Contractele de asigurare RCA încheiate pentru perioade de 6 sau 12 luni de către anumite firme de transport, care și-au achitat integral asigurarea ori nu au rate de primă restante, vor putea fi suspendate pe perioada stării de urgență, arată un proiect al ASF transmis joi către Guvern și obținut de HotNews.ro. Contractul va fi suspendat la cerere o singură dată, în baza unei declarații pe proprie răspundere.

Proiect Declaratie suspendare RCAFoto: Hotnews

Vezi în articol integral acest proiect, precum si declarația pe propria răspundere și cererea de suspendare pe care ar urma să o facă asigurații.

  • Deși inițial s-a vorbit că suspendarea contractelor RCA să se aplice firmelor de transport marfă și persoane, mașinilor de la școlile de conducere, celor de taxi și rent a car, a căror activitate a fost afectată din cauza interdicțiilor de circulație impuse de criza COVID-19, proiectul obținut de HotNews.ro nu are completat obiectul de activitate al persoanelor juridice, decizia urmând a fi luată de Guvern, au declarat joi pentru HotNews.ro surse apropiate procesului de elaborare a acestui proiect.

La discuții au participat oficiali din ASF, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, precum și reprezentanți ai sindicatelor din transporturi. Suspendarea contractelor RCA ar viza persoanele juridice care din cauza interdicțiilor de circulație nu pot folosi autovehiculele din dotare, spun sursele HotNews.ro.

Despre astfel de propuneri transmise de ASF către instituțiile cu drept de inițiativă legislativă a scris joi și Economica.net.

  • HotNews.ro a solicitat ASF să transmită în mod oficial propunerea pe care a făcut-o Executivului și vom reveni cu răspunsurile Autorității imediat ce le vom primi.

Așa cum arată documentul obținut de HotNews.ro, propunerile ASF vor fi preluate într-o nouă Ordonanță militară. Documentul de mai jos a fost transmis joi către Guvern, au precizat susrsele HotNews.ro.

Click pentru a deschide

Redăm mai jos integral prevederile acestui proiect care vizează suspendarea contractelor RCA:

Art. 1 - Pe perioada decretării stării de urgență generate de situația COVID - 19, contractele de asigurare RCA încheiate pentru perioade de 6 sau 12 luni de către asigurații/utilizatorii persoane juridice care au în obiectul de activitate ................................................ și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral sau pentru care nu există rate de primă restante, pot fi suspendate.

Art. 2 - La data expirării duratei suspendării, valabilitatea contractului RCA este prelungită cu perioada pentru care acesta a fost suspendat. Asigurătorul RCA va emite un document care sa ateste prelungirea perioadei de valabilitate, conform modelului din Anexa 1.

Art. 3 - Suspendarea contractului RCA se poate solicita numai pentru autovehiculele cu care se efectuează activitățile prevăzute la art.1, și care nu au produs daune începând cu data instituirii stării de urgență.

Art. 4 - Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului/utilizatorului o singură dată pe durata existentei stării de urgență pe teritoriul României, în baza unei solicitări formulate în scris, conform Anexei 2, însoțită de declarația pe proprie răspundere a asiguratului/utilizatorului, completată și semnată conform Anexei 3.

Art. 5 - Asigurătorul RCA este obligat să înregistreze atât în propriile evidențe cât și în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României solicitarea de suspendare a contractelor RCA și declarația pe proprie răspundere prevăzute la art. 4 și să confirme asiguratului/utilizatorului primirea și înregistrarea acestora în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.

Art. 6 - BAAR asigură accesul publicului și autorităților publice la informații privind situația suspendării contractului RCA.

Art. 7 - Perioada suspendării contractului RCA nu poate depăși perioada pentru care a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României.

Art. 8 – Pe toată perioada suspendării contractului RCA asiguratul/utilizatorul poate solicita în scris încetarea acesteia. Solicitarea încetării suspendării contractului RCA se face pe baza unei cereri scrise adresate asigurătorului cu cel puțin 2 zile lucrătoare anterioare datei de repunere în circulație a autovehiculului al cărui contract RCA a fost suspendat.

Art. 9 – Anexele 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta Ordonanță Militară.

Asigurații care vor solicita suspendarea contractului RCA vor trebui să declare pe proprie răspundere că autovehiculul/autovehiculele îndeplinește/îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) autovehiculul/autovehiculele se află pe teritoriul României;

b) autovehiculul/autovehiculele a/au fost imobilizat/e într-un spațiu delimitat, în afara domeniului public;

c) autovehiculul/autovehiculele nu a/nu au produs daune începând cu data instituirii stării de urgență.