Studiu: Menținerea contribuției la Pilonul II va aduce mereu o pensie mai mare decât dacă ai contribui numai la sistemul public de stat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 13 decembrie 2019, 20:58 Economie | Asigurari


Pilon I vs Pilon II de pensii
Foto: CFA Romania
Pensia acumulată în Pilonul II suplimentează în mod consistent pensia de stat și elimină riscul dependenței de factorii demografici (n.a scăderea natalității și îmbătrânirea populației, care generează mai mulți pensionari și tot mai puțini salariati), arată un studiu realizat de CFA România. O rată de înlocuire a ultimului salariu prin pensie considerată adecvată este de circa 70%, însă toate scenariile arată că lucrurile vor sta mult sub acest nivel. În scenariul în care cineva ar contribui doar la Pilonul I (sistemul public de pensii), rata de înlocuire va fi de doar 31,7%, adică sub jumătate din necesar, în timp ce dacă ai contribui și la Pilonul II pensia va fi mai mare, susțin experții CFA România.

Asociatia CFA Romania a dat publicității vineri un studiu asupra dimensiunii pensiilor viitoare, în care se estimează ce pensii ar putea primi românii, sub condiția unor ipoteze de calcul, atât din Pilonul I de pensii, cât și din Pilonul II, ratele de înlocuire ale acestora și efectele estimate ale măririi contribuției la Pilonul II de pensii asupra pensiei private ce ar putea fi obținută.

Ipoteze de calcul, pentru un tânăr nou intrat în piața muncii:
 • Rata inflației: 3% pe an
 • Creștere salarii: inflație + 1%
 • Stagiu cotizare: 35 ani (perioada 2019-2054)
 • Plata pensie: 16 ani si 3 luni (speranta medie de viata femei si barbati ajunsi la 65 ani)
 • Randament mediu anual Pilon II: inflatie + 1%
 • Taxe salariale: precum in prezent
 • Evoluția punctului de pensie: inflatie, a se vedea Capitolul 2 – probleme demografice
 • Toate calculele folosesc salariul mediu pe economie
 • Randamentul investitional P2 dupa pensionare considerat 0%

Principalele concluzii ale studiului CFA România:
 • O rată de înlocuire (a ultimului salariu prin pensie) considerată adecvată este de circa 70% (studiu KPMG, Aprilie 2018, “Importanta si principalele beneficii ale asigurarilor de viata si pensiilor private”; recomandare OECD);
 • Toate scenariile considerate în studiul nostru relevă date de înlocuire semnificativ inferioare nivelului de 70%;
 • În scenariul cu contribuție doar la Pilonul 1, rata de înlocuire este de doar 31,7%, adică sub jumătate din necesar;
 • În scenariul 4 (contribuția la Pilonul 2, de 6% prevazuta de legislație însă nerealizată) rata de înlocuire crește la 46%;
 • Scenariile în care se menține contribuția la Pilonul 2 aduc întotdeauna pensii mai mari pentru individ (față de scenariul în care nu există Pilonul 2);
 • Cu cat contribuția alocată către Pilonul 2 este mai mare cu atât pensia și rata de înlocuire estimată este mai mare;
 • Pensia acumulată în Pilonul 2 suplimentează în mod consistent pensia de stat și elimină riscul dependenței de factorii demografici;
 • Rezultatul măsurat ca rată de înlocuire a salariului cu pensia generată de fiecare punct procentual de contribuție este semnificativ mai mare la Pilonul 2;
 • Procentul de contribuție la Pilonul 2 trebuie să fie dimensionat astfel încât aportul pensiei din Pilonul 2 la total pensie să fie relevant.
 • Statele din OECD au contribuții la sisteme similare cu P2 de 5%-10% (media celor mai slabe 5 state din 25 state OECD analizate este de 5%, mai multe informatii in Studiul Mercer – “Sistemul Ideal de Pensii”, Anexa 2); Soldul acumulat P2 are in plus avantajul ca poate fi lasat mostenire in cazul decesului.
 • De remarcat faptul ca pensia Pilon 1 nu se mostenește.

Vezi aici studiul integral cu toate scenariile luate în calcul.

