Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat joi că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea Euroins, pentru o perioadă limitată de timp, până la numirea noului Consiliu de Administrație, aflat în proces de autorizare. 'Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile și operațiunile curente desfășurate de societate, în acest interval', mai spune ASF, confirmând astfel informațiile publicate cu o zi în urmă de HotNews.ro.

Sanctiuni ASFFoto: ASF
  • UPDATE (15:50) Precizări Euroins, după comunicatul ASF: "Noii membri ai Consiliului de Administrație vor fi aleși în 16 martie 2020. După această procedură, suntem convinşi că toate cerinţele vor fi îndeplinite şi compania îşi va relua ciclul operaţional obişnuit."

Ce spune ASF în comunicatul dat joi, 13 februarie:

  • "Conform prevederilor legale, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea Euroins, pentru o perioadă limitată de timp, până la numirea noului Consiliu de Administrație, aflat în proces de autorizare. Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile și operațiunile curente desfășurate de societate, în acest interval.
  • ASF menționează că numirea unui administrator temporar nu reprezintă instituirea procedurii de administrare specială. Administrarea specială este o măsură care se aplică de regulă în cazul deteriorării situației financiare a unei societăți. Autoritatea respinge orice speculație care se poate face în această privință în cazul Euroins.
  • ASF subliniază faptul că Euroins îndeplinește indicatorii de prudențialitate, atât în ceea ce privește cerințele minime de capital (MCR - Minimum Capital Requirement), cât și în ceea ce privește cerințele de capital de solvabilitate (SCR - Solvency Capital Requirement)."

ASF a anunțat miercuri, 12 februarie, că a sancționat Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei, în urma unui control periodic în care a constatat o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA. Asigurătorul tocmai ce a primit săptămâna trecută o amendă de 100.000 de lei pentru nereguli la instrumentarea dosarelor de daună. Sancțiunile ASF vin după ce luna trecută Confederația transportatorilor auto (COTAR) a amenințat cu organizarea unui protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au precizat miercuri, 12 februarie, pentru HotNews.ro că "Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit administrator temporar al Euroins și va conlucra cu membrii conducerii societății până la numirea unui nou Consiliu de Administrație, în condițiile în care mandatul foștilor membri ai conducerii a expirat din august 2019".