Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat miercuri că a sancționat Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei, în urma unui control periodic în care a constatat o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA. Asigurătorul tocmai ce a primit săptămâna trecută o amendă de 100.000 de lei pentru nereguli la instrumentarea dosarelor de daună. Sancțiunile ASF vin după ce luna trecută Confederația transportatorilor auto (COTAR) a amenințat cu organizarea unui protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA.

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews
  • UPDATE (21:27) "Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit administrator temporar al Euroins și va conlucra cu membrii conducerii societății până la numirea unui nou Consiliu de Administrație, în condițiile în care mandatul foștilor membri ai conducerii a expirat din august 2019", au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Informația neoficială privind numirea FGA ca administrator temporar al Euroins a apărut miercuri și pe Profit.ro și Economica.net.

  • Ce spune ASF cu privire la deciziile luate miercuri 12 februarie 2020, după analiza rezultatelor controlului periodic realizat la Euroins România Asigurare Reasigurare:

"Consiliul ASF a decis sancționarea societății Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei. În urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA. Au fost constatate, de asemenea, deficiențe cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societății, precum și nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice și a calității datelor. Consiliul ASF a impus o serie de măsuri de natură operațională menite să conducă la remedierea, într-un termen de maximum șase luni, a aspectelor constatate."

Săptămâna trecută, conducerea ASF a anunțat că a decis să amendeze Euroins cu 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale la instrumentarea dosarelor de daună.

Printre neregulile constatate, ASF a enumerat:

- înregistrarea cererii de despăgubire depusă la dosar;

- răspunsul privind solicitarea de despăgubire și formularea ofertei;

- utilizarea Procesului verbal de constatare care nu conține mențiunea conform căreia persoana prejudiciată are dreptul să se poată adresa oricărei unități reparatoare auto, fără nicio restricție sau constrângere din partea asigurătorului RCA;

- utilizarea unor surse de referință neprevăzute în legislația din domeniul asigurărilor;

- termenul de încheiere a procesului verbal suplimentar de constatare.

De asemenea, Consiliul ASF a decis ca societatea să prezinte, în termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Societatea are dreptul de a contesta sancțiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Consiliului ASF.