Potrivit autorilor studiului CFA, vârsta de pensionare se majorează (cu protestele sociale aferente), sau pensionarii se reîntorc în câmpul muncii, deoarece pensia publică este insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor curente și de sănătate (România neavând o situație bună nici la acest capitol). De exemplu, reîntoarcerea în câmpul muncii se manifestă în Statele Unite (unde sistemul privat de pensii este opțional).

În România, taxa curentă aferentă sistemului public de pensii este de 21,25% (în anul 2019). La un calcul simplu, fără a lua în considerare valoarea în timp a banilor, o persoană activă este taxată cu 21,25% din salariu pentru sistemul public de pensii, pentru o perioada de 35 de ani, iar apoi pensia este aproape 45% din salariu. In aceste conditii, o persoana aflata la pensie, primeste in jur de 55%-60% din suma contribuita pe parcursul vietii active.

Daca este luata in considerare si valoarea in timp a banilor, suma primita (ca procent din contributii) este si mai mica. Mai mult, in caz de deces al contributorului, banii cotizati la Pilonul 1 raman in proprietatea statului, iar statul nu are nicio obligatie fata de mostenitori (cu exceptia marginala a pensiei de urmas). Astfel, contributiile de asigurari sociale sunt de fapt o taxa pe munca, nu un beneficiu pentru contributor.

Din aceasta cauza, a nesustenabilitatii pe termen mediu a sistemului public de pensii, a fost infiintat, in anul 2008 sistemul privat – Pilon 2 de pensii, unde banii acumulati (in conturi individuale) sunt proprietatea contributorului si sunt investiti de administratorii fondurilor de pensii in interesul contributorilor. Este important de mentionat faptul ca randamentele acestor fonduri au fost semnificative de la infiintarea sistemului si pana acum. Mai mult, contul de Pilon 2, fiind proprietatea contributorului, in caz de deces al acestuia este transmis automat mostenitorilor.

Din pacate, in configuratia actuala, procentul din contributii alocat Pilonului 2 a fost redus, pentru a se acoperi deficitul bugetar, si in prezent este prea mic pentru a asigura independenta financiara a contributorului la varsta pensionarii, mai sustin expertii CFA Romania.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3282 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Subiect tabu in RO (Vineri, 13 decembrie 2019, 21:13)

  IonDesda [utilizator]

  Poate imi zice si mie cineva cum ar reusi P2 sa faca o marire de +40% intr-un an ? cum fac politicienii la P1 ...

  Daca P1 ar creste doar cu inflatia poate ca da , P2 ar fi mai performant. Dar in conditiile in care la noi P1 e indexat de catre politicieni ...

  Posibil ca punctul de pensie din P1 sa se stabilizeze pe undeva. Doar de atunci incolo se poate vorbi de performanta mai buna la P2.
  • -1 (7 voturi)    
   gindie scurta (Vineri, 13 decembrie 2019, 22:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui IonDesda

   Chestia asta cu cresterea de 40% e ceva temporar. Va fi ori mancata de inflatie, ori impozitata, ori ... altceva. Nu ai cum mari in mod real pensiile cu 40% atat timp cat nu-ti cresc nici salariile cu 40% si nic numarul de cotizanti nu explodeaza.

   Iar peste 20 de ani, pe orice proiectii privind natalitatea te uiti, situatia va fi mult mai rea.

   Acu, PNL pur si simplu nu vrea sa-si asume costurile politice pe care le-a platit PDL cand a taiat salariile. Desi a fost decizia care ne-a scaos in 3 ani dintr-o criza din care altii au iesit in 10 ani. Dar dupa alegerile de anul viitor, ceva va trebui facut, pentru ca economia are legile ei...
  • +2 (8 voturi)    
   simplex! (Vineri, 13 decembrie 2019, 23:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui IonDesda

   Fondurile de pensii investesc banii din Pilonul 2 in instrumente financiare care, in cel mai rau caz, tin pasul cu inflatia. P1 creste azi din pix si scade maine din inflatie.
  • -2 (4 voturi)    
   Pilonul 'lo peşte (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 5:23)

