​Confederația transportatorilor auto (COTAR) a anunțat vineri că va organiza un protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA. Transportatorii cer măsuri urgente, inclusiv declanșarea unei anchete cu privire la modul de îndeplinire a obligațiilor de către personalul ASF însărcinat cu supravegherea pieței de asigurări și demiterea persoanelor care au girat aceste practici ilicite prin atitudinea lor pasivă.

Protest RCA al transportatorilorFoto: Hotnews

În comunicatul de presă nu este menționat când va avea loc acest protest. Contactat vineri de HotNews.ro, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a precizat că motivul este că "se așteaptă încă un răspuns de la ASF."

  • "Ținând cont de adresele pe care le primim prin care suntem anunțați că "suntem despagubiți în functie de salariu mediu și veniturile din România", considerăm deja că este o bătaie de joc la adresa tuturor asiguraților nu numai a transportatorilor. Ne vom mobiliza foarte rapid pentru aceasta în fața Guvernului și ASF", a declarat președintele Confederației.

Care ar fi neregulile semnalate de COTAR:

Adresa Euroins

Adresa Euroins

Foto: Hotnews

"În luna noiembrie 2019, în spațiul public au apărut două note interne ale Euroins, prin care acest asigurător a dat instrucțiuni angajaților săi în sensul de a gestiona dosarele de daună - create ca urmare a evenimentelor survenite în trafic -, într-o manieră care încalcă flagrant dispozițiile legislației în domeniu, respectiv Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie și Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. Aceste instrucțiuni au fost, ulterior, puse în aplicare, personalul Euroins adoptând o conduită abuzivă și profund prejudiciabilă persoanelor păgubite, manifestată, între altele, prin refuzul de a efectua constatarea daunelor în condițiile legii, diminuarea nejustificată a despăgubirilor, prin aplicarea unor criterii și modalități de calcul arbitrare și contrare legii și refuzul de a înregistra cereri de despagubire."

În sprijinul acuzațiilor, COTAR a transmis presei două note Euroins in care asigurătorul își motivează nivelul stabilit al despăgubirii de plătit astfel:

  • 'Despăgubirea cuvenită s-a stabilit în baza datelor furnizate de sistemul de evaluare specializat DAT cu privire la valoarea pieselor de schimb și a normativelor orare precum și în baza salariului mediu pe economie și a nivelului de trai din România'

"Deși legislația în vigoare prevede obligația asigurătorului de a înregistra toate documentele la dosarul de daună, Euroins a implementat o „reglementare” proprie, dispunând repetarea procedurii și înregistrarea unei noi cereri în cazul documentației incomplete. Procedând astfel, asigurătorul urmărește să tergiverseze soluționarea dosarului și emiterea ofertei de despăgubire, urmărind să-și procure avantaje necuvenite, în detrimentul consumatorilor de asigurări.

Toate aceste abuzuri și practici ilicite au loc pe o piață reglementată și supravegheată de ASF, care a refuzat în mod constant să aplice asigurătorilor sancțiuni punctuale și adecvate gravității faptelor constatate și care să fie apte de a descuraja repetarea acestora. La începutul anului 2019, Euroins a avut un comportament similar în ceea ce privește gestionarea dosarelor de daună, fapt ce a condus a declanșarea unui control al ASF, inclusiv pentru monitorizarea acestui asigurător pe o perioadă de două luni. Cu toate acestea, nu au fost luate măsuri de sancționare a practicilor ilicite constatate, fapt ce nu a făcut decât să încurajeze săvârșirea unor noi abuzuri de către societatea Euroins. Probabil se așteaptă împlinirea termenului de prescripție pentru constatarea și sancționarea faptelor acestui asigurător.

În același timp, Euroins pretinde că despăgubirile sunt ajustate „astfel încât să corespundă nivelului mediu de trai din România”. Așa cum transportatorii, obligați prin lege să încheie contracte de asigurare RCA, au obligația de a achita prețul integral al poliței, la fel și asigurătorul are obligația de a achita cuantumul integral al despăgubirilor, astfel cum sunt stabilite prin lege, nu în funcție de criterii imaginate de acesta.

Este de neconceput ca asigurătorul sa aibă numai drepturi – de a stabili în mod liber și de a încasa prețul polițelor, de a ajusta cuantumul despăgubirilor, în timp ce asigurații au doar obligații – de achita prețul polițelor și, în cazul producerii unui accident pentru care nu au nicio culpă, de a suporta din resurse proprii costurile reparațiilor. Acțiunile de protest vor continua până la remedierea derapajelor menționate.", se arată în comunicatul COTAR.

  • Euroins și City Insurance au fost amendate anul trecut cu câte 50.000 de lei pentru nereguli la plata despăgubirilor RCA

De menționat că în luna septembrie a anului trecut, ASF a amendat cu câte 50.000 de lei societățile City Insurance și Euroins, confirmând informațiile transmise în premieră de HotNews.ro.

Motivele sancționării celor doi asigurători, care dețin aproape 70% din piața RCA din România, au fost transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu au aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire, precum și efectuarea cu întârziere a plății despăgubirilor.

Pentru detalii citește: