​EXCLUSIV ASF vrea să ceară firmelor de asigurări să elimine limita de vârstă la asigurările de călătorii, clauză considerată faptă de discriminare / 16 firme sunt vizate de controlul ASF

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 5 iunie 2020, 14:16 Economie | Asigurari


Imbatranirea Romaniei a devenit deja o realitate
Foto: sxc.hu
​Schimbări majore vor avea loc în industria asigurărilor de călătorie după decizia CNCD care a stabilit că impunerea unei limite de vârstă la încheierea unei polițe este faptă de discriminare. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început verificarea tuturor firmelor de asigurare care vând în prezent polițe de asigurare de călătorii pentru a le atrage atenția că aceste produse trebuie modificate astfel încât să fie eliminată discriminarea legată de limita de vârstă, a precizat vineri pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

Cristian Rosu, ASF
Foto: AGERPRES
"Am solicitat deja Departamentului de conduită din ASF să facă o verificare a tuturor firmelor și să le atragem atenția că trebuie modificat designul produselor de asigurări de călătorie astfel încât să fie eliminată limita de vârstă. Se vor verifica toate produsele firmelor care vând astfel de asigurări în prezent și vor fi solicitate eliminările care creează discriminări față de vârsta persoanelor, astfel încat orice persoană care călătorește să aibă posibilitatea să cumpere o asigurare pentru acest risc.", a declarat vineri pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, responsabil de sectorul asigurărilor.

Potrivit acestuia, chiar dacă este vorba despre o asigurare facultativă, firmele de asigurări pot impune un preț mai mare pentru aceste polițe în cazul celor mai în vârstă, dar nu este în regulă ca persoane de 85 -90 de ani care vor să călătorească să fie excluse de la posibilitatea de a face o astfel de asigurare.

 • "Dacă CNCD a decis că este o discriminare ai două variante - ori renunți la clauza asta și aplici produsul în continuare ori nu mai faci produsul deloc.", a mai spus pentru HotNews.ro vicepreședintele ASF.


Piața asigurărilor pentru călătorii depășea 114 milioane de lei la sfârșitul anului 2019: 16 firme aveau încheiate peste 2 milioane de contracte


Conform datelor oficiale ale ASF consultate de HotNews.ro, 16 societăți de asigurare vindeau polițe de asigurări de călătorie la sfârșitul anului trecut, respectiv:
 • - ABC Asigurări Reasigurări
 • - Allianz Țiriac Asigurări
 • - Asirom VIG
 • - Asito Kapital
 • - City Insurance
 • - Ergo Asigurări
 • - Euroins România
 • - Eurolife ERB Asigurări Generale
 • - Garanta
 • - Generali
 • - German Romanian Assurance
 • - Gothaer Asigurări Reasigurări
 • - Grawe România
 • - Groupama Asigurări
 • - Omanisig VIG
 • - Uniqa Asigurări

Majoritatea aveau limitări de vârstă la 60 de ani, 70 de ani, 75 de ani, 80 de ani, 85 de ani și cel mai mult 90 de ani. Peste 2 milioane de asigurări de călătorie au fost vândute anul trecut, valoarea primelor brute subscrise depășind 114,2 milioane de lei, conform datelor ASF.

Cum a decis CNCD că impunerea unei limite maxime de vârstă la încheierea unei poliţe de asigurare pentru călătorii în străinatate reprezintă faptă de discriminare


Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât miercuri, 3 iunie, cu unanimitate de voturi, că "impunerea unei limite maxime de vârstă la încheierea unei poliţe de asigurare pentru călătorii în străinatate reprezintă faptă de discriminare, conform art. 2 alin. (1) şi art. 10, litera b din O.G. 137/2000, republicată." Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional.


Art. 2

 • (1) Potrivit prezentei ordonanțe, prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.

Art. 10
 • b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sănătate publică - alegerea medicului de familie, asistență medicală, asigurările de sănătate, serviciile de urgență sau alte servicii de sănătate;

CNCD nu a prezentat detalii despre cine a făcut reclamația și nici ce firmă de asigurări a fost sancționată cu avertisment contravențional. Cert este că, de acum înainte, firmele de asigurări vor trebui să țină cont de această decizie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2008 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Rromanishtan... (Sâmbătă, 6 iunie 2020, 13:30)

  naitza [utilizator]

  ...discriminarea pe criterii de varsta sau sex, este la ordinea zilei, ceva obisnuit pentru "companii". In Rromanishtan se traieste inca in evul mediu intunecat. Sa verifice si anunturile de angajare, dupa 45 de ani, esti deja mort si ingropat...Pacat de tara asta, ca e populata...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by