   AndreiPalincu [anonim] i-a raspuns lui IonDesda

   Poate că mi-ar fi plăcut să bag banu' la ei (pilonul 2) dar ce să vezi, când s-a băgat chestia eram Too Old To Rock'n Roll But Too Young To Die. Aşa că toată tinereţea mea mâncată pe şantier, la baracă, s-a dus în ... odată cu arhiva şantierului. Primele, orele suplimentare, al 13-lea salariu, acordul global şi toţi banii pentru care am plătit taxe şi contribuţii s-au dus pe apa Bancorex-ului şi acum ma scarpin de două ori în ... ca să-mi chivernisesc pensia. Pe cine să înjur? Pe Iliescu, pe Băsescu? I'm too old for this shit.
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 decembrie 2019, 21:20)

  [anonim]

  • -2 (8 voturi)    
   pai... (Vineri, 13 decembrie 2019, 22:16)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   ... daca or fi nationalizati vor ajunge sa fie iar contributie la pilonul 1, deci in cel mai rau caz tot la pilonul 1 ramai.
   • 0 (6 voturi)    
    pai e cel mai rau caz (Vineri, 13 decembrie 2019, 23:41)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    daca sunt nationalizati, sunt cheltuiti imediat. cu ce te ajuta pe tine, daca vei iesi la pensie peste 10-20 de ani?.. daca atunci va fi un salariat la 5 pensionari, crezi ca salariatul ala va fi dispus sa munceasca 40 de ore pe zi pentru ca tu ai stat ca momaia cand ti-au nationalizat pensia?
    • -1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 10:09)

     [anonim] i-a raspuns lui pehash

     • 0 (0 voturi)    
      bravo tie (Miercuri, 18 decembrie 2019, 20:42)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

      Pilonul 4 e atat de sigur cit vrei tu sa fie. Doar ca nu e scutit de impozit (in cazul in care platesti asha ceva :)
    • +1 (1 vot)    
     pai de aia si zic "In cel mai rau caz" (Duminică, 15 decembrie 2019, 19:52)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Da, in mod clar nu ajuta pe nimeni nationalizarea si cheltuirea pilonului 2 de pensii, inafara de politicienii care vor face asta si care probabil vor cumpara ceva capital electoral cu asta.
 • -2 (10 voturi)    
  intrebare pentru "specialisti": (Vineri, 13 decembrie 2019, 21:53)

  Nevermind [utilizator]

  Ce "pensie" va avea cineva din P2 la 71 ani?
  Raspuns: ZERO BARAT, pentru ca mareata "pensie" P2 va fi platita doar 5 ani, daca nu i-ai luat pe toti gramada la 65 ani, la pensionare.
  • +1 (7 voturi)    
   raspuns pentru "postaci" (Vineri, 13 decembrie 2019, 23:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   1. Fondurile de pensii din P2 sunt obligate prin lege sa-ti dea toti banii la pensionare sau esalonat pe 5 ani.

   2. Fondurile de pensii din P3 nu sunt obligate de lege sa faca asta si pot sa esaloneze platile dupa cum isi doreste asiguratul.

   3. Daca ti-ai luat toti banii, nu trebuie sa-i cheltui din prima zi.

   4. Legea poate fi oricand completata. De ce nu se intampla asta?
   • -2 (8 voturi)    
    :))))) (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 2:36)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ai aparut cu logica nivel gradi? :D

    1. Eu stiu, dar restul?!?
    1.1 Cati stiu ca este o suma finita? Ma refer la aia care nu-s "postaci" ci chiar cred ce scrie in titlu: "PENSIE" P2?

    2. P3 e optional si nu am nicio problema. Asa cum P2 este optional in multe tari cu apa calda sau nu e deloc. Experimentele de genul se fac in est, ca decidentii sunt usor de cumparat si turma usor de prostit.

    3. :)))) Really? Cand s-o vedea romanu' cu banii, fix nu o sa-i sparga. Again, ce se intampla dupa ce se termina banii aia finiti din P2, vii la cerseala si scandal ca pensioara din P1 e mai mica?

    4. Pentru ca onor conducatorii joaca cu cine trebuie. P2 ar trebui sa fie OPTIONAL. Nu-ti pute ca un partid neo comunist te lasa sa optezi si unu liberal iti ingradeste acea optiune?!? Atat de chior esti?
    • +3 (3 voturi)    
     Pui intrebari retorice si reclami "logica"? (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 13:17)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ok. Hai sa raspundem fix la intrebarea ta: Ce "pensie" va avea cineva din P2 la 71 ani? Nu stiu. La fel cum nimeni nu stie cat va avea din P1.

     In primul rand, ce inseamna pensie? Termenul vine din latina (pensiō - plata recurenta). La noi se foloseste cu sens dublu si semnifica atat plata, cat si retragerea din viata activa. Cele doua nu sunt insa echivalente. Este meteahna mostenita de la sistemul comunist. Practic, "pensia" in Romania inseamna o "renta viagera".

     Revenind la "pensia" din P2 la 71 de ani, daca presupunem ca pensionarul respectiv a incetat sa mai lucreze la 65 de ani si vrea o "pensie" pe viata, adica o renta viagera, ar putea:

     1. Sa se roage la catedrala prostiei neamului (pe care a finantat-o, cu sau fara voia sa, cat a fost contribuabil) ca parlamentul Romaniei sa-si faca timp sa completeze legea pentru P2 si sa permita renta viagera. In acest caz, fondul de pensii P2 ii va putea calcula oricand renta viagera conform sumei acumulate - "daca iesi la pensie maine, vei primi nnnn lei/luna pana mori".

     2. Sa-si ia toti banii din prima zi si sa mearga cu ei la o alta societate de asigurari privata care ofera astfel de rente viagere, calculate pe modele de actuariat avansate, care prezic destul de bine speranta de viata a asiguratului. In Romania nu stiu daca sunt astfel de firme, dar sunt prin UE. La fel, acestea iti vor calcula plata lunara (sau anuala, daca optezi..) inainte sa semnezi contractul

     3. Sa ia toti banii si sa cumpere cu ei un imobil sau teren pe care sa-l inchirieze/arendeze ulterior, asigurandu-si astfel un venit mai greu de anticipat si probabil mai mic, dar ramane cu activul.

     4. Sa bage banii intr-un fond de investitii! Tragi anual cat ai nevoie si esti responsabil pentru propria viata! Greu...
     • -1 (5 voturi)    
      esti amuzant (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 15:52)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Tocmai ai demonstrat ca P2 NU e PENSIE, asta fiind si ideea.

      Ceea ce nu inteleg, este de ce continui sa "combati" o evidenta, pe care o si demonstrezi, ca NU e pensie.

      Repet, cati crezi ca stiu ca nu e pensie si cati cred doar in nume si cred ca este ca la P1? Practic, este ceva asimilabil unui depozit bancar. Iar meteahna aia comunista, pensia, o vei gasi aplicata full in tarile cu apa calda, ca ele nu au servit experimente ca altii.

      Toti fanii titulaturii sunt de fapt apologistii lui Adrian Nastase si ai lui Ion Iliescu, ca ei au introdus P2 :))) Ai plans ca i-au retras decoratia lui bombonel? :D

      https://www.expertulbanilor.ro/pensie-de-stat-sau-privata/privatizarea-pensiilor-decisa-fulger-de-parlament/

      Citeste articolul asta si urmatoarele, atat tu cat si altii. Vei intelege, sper, ce inseamna P2, un experiment facut de Banca Mondiala in America Latina si tarile din Europa de Est. Bine, experiment care pune presiune pe stat si asigura unora business garantat.
      In urmatorul articol, vei mai descoperi si ca Joseph Stiglitz este un prost fata de "specialistii" care fac studii si dashteptii care pun botul la ele.

      Referitor la raspunsurile tale, aberezi cu gratie. Nu poti avea renta VIAGERA, nestiind cat traiesti, indiferent de modelul aplicat, dintr-o suma FINITA, exceptand cazul in care te rogi la catedrala mantuirii neamului prost, amintita de tine.

      Parte misto e ca, personal, mie-mi convine P2 si de aceea nu mi-am exercitat optiunea. Daca pana la varsta pensionarii, dac-o apuc, nu voi trai din ce am produs si voi atarna la pensie, mi-o merit. Insa asta nu ma impiedica sa analizez o situatie la nivel macroeconomic, principial sau sa vad manariile.
      • 0 (2 voturi)    
       tu nu esti amuzant (Sâmbătă, 14 decembrie 2019, 22:01)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       1. Tocmai ti-am explicat ca pensia nu inseamna neaparat renta viagera. P2 este pilon de pensii.
       2. Renta viagera din suma fixa exista si se vinde de catre firme de asigurari private. Se folosesc metode moderne actuariat pentru a estima speranta de viata ramasa. Ai fi uimit cat de aproape de realitate sunt unele modele statistice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by