Opt organizații care reprezintă consumatori, transportatori auto, brokeri în asigurări ori profesioniști independenți au transmis miercuri o scrisoare deschisă către Parlament în care solicită numirea unui nou președinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), post rămas vacant după plecarea lui Leonardo Badea în toamna anului trecut la BNR. Dintre numele vehiculate în mass-media, susțin organzațiile, "doar unul ar avea profilul potrivit" - Daniel Catalin Zamfir, fostul liberal trecut între timp la PSD, care este acum președintele Comisiei Economice a Senatului. Organizațiile își motivează cererea prin faptul că ASF s-ar afla într-o criză de autoritate.

Daniel ZamfirFoto: Agerpres

Redăm mai jos scrisoarea celor 8 organizații:

  • În ultima vreme, in special in contextul in care ASF a ramas fara presedinte, prin plecarea d-lui Leonardo Badea in functia de viceguvernator al BNR in toamna anului trecut, institutia se confrunta cu o grava criza de leadership si de autoritate, fiind de asemenea implicata in schimburi de replici taioase si chiar in conflicte intre diversi actori ai mediului de business, intens reflectate in mass-media.
  • In zona asigurarilor, in special in ceea ce priveste asigurarea de raspundere civila, obligatorie prin lege, asistam la o explozie a numarului de petitii, majoritatea avand la baza neplata in termen a despagubirilor de catre unele dintre societatile de asigurare. Este vorba de o piata extrem de concentrata, in care doua societati de asigurari detin, impreuna, 70% din piata si in care sanctiunile aspre din partea ASF, care sa descurajeze un comportament contravenient al societatilor de asigurare, se lasa indelung asteptate.
  • In zona pietei de capital, ultimele saptamani au fost, de asemenea, ocupate de scandaluri in serie care vizeaza diferite grupuri de interese care se lupta pentru conducerea a doua societati de investitii financiare (SIF-uri), cu adunari generale tinute in fata sediului, cu numeroase contestari in justitie, suspendari de la tranzactionare si chiar plangeri penale, numele institutiei si unul dintre conducatorii ASF aflandu-se in prim-planul acestor scandaluri. Asta in timp ce milioane de actionari persoane fizice ai celor doua SIF-uri privesc cu stupoare la ceea ce se intampla, fara a primi niciun fel de explicatii din partea celor care ar trebui sa le protejeze interesele.
  • In zona pensiilor administrate privat, ASF fost absenta din dezbaterea publica in momentul in care a fost pusa in discutie insasi existenta Pilonului II de pensii, administrate privat, desi are ca obiectiv stabilit prin lege asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor.
  • Organizatiile semnatare ale prezentei scrisori deschise considera ca se impune o resetare completa a activitatii ASF, in primul rand la nivelul conducerii acesteia, pentru ca activitatea pe toate cele trei piete reglementate si supravegheate de catre ASF (piata asigurarilor, piata de capital si piata pensiilor private) sa se imbunatateasca substantial, iar increderea consumatorilor in diversele lor ipostaze (asigurati, investitori de retail, participanti si beneficiari de pensii private) sa revina la un nivel care sa sustina cresterea activitatii pe cele trei piete.
  • Dintre numele vehiculate in mass-media ca posibili presedinti ai ASF, organizatiile semnatare ale prezentei scrisori considera ca doar unul dintre ele - presedintele Comisiei Economice a Senatului, senatorul Daniel Catalin Zamfir - are un profil care, pe de o parte, este asemanator cu cel al fostului presedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experientei parlamentare in ambele Camere ale Parlamentului, unde a detinut pozitii de conducere in comisiile de specialitate, iar pe de alta parte a dovedit capacitatea de a dialoga si de a tine cont de interesele si argumentele tuturor partilor interesate (mediu de business, sindicate, asociatii de consumatori, profesionisti independenti, etc), ceea ce creeaza toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF."

Scrisoarea este semnată de opt organizații și anume:

APCONS - Asociatia Pentru Apararea Drepturilor si Intereselor Consumatorilor

AURSF - Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare

ACLIDER - Asociatia Constatatorilor si Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere

APRD - Asociatia Profesionistilor in Regularizarea Daunelor

COTAR - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania

EAI - Asociatia Expert Auto Independent

FSAB - Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci

PRBAR - Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare

  • O nouă formă revizuită a legii dării în plată, al cărei inițiator este și Daniel Zamfir, a fost promulgată miercuri de președintele Iohannis

Daniel Zamfir este unul dintre inițiatorii legii dării în plată, alături de avocatul Gheorghe Piperea. Un lung șir de proiecte ale legii dării în plată au fost anterior declarate neconstituționale.

O nouă formă revizuită a legii dării în plată a fost adoptată în data de 30 aprilie 2020 de către Parlament, iar miercuri, 13 mai, președintele Iohannis a promulgat noua lege care va intra în vigoare după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Legea ar putea fi din nou contestată la CCR de către bănci prin ridicarea unor excepții de neconstituționalitate în cadrul proceselor care se află pe rol.