​Consiliul Concurenței se pregătește să anunțe 'cel mai probabil la începutul anului viitor' rezultatele unei investigații care a început de la service-urile auto dar care a fost extinsă anul trecut la firme care vând asigurări RCA, a anunțat marți Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. În acest caz, inspecții inopinate au fost făcute la Allianz-Țiriac, Omniasig, Groupama, Uniqa, Asirom, Euroins și brokeri de asigurări. O altă investigație care 'ar putea fi terminată în acest an' vizează asigurările de aviație, inspecții inopinate fiind făcute la Omniasig și Generali la brokerul Aon. 'În câteva luni' vor fi anunțate și rezultatele unei alte investigații pe piața serviciilor de leasing.

Investigatii in asigurariFoto: Hotnews

VIDEO Bogdan Chirițoiu despre investigații din asigurări și leasing care se apropie de final:

"Avem o investigație pe RCA. Anul trecut am extins investigația care a pornit de la service-uri - a fost extinsă și spre firmele de asigurari RCA. Vom ieși cu rezultate probabil la începutul anului viitor.

În rest, avem 2 alte investigații - una care vizează companiile care furnizează asigurări pentru aviație - mă aștept să o terminăm în acest an - și mai avem un caz care este în pronunțare. S-a finalizat raportul de investigatie la sfârșitul anului trecut și acum este în faza finală și se referă la firmele care furnizează servicii de leasing. Acolo suspiciunea este că prin intermediul asociațiilor au fost schimbate informații care permiteau previzionarea comportamentului viitor al concurenților.Probabil în câteva luni vom avea rezultatele.", a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în cadrul unui eveniment dedicat competiției.

La ce investigații s-a referit mai exact președintele autorității de concurență?

1. Investigația în sectorul asigurărilor RCA:

În luna aprilie 2019, autoritatea a anunțat că a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii din sectorul auto şi ale unor societăţi de asigurare: Automobile-Dacia SA, Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL, RCI Finanţare România SRL, RCI Leasing România IFN SA, Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurări SA, UNIQA Asigurari SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA. Inspectiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigaţiei, declanşate în anul 2017, pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România. Detalii aici.

2. Investigația în sectorul asgurărilor de aviație:

În septembrie 2017, Consiliul Concurenţei a anunțat că a efectuat inspecţii inopinate la sediile societăţilor de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Generali România Asigurare Reasigurare SA, precum şi la sediul companiei Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare.

Inspecţiile Consiliului Concurenţei au fost efectuate în cadrul investigaţiei având ca obiect posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi a prevederilor Tratatului de Funcţionare a UE de către Aon România Broker de Asigurare-Reasigurare S.R.L., Aon UK Limited, Generali România Asigurare Reasigurare S.A., Assicurazioni Generali S.p.A. United Kingdom Branch, Assicurazioni Generali S.p.A. şi Omniasig Vienna Insurance Group S.A. Autoritatea de concurenţă suspectează o posibilă împărţire a pieţei asigurărilor de aviaţie la care ar fi participat aceste societăţi. Detalii aici.

3. Investigația privind piața serviciilor de leasing

În luna decembrie 2017, autoritatea a anunțat că a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 25 bănci, Instituţii Financiare Non-Bancare (IFN), societăţi de leasing, asociaţii profesionale şi patronale din domeniul serviciilor financiare, fiind una dintre cele mai ample acţiuni ale instituţiei. Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii declanşate de Autoritatea de concurenţă pe piaţa serviciilor de leasing operaţional şi pe piaţa de leasing financiar și creditului de consum din România. (..)

Una dintre investigaţii vizează posibile schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piaţa leasingului financiar şi a creditului de consum. Părţile investigate sunt: Consiliul Patronatelor Bancare din România, Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR), Patronatul Creditului IFN (PCIFN) şi toate companiile membre ale acestor organizaţii, și Diplomat Consult SRL. Detalii aici.