Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii a transmis vineri că actuala scădere a valorii activelor în contextul pandemiei de COVID-19 este una temporară. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar sistemul de pensii private în general a obținut randamente bune, peste inflație, spune compania. "În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților: românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete, arată compania.

Pensia privataFoto: ASF

Principalele mesaje transmise vineri de NN Pensii către cei aproape 2 milioane de români ale căror active le gestionează:

  • Pilonul II este o soluție de economisire pe termen lung, prin care oamenii beneficiază de o sursă suplimentară de venit la pensie, în completarea pensiei publice. Banii sunt investiți timp de zeci de ani, pe durata de viaţă activă a participanților. Deşi în acest interval pot apărea fluctuații de valoare cauzate de ciclurile economice, este indicat ca performanța fondurilor să fie privită pe perioade lungi, dincolo de situații atipice cum este, în prezent, pandemia de Covid-19.
  • Pilonul II asigură o strategie prudentă de investiții: NN Pensii urmărește să obțină câștiguri pentru viitorii pensionari pe termen lung. Astfel, NN Pensii investește prudent, în limitele prevăzute de lege, pentru o evoluție sustenabilă a valorii conturilor, deși uneori pot apărea fluctuații temporare.În medie, un sfert din banii administrați de NN Pensii sunt investiți în acțiuni și fonduri de acțiuni, iar restul în obligațiuni şi alte instrumente financiare reglementate de cadrul legal. Acțiunile sunt în general menite să genereze câștiguri mai ridicate în perioade de creştere economică, dar pot fi supuse temporar la fluctuații, cum se întâmplă acum în contextul răspândirii coronavirusului. Obligațiunile asigură stabilitate mai mare în perioade volatile.
  • Cum au fost afectate activele participanților la Pilonul II: Conform comunicărilor transparente transmise lunar prin e-mail participanților Fondului de pensii administrat privat NN, în primul trimestru din 2020, valoarea unității de fond, unitatea de măsură în care sunt transformați banii din contribuții pentru a fi investiți, a scăzut cu 7%. Această unitate de fond determină valoarea la un anumit moment a conturilor personale din Pilonul II. Aproximativ 90% din această scădere a fost determinată de evoluția negativă a bursei în primele trei luni (când indicele BET a înregistrat o scădere cu 25%) și, într-o proporție de aproximativ 10%, de evoluția obligațiunilor. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar atât NN Pensii, cât și sistemul de pensii private în general au obținut randamente bune, peste inflație, în perioade de timp mai extinse.
  • Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii este un investitor însemnat în economia României, ceea ce implică o corelație strânsă între evoluția unității de fond și principalele tendințe macroeconomice și din piața de capital.
  • Pilonul II garantează românilor contribuțiile nete: Administratorii Pilonului II investesc pe baza unor strategii orientate pe termen lung pentru a multiplica economiile pentru pensie ale oamenilor, chiar dacă uneori pot exista deprecieri temporare. În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților. Românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete. Pentru a putea oferi o astfel de garanție, administratorii constituie provizioane și contribuie cu sume importante către Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, ambele aducând o siguranţă suplimentară pentru economiile de pensie ale românilor.