Nemulțumiri în creștere la plata despăgubirilor RCA: Transportatorii auto amenință cu proteste de amploare, acuzând abuzuri ale Euroins nesancționate de ASF

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 10:47 Economie | Asigurari


Protest RCA al transportatorilor
Foto: Hotnews
​Confederația transportatorilor auto (COTAR) a anunțat vineri că va organiza un protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA. Transportatorii cer măsuri urgente, inclusiv declanșarea unei anchete cu privire la modul de îndeplinire a obligațiilor de către personalul ASF însărcinat cu supravegherea pieței de asigurări și demiterea persoanelor care au girat aceste practici ilicite prin atitudinea lor pasivă.

În comunicatul de presă nu este menționat când va avea loc acest protest. Contactat vineri de HotNews.ro, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a precizat că motivul este că "se așteaptă încă un răspuns de la ASF."

 • "Ținând cont de adresele pe care le primim prin care suntem anunțați că "suntem despagubiți în functie de salariu mediu și veniturile din România", considerăm deja că este o bătaie de joc la adresa tuturor asiguraților nu numai a transportatorilor. Ne vom mobiliza foarte rapid pentru aceasta în fața Guvernului și ASF", a declarat președintele Confederației.

Care ar fi neregulile semnalate de COTAR:


Adresa Euroins
Foto: Hotnews
"În luna noiembrie 2019, în spațiul public au apărut două note interne ale Euroins, prin care acest asigurător a dat instrucțiuni angajaților săi în sensul de a gestiona dosarele de daună - create ca urmare a evenimentelor survenite în trafic -, într-o manieră care încalcă flagrant dispozițiile legislației în domeniu, respectiv Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie și Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. Aceste instrucțiuni au fost, ulterior, puse în aplicare, personalul Euroins adoptând o conduită abuzivă și profund prejudiciabilă persoanelor păgubite, manifestată, între altele, prin refuzul de a efectua constatarea daunelor în condițiile legii, diminuarea nejustificată a despăgubirilor, prin aplicarea unor criterii și modalități de calcul arbitrare și contrare legii și refuzul de a înregistra cereri de despagubire."

În sprijinul acuzațiilor, COTAR a transmis presei două note Euroins in care asigurătorul își motivează nivelul stabilit al despăgubirii de plătit astfel:

 • 'Despăgubirea cuvenită s-a stabilit în baza datelor furnizate de sistemul de evaluare specializat DAT cu privire la valoarea pieselor de schimb și a normativelor orare precum și în baza salariului mediu pe economie și a nivelului de trai din România'

"Deși legislația în vigoare prevede obligația asigurătorului de a înregistra toate documentele la dosarul de daună, Euroins a implementat o „reglementare” proprie, dispunând repetarea procedurii și înregistrarea unei noi cereri în cazul documentației incomplete. Procedând astfel, asigurătorul urmărește să tergiverseze soluționarea dosarului și emiterea ofertei de despăgubire, urmărind să-și procure avantaje necuvenite, în detrimentul consumatorilor de asigurări.

Toate aceste abuzuri și practici ilicite au loc pe o piață reglementată și supravegheată de ASF, care a refuzat în mod constant să aplice asigurătorilor sancțiuni punctuale și adecvate gravității faptelor constatate și care să fie apte de a descuraja repetarea acestora. La începutul anului 2019, Euroins a avut un comportament similar în ceea ce privește gestionarea dosarelor de daună, fapt ce a condus a declanșarea unui control al ASF, inclusiv pentru monitorizarea acestui asigurător pe o perioadă de două luni. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri de sancționare a practicilor ilicite constatate, fapt ce nu a făcut decât să încurajeze săvârșirea unor noi abuzuri de către societatea Euroins. Probabil se așteaptă împlinirea termenului de prescripție pentru constatarea și sancționarea faptelor acestui asigurător.

În același timp, Euroins pretinde că despăgubirile sunt ajustate „astfel încât să corespundă nivelului mediu de trai din România”. Așa cum transportatorii, obligați prin lege să încheie contracte de asigurare RCA, au obligația de a achita prețul integral al poliței, la fel și asigurătorul are obligația de a achita cuantumul integral al despăgubirilor, astfel cum sunt stabilite prin lege, nu în funcție de criterii imaginate de acesta.

Este de neconceput ca asigurătorul sa aibă numai drepturi – de a stabili în mod liber și de a încasa prețul polițelor, de a ajusta cuantumul despăgubirilor, în timp ce asigurații au doar obligații – de achita prețul polițelor și, în cazul producerii unui accident pentru care nu au nicio culpă, de a suporta din resurse proprii costurile reparațiilor. Acțiunile de protest vor continua până la remedierea derapajelor menționate.
", se arată în comunicatul COTAR.

 • Euroins și City Insurance au fost amendate anul trecut cu câte 50.000 de lei pentru nereguli la plata despăgubirilor RCA

De menționat că în luna septembrie a anului trecut, ASF a amendat cu câte 50.000 de lei societățile City Insurance și Euroins, confirmând informațiile transmise în premieră de HotNews.ro.

Motivele sancționării celor doi asigurători, care dețin aproape 70% din piața RCA din România, au fost transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu au aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire, precum și efectuarea cu întârziere a plății despăgubirilor.

Pentru detalii citește:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8459 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Obligativitatea (Vineri, 10 ianuarie 2020, 11:27)

  unins [utilizator]

  de a incheia orice fel de asigurare, reprezinta furt legalizat! Legile sunt facute cu dedicatie, in beneficiul unora si detrimentul altora si inseamna discriminare, infractiune, furt legalizat. Sanctiunile aplicate pentru incalcarea unor astfel de legi este o forma de represiune. Obligarea de a achizitiona ceva ce nu doresc prin care se incalca libertatea de a alege, este o practica incorecta și abuziva sanctionata de legea 296/2004; legea 363/2007; alte acte normative și directive europene.
  • +1 (3 voturi)    
   Legislația Evocata (Vineri, 10 ianuarie 2020, 11:47)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Este neaplicabila Instituțiilor Financiare reglementate de Autoritate Specifica, încercarea Dumneavoastră o pun pe seama lipsei de nformare, altfel sunteți coerent !
   • 0 (0 voturi)    
    Pai acesta (Vineri, 10 ianuarie 2020, 12:43)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    e motivul pentru care am spus ca este "furt legalizat"! Oricum, tot abuz, discriminare si practici incorecte sunt.
    • +1 (3 voturi)    
     Asigurarile Obligatorii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 13:12)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui unins

     sunt Raspunsul Societatii ( cam pe toata Planeta ) la cei Vulnerabili, in lipsa acestei reglementari cei vinovati de pagube ar trebui sa isi vanda proprietatile si organelle ca sa despagubeasca pentru evenimentel produse, or Asigurarea Obligatorie este Solutia !
     • -3 (3 voturi)    
      Pai si (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:00)

      unins [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      nu-i mai bine ca un iresponsabil sa plateasca, pierzand tot, decat sa gandeasca "am asigurare, plateste asiguratorul” și sa circule cu 150-180 Km/h? In practica nu sunt numai accidente cu pierderi materiale, ci majoritatea sunt cu răniți și morți. Dumneavoastră cum judecati: este rău ca un iresponsabil să piardă tot, sau un om, chiar mai mulți să-și piarda viața? Oare nu vor fi responsabilizati si nu vor fi extrem de atenti sa nu produca pagube? De ce credeți ca niciun om normal nu baga degetele în priza, la 220v? Oare nu de teama consecintelor? Adevărul este ca nu se urmărește binele cetateanului ci binele unor criminal businessmen. Eu cred ca statul, prin institutiile sale plătite de noi, cetatenii obișnuiți, ar trebui să fie arbitrul care sa pedepsească vinovatul obligandu-l sa plătească, prin confiscare, despagubirile către cel pagubit. Argumentul cum ca „cam pe toata Planeta” se practica acest sistem, este unul de tip Ad Populum - Apelul la Majoritate, menit sa manipuleze.
      • +1 (3 voturi)    
       Nu sunt vitezoman (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:34)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui unins

       Insa pot tampona la un derapaj ( chiar vara pe ploaie ) un vehicul care la randul lui antreneaza o alta tamponare, acest caz se cuantifica cumva ?
       Probabil aveti o istorie negativa cu asigurarile
       • -2 (2 voturi)    
        Acum puteti (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:48)

        unins [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        tampona, ca aveti asigurare. Daca nu aveati, opreati la 10m in spatele celui din fata dumneavoastra. Si asa procedau toti...
      • 0 (2 voturi)    
       N-ati inteles nimic! (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:57)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui unins

       Accidente se intampla!
       Asigurarea obligatorie acopera pagubele produse din culpa dar nu neaparat cu intentie.
       Probabil ca daca, intamplator, ma ciocnesc in trafic cu unul ca dumneata intai ma bagi in spital ca sa-ti razbuni daunele si apoi ma bagi in tribunal ... pentru o clipa de neatentie.
       Asigurarea obligatorie nu acopera si pagubee umane, in schimb este un mijloc de protectie impotriva unora ca dumneavoastra care nu inteleg ca se poate intampla...
       Sa va vad cum reactionati cand din cine stie ce motiv ajungeti in situatia sa produceti un accident.
       Fara RCA ar fi pline drumurile de incaierari intre soferi
 • +2 (2 voturi)    
  La ASF este bar de negri ( expresie utilizată ) (Vineri, 10 ianuarie 2020, 11:42)

  un domn [utilizator]

  Deoarece Leo a plecat la Casa Leului Mugurel
 • -1 (1 vot)    
  Cand faci asigurarea unde e "cel mai ieftin" (Vineri, 10 ianuarie 2020, 18:06)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Nu trebuie sa ai asteptari.
  Eu, decat sa merg sa cer despagubiri de la Euroins merg pe asigurarea mea casco si dupa aia... sa-i dea asiguratorul meu in judecata si sa recupereze dauna.
  Iar "dosarul" meu de CASCO ramane curat.
  Deja sunt doi ani de cand chiar si pe RCA poti sa faci reparatia decontata de asiguratorul tau nu de asiguratorul de la coltul strazii pe care l-a gasit cel care te-a lovit, si pe care de regula nu-l mai gasesti sa-i duci cererea de decontare.
  Desigur, mai adauga ceva la prima de asigurare dar merita.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by