris anterior și Avocatnet.ro.

De notat că numărul participanților la Pilonul II de pensii a continuat să crească ajungând la 31 octombrie 2019 la peste 7,39 milioane de participanți. NN pensii are în continuare cei mai mulți participanți (peste 2 milioane de participanți), urmat de Allianz-Țiriac Pensii (peste 1,579 milioane participanți) și Metropolitan Life (1,06 milioane participanți).

Topul fondurilor din Pilonul II de pensii, după numărul de participanți, la 31 octombrie 2019

Click pentru a deschide

Cererea de retragere se face către compania care le gestionează pensiile private și va avea efect chiar din luna în care a fost depusă. În cazul celor care aleg asta, procentul de 3,75% din cota de 25% de CAS, care se ducea în contul pensiei private, se va vărsa în sistemul public de pensii.

În cazul celor care aleg să facă asta, fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Ce riscă cei care aleg să-și mute viitoarele contribuții exclusiv la sistemul public de stat

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7,2 milioane de români, la Pilonul II. În cazul celor care aleg să înceteze plata contribuției la Pilonul II, contribuția de 3,75% se va duce în sistemul public de pensii (Pilonul I), în care banii sunt cheltuiți imediat pentru persoanele care ies la pensie.

Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generații și în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase.

De ce nu mai este sustenabil? Sunt tot mai puțini angajați care susțin persoanele ieșite la pensie. Reducerea natalității concomitent cu îmbătrânirea populației este bomba cu ceas care a determinat foarte multe țări, printre care și România, să introducă pilonul II de pensii și să tot crească vârsta de pensionare. La acestea se adaugă emigrația și lipsa educației financiare.