Atenție la polițele RCA emise electronic: Poliția le vrea pe suport de hârtie, în original, iar amenzile pot ajunge la mii de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:01 Economie | Asigurari


Control in trafic
Foto: AGERPRES
​În epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original. În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise online nu au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic. Pot fi probleme în cazul unui control al polițiștilor? Vezi în articol ce spune ASF, dar și răspunsurile furnizate de Poliția Română la solicitarea HotNews.ro.

Informația pe scurt:

 • Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.
 • Ce a pățit un cititor HotNews.ro care s-a bazat că poate arăta polițistului de pe telefon polița RCA a mașinii.
 • În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise electronic au ștampila și semnătura imprimate, nu în original. Acesta întreabă ASF dacă ar putea exista probleme la controlul Poliției.
 • ASF îi răspunde că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, gestionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
 • Poliția Română a explicat pentru HotNews.ro că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei.
 • Poliția mai spune că "nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate.

Asigurarea RCA poate fi emisă online, dar polițiștii îți cer să ai la tine mereu contractul în format fizic pe hârtie și în original


Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine și varianta pe suport de hârtie, în original, s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.


Click pentru a deschide


Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a spus că nu e de ajuns să-i arate pe telefon polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail.

A fost iertat de polițist cu promisiunea că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie, dar nu a înțeles nici până în ziua de azi de ce nu a fost suficient să-i arate polițistului documentul electronic care atesta că este asigurat RCA.

Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic. Atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă).

În Parlament, un deputat PNL, Sorin Ioan Bumb, a semnalat recent exact acest aspect:
polița RCA emisă electronic nu are ștampila și semnatura în original, acestea fiind imprimate. Acesta a vrut să știe dacă o astfel de asigurare este valabilă și dacă pot apărea probleme în cazul unui control în trafic al agenților de poliție.


Click pentru a deschide


Teoretic, agenții de asigurare au la dispoziție, conform normelor în vigoare 5 zile de la data emiterii polițelor RCA pentru a transmite datele cuprinse în aceste documente către baza de date AIDA gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

Odată transmise datele, oricine poate verifica pe internet, introducând numărul de înmatriculare sau seria de caroserie a mașinii, dacă există o poliță RCA valabilă pentru acel autoturism.

Deputatul întreabă dacă ar putea fi sancțiuni din partea Poliției în cazul în care ștampila și semnătura nu sunt în original, ci în varianta imprimată, iar polița RCA nu apare încă în baza de date AIDA.


ASF: Asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea polițelor RCA și sunt obligați să elibereze copii după polițele RCA


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a răspuns deputatului PNL că potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.

ASF precizează că "în cazul emiterii electronice ale acestor contracte sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 365/2002 privind comerțul electronic", iar "cu privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:
- instanțelor de judecată și a autorităților publice;
- asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;
- asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;
- altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim."


Forin Golovatic, șeful direcței de control asigurări din ASF, a prezentat pentru HotNews.ro mai multe explicații în legătură cu verificarea validității polițelor RCA.

 • "Cei care confirmă valabilitatea contractelor RCA sunt asigurătorii. În Norma 20/2017 se spune că polițele RCA se emit în sistem electronic. Dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA pentru perioada de valabilitate înscrisă.
 • Dacă cineva vrea să verifice dacă polița respectivă este valabilă sau nu, la art. 10, alineatul 12 se spune că asigurătorii RCA confirmă valabilitatea contractelor RCA și eliberează copii ale acestora la solicitare.
 • Nu scrie nicăieri ca valabilitatea se confirmă prin verificare în AIDA. Deci dacă există vreun semn de întrebare referitor la valabilitatea contractelor ar fi necesară o solicitare către asigurător.
 • În plus, dacă tu asigurat ai vreun semn de intrebare ai la dispoziție și acest instrument de a interoga AIDA și a vedea daca este contract valid pe perioada respectivă. Dacă nu apare în AIDA, ai putea avea o suspiciune că ceva este în neregulă. Și atunci, poți să confirmi valabilitatea contractului cu asiguratorul RCA.
 • Legea spune să prezinți documentul. Nu noi dăm sancțiuni pentru existența sau inexistenta poliței. Dacă este suficient să fie pe telefon sau pe tabletă, nu putem să ne exprimăm, pentru că nu facem noi interpretarea, constatarea și procesul verbal de contravenție.", a explicat pentru HotNews.ro Florin Golovativ, șeful direciei de supraveghere și control a sectorului asigurări din cadrul ASF.

Poliția Română: Conducătorul auto este obligat să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original


Drept urmare, HotNews.ro a solicitat explicații de la Poliția Română cu privire la aceste aspecte, iar răspunsurile arată că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

Redăm mai jos integral explicațiile Poliției Române:
 • "Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
 • În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ mai sus menționat, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.
 • Asigurarea pentru cazurile de răspundere civilă se face prin contractul RCA, conform art. 2 pct. 13 din legea mai sus invocată, care reglementează contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin polița de asigurare RCA, ca fiind documentul ce atestă existența asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
 • Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
 • Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.
 • În contextul celor mai sus menționate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.
 • În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: ...18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”.
 • În aceeași modalitate se face dovada și în cazul contravenției prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
 • Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.
 • În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 • Astfel, prin prezentarea unei polițe RCA care întrunește condițiile de valabilitate în urma efectuării verificărilor mai sus menționate, din perspectiva controlului efectuat în trafic, conducătorul de autovehicul face dovada îndeplinirii obligației de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă.", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română.

CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL POLIȚIEI ROMÂNE LA SOLICITAREA HOTNEWS.RO


HotNews.ro a insistat asupra faptului că
deputatul PNL nu a semnalat cazul polițelor RCA fără semnătură, ci faptul că polița emisă online are semnătură imprimată, nu olografă. Este vreo problemă?

Drept răspuns, comisarul șef Răzvan Rădoi a precizat că "din perspectiva controlului efectuat în trafic, nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările precizate în răspunsul anterior relevă faptul că polița se află în perioada de valabilitate."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

65061 vizualizari

 • +50 (50 voturi)    
  Totul trebuie să fie digital pe internet (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:23)

  Ed___ [utilizator]

  Poliţistul se apropie de maşina.... DAR ÎNAINTE cu o simplă căutare poate afla dacă maşina este asigurată sau nu şi către cine

  Până şi un cetăţean de rând o poate face pe telefonul personal în 2 minute

  Hai să zicem că ai poliţa RCA gen pdf şi o printezi, dar la ce bun, când dacă eşti în baza de date nu are sens să imprimăm hârtii de aiurea.

  PS toate contractele online în Vest au semnătura imprimată şi nu se plânge nimeni.


  Trebuie făcut ca punctele de verificare valabilitate vinieta trebuie să verfice şi valabilitate ITP şi valabilitate poliţa RCA şi viteza, iar poliţia să se poată conecta oricând la orice acest punct de control şi să oprească în următoarea localitate maşina care nu are vineta, poliţa RCA sau verificarea ITP validă.

  ASAP !!
  • +21 (25 voturi)    
   Poliția nu are baza LEGALA ,pt. sancțiune ! (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:14)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Politistul aplica amenzi daca autoturismul nu detine polita valabila . Daca exista,aceasta asigurare ,inclusiv in format electronic , nu are motiv de sanctiune.Sub rezerva unei plangeri penale impotriva agentului de politie ,pt . Abuz in serviciu art. 246 C.P.
   • +1 (21 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:35)

    [anonim] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    • +13 (13 voturi)    
     vai, legea.. (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 12:14)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     legea aia care spune ca nu ai voie sa-ti lasi masina pe sau langa trecerea de pietoni, dar masina politiei trece zi de zi pe langa sute de astfel de cazuri si le ignora?..

     sunt multe legi bune in Romania care nu se aplica si o gramade de legi proaste care se aplica. nici nu e de mirare cand te gandesti ca legiuitorul, parlamentul, este format din indivizi alesi in mod democratic, deci reprezinta mediocritatea electoratului activ - fosti securisti, tractoristi, analfabeti...
     • -2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 0:11)

      [anonim] i-a raspuns lui pehash

    • +10 (10 voturi)    
     Permisul este specificat în legislație (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:04)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui

     asigurarea nu.
     • 0 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 0:12)

      [anonim] i-a raspuns lui hsl

      • +3 (3 voturi)    
       Instanțele au zis deja că poliția comite un abuz, (Duminică, 5 iulie 2020, 10:56)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui

       cerând contractul RCA în format fizic.
    • +9 (11 voturi)    
     SĂ MODIFICE LEGEA ŞI SĂ EMITĂ (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:21)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui

     1) să modifice toate legile astfel încât tu să ai doar noul - repet - noul card de identitate cu cip

     atât! nu card de sănătate, nu permis de conducere (cel puţin în interiorul româniei) nu rca printat, nu itp printat nimic

     şi deci toate !!! dar absolut toate să fie online !!


     suntem în 2020 - mileniul 3 - ce mai aşteptăm ????

     să murim?

     a) la daune poţi face programare online şi chiar constatarea de daune o poţi face online 100% doar cu telefonul tău singur (euroins dar şi alţii) !!!

     b) la bancă poţi face cont bancar şi primi cardul prin poştă şi poţi face orice credit sau orice direct debit pentru utilităţi doar cu telefonul singur 100% online (ing bank dar şi alţii) !!!

     c) la utilităţi poţi schimba abonamentul de curent electric sau face nou sau renunţa numai cu telefonul singur 100% online (enel dar şi alţii) !!!


     ce draq să mai aşteptăm statul român să intre în epoca normală de azi ???

     de ani şi ani de zile se vorbeşte de cardurile de identitate noi cu amprentele digitale şi restul!!!!
     unde sunt???

     total inacceptabil !
     • +3 (5 voturi)    
      :) (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 14:09)

      Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

      Legea cardului cu cip este în vigoare din 2002.
      Nu se aplica pentru ca niște funcționari imbecili nu vor să-și asume specificațiile tehnice și motivează ca au nevoie de o lege cai sa poată decide :)
   • +8 (10 voturi)    
    Plângerea penală este răspunsul (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:03)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    toți cei cărora li se cere - abuziv - contractul RCA trebui să facă plângere penală împotriva agentului ca să le iasă din cap tuturor polițiștilor impresia că pot face cum vor ei.
  • +18 (20 voturi)    
   " a avea asupra sa" ,IN FORMAT ELECTRONIC (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:28)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   A se vedea legea 455 din 2001.
   Documentele in format digital pot fi detinute si utilizate ,semnate electronic sau nu ,pt. a prezenta la control polita de asigurare auto.
   Dep. de Politie Rutiera judetene ,sunt rugate sa-si informeze angajatii pt. a nu mai comite ABUZURI sau NEGLIJENTE in serviciu.
   Si in codul de procedura penala datele electronice sunt considerate mijloace de proba.
   • +1 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:03)

    [anonim] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    • +4 (4 voturi)    
     Mai eficient ar trebui sa faci Militia Eficienta (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 15:56)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

     Ca ce e pe starzi azi, is doar niste burtalai cu ceafa lata care hartuiesc oameni. Daca ar fi o baza de date nationala in care sa apari daca ai sau nu asigurare, etc, militzaii doar ar verifica placutele de inmatriculare si ar opri pe cei care nu-s in regula. Asa, stau si opresc pe toti, parca ar fi un filtru military si lege martiala. Militia Romana e inca in Evul Mediu!!!
     • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 0:13)

      [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    • +2 (2 voturi)    
     da si nu (Duminică, 5 iulie 2020, 4:04)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

     Inteleg abordarea cu viata mai usoara, insa fix din cauza asta statul si lucrazarii cu aere de zei continua cu abuzurile. Daca toti se conformeaza cerintelor aberante si ilegale, din varii motive, nu se va schimba nimic. Cam pe ceva asemanator tocmai am castigat in instanta si urmeaza sa-l toc pe politist adjectiv. Ar trebui sa ma ocup si de un entitled de la RAR, dar nu am timp de toti, din pacate.
     • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 10:30)

      [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

      • +3 (3 voturi)    
       nu pe tot (Duminică, 5 iulie 2020, 18:03)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

       Dupa cum vezi, nu am timp si de RAR sau altii, ca si eu am altele de facut, insa mai multa lume ar trebui sa aloce timp cand si cand ca sa se schimbe ceva. Nu e vorba de a face zilnic si la orice, insa nici nu pot sta linistit cand vad ca sunt facut pe fata, contrar legii, de un prost entitled cu aere de zeu.
       Partea buna este ca obtii si experienta din experiente de genul.

       Macar tu recunosti comoditatea/lasitatea si o si argumentezi, ceea ce e ok. Sunt o gramada insa care fac fix acelasi lucru, fara sa recunoasca, si se miorlaie de abuzuri, da' ei cica #rezista.
  • +14 (14 voturi)    
   In (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:21)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Romanica educata si informatizata?!
  • +7 (7 voturi)    
   polițiștii (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   dovedesc că au rămas în epoca de piatră.
   Deși, oricum, ei verifică electronic dacă mașina este asigurastă și de către cine. tot ei cer șoferului să prezinte polița în original, neluând în considerare nici măcar varianta pdf printată?
   Total absurd.
   Vela. arată că ești liberal și destupă-le mintea subordonaților tăi.
 • +25 (31 voturi)    
  miltieni (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:27)

  gopo2016 [utilizator]

  niste idioti, care la ordinele politicenilor alearga sa faca bani, sinte niste curve la produs, atit, restul ..............sint ceva curve care stau capra la hoti
  • +8 (8 voturi)    
   Legi facute de babuini, fara cap!!! (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 11:19)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   de ce nu pot oamenii astia sa scrie in lege clar daca poti avea pe telefon dovada
 • +41 (41 voturi)    
  Cererile online (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:36)

  ipolitic [utilizator]

  se depun la etajul doi.
 • +32 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:40)

  [anonim]

 • +26 (30 voturi)    
  Alt abuz (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:43)

  Luk [utilizator]

  Ce fac cu ele pe hartie? Se sterg?
 • +21 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 8:44)

  [anonim]

 • +20 (20 voturi)    
  sunteti carcotasi (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:04)

  un oarecare [utilizator]

  macar nu au cerut dosar cu sina ...
  Inca cateva secole si o sa intre si ei in era informatiei
 • +14 (18 voturi)    
  De la institutia numita Militie (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cu sefi ca Despescu, „dottore” la Academia de Infractori a Politie, nu te poti astepta la altceva. O institutie nereformata, ceausista, de slugoi politici inculti si incompetenti (PS: oare au invatat cum sa anihileze un bolnav psihic inaint de a-l omorî?)
  • +2 (10 voturi)    
   ochișor veșnic prezent (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 11:34)

   Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Crezi cumva că o instituție precum poliția poate fi 100% reformată de către un secretar de stat (din patru) în opt luni (din noiembrie 2019)? Dacă da, atunci naivitatea este exprimarea frumoasă, cea mai puțin frumoasă fiind gândirea simplă care nu poate face diferența între cauză și efect.
   Sau mai curând este vorba despre o sarcină de servici, o postare plătită care nu arată ceea ce crede cu adevărat persoana dar spune multe despre cât de jos poate ajunge?
   Eu cred că faci bani din asta și mă întreb dacă îți este vreodată rușine de ceea ce faci? Să știi că se poate trăi (poate mai puțin ușor) și din muncă cinstită.
   • +2 (2 voturi)    
    8 luni? (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 14:24)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui Niste tarani

    Omul a fost șeful Poliției înainte. Nu a aterizat acum la MAI.
    • +1 (1 vot)    
     extras din CV-ul lui Despescu (Duminică, 5 iulie 2020, 19:42)

     Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui Andrei57

     2018 – prezent
     Ofițer în cadrul Cabinetului Inspectorului General, consilier al inspectorului general al Poliției
     Române și ofițer delegat în cadrul Direcției Management Strategic și Suport Informațional cu
     sarcini de asigurare a suportului decizional privind analiza și cooperarea strategică în domeniul
     criminalității economico-financiare.
     2015-2018
     Inspector general al Poliției Române

     Ți se pare că au fost poziții executive sau de decizie? Așa orice plutonier șef de post a fost sergent la încadrare, asta nu înseamnă că putea face ceva pentru a schimba modul în care se conduce „postul”.
 • +7 (7 voturi)    
  nu platesti amenda (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:32)

  @Dem [utilizator]

  in final nu plătești amenda dacă asigurarea exista, e valabila dar ai uitat sa iei printul cu tine sau o ai electronica. evident trebuie contestata amenda în instanta.
  • +5 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:24)

   [anonim] i-a raspuns lui @Dem

   • 0 (0 voturi)    
    nope (Luni, 6 iulie 2020, 11:39)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Tocmai ca asigurarea nu face parte dintre documentele obligatorii de prezentat. Pe scurt, legea spune 1. sa ai asigurare si 2. sa prezinti documente (asta insemnand cele mentionate expres, gen permis si talon). Cum interpreteaza astia, e mai mult abuz clasic militienesc

    Vezi motivarea instantei in sentinţa civilă nr.527/1.07.2016 a Judecătoriei Şimleu Silvaniei.
 • +13 (13 voturi)    
  Da? (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:34)

  Kroko Dilu [utilizator]

  Daca-i pe asa inseamna ca si procesul verbal pentru rovigneta sau radar trebuie sa vina semnate si stampilate.
 • +12 (12 voturi)    
  normal ar fi .... (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:37)

  @Dem [utilizator]

  normal ar fi nici sa nu ai printul la tine. politia sa te poată verifica intr-o baza de date ca ești asigurat. cum face cnadr-ul cu ro-vinieta. in orice in tari civilizate se cere licence and registration adica permis si talon nu si asigurare masina trebuie sa fie asigurata indiferent de conducator dpdv al politiei.
  • +3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:27)

   [anonim] i-a raspuns lui @Dem

 • +14 (14 voturi)    
  Romania 2020 (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 9:43)

  cristi_an [utilizator]

  povesti rupestre din epoca de piatra.
  Aici totul e pe directia inapoi.
 • +4 (6 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 10:49)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  cum e si cu luminile in timpul mersului autovehiculului ... ce-s alea DRL-uri ...??? legea, taica ...
 • +5 (11 voturi)    
  Imbecilitate tipic romaneasca (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 11:20)

  galeo [utilizator]

  Cat mai multe hartii, cat mai multa birocratie cretina si inutila.

  Romania-singura tara cu declaratie zilnica pe hartie pentru a iesi din casa in starea de urgenta...
  Va dati seama cati copaci au fost taiatidoar pentru a acoperi declaratiile din starea de urgenta?
 • +3 (7 voturi)    
  Acelorasi militieni (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 11:23)

  galeo [utilizator]

  Li s-a dat o putere imensa in starea de urgenta
 • +9 (11 voturi)    
  legiuitor (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 11:38)

  ananstef [utilizator]

  asa e cand parlamentul doarme si nu sunt in stare sa lamureasca, simplifice si actualizeze legi.
  • +3 (3 voturi)    
   nu (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 14:25)

   Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui ananstef

   Legea nu prevede așa ceva. E doar interpretarea idioată a unor juriști die Poliția Română.
 • +10 (10 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 12:31)

  B.Dan [utilizator]

  Explicatia Politiei Romane prezentata in articol este doar o interpretare, care poate fi sau nu corecta. Se specifica foarte clar ca este obligatoriu sa ai polita valabila, dar nu este specificat nicaieri, mai cu seama in legislatia rutiera (pe care soferul o are la indemana) ca trebuie sa ai in permanenta la tine si sa prezinti la cerere politia RCA in original. Mai mult decat atat, in 2017 a existat un precedent, in care o instanta judecatoreasca a decis ca soferul nu trebuie sa aibe polita RCA in masina: "În aceste condiţii, pentru respectarea cerinţei de previzibilitate a normei contravenţionale, poliţa de asigurare auto nu poate fi inclusă în categoria „altor documente prevăzute de lege” în sensul art. 35 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 şi astfel, lipsa acesteia nu constituie contravenţia prevăzută de art. 101 alin. 1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002,astfel încât  în mod neîntemeiat a fost reţinută în sarcina petentului săvârşirