Consiliul de administrație al Certasig Asigurări a convocat Adunarea generală ordinară a acționarilor societății pentru data de 4 mai 2020 pentru a lua act de demisiile a doi membri ai conducerii, precum și de formularea cererii de deschidere a procedurii falimentului societății, se arată într-un convocator publicat miercuri 1 aprilie în Monitorul Oficial. ASF a decis în 19 februarie să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva acestui asigurător, după ce a constatat că este în stare de insolvență.

Certasig AsigurariFoto: Certasig Asigurare

Acționarii vor lua act de demisiile Mariei Galabova Rangelova, respectiv a lui Radoslaw Pawlowski din calitatea acestora de membri ai Consiliului de Administrație, se arată în documentul publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis miercuri, 19 februarie, retragerea autorizației de funcționare a societății de asigurări Certasig, ca urmare a faptului că nu și-a restabilit în termenul legal cerințele minime de capital, a anunțat autoritatea. Totodată, ASF a constatat starea de insolvență a asigurătorului și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului.

Alte detalii anunțate în 19 februarie comunicatul ASF:

"Asigurătorul are obligația de a notifica asigurații atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Certasig - Societate de Asigurare și Reasigurare S.A., cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare, achitate în cadrul contractelor, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. Contractele care nu sunt denunțate rămân în vigoare până la data expirării.

Orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva asigurătorului, după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, poate solicita deschiderea dosarului de daună la societatea de asigurare.

În termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii instanței de judecată privind deschiderea procedurii de faliment împotriva asigurătorului, Certasig - Societate de Asigurare și Reasigurare S.A. are obligația predării evidențelor complete ale dosarelor de daună, ale evidențelor tehnico - operative și contabile aferente acestor dosare la Fondul de Garantare a Asiguraților, în vederea publicării listei potențialilor creditori de asigurări.

Conform legislației în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraților, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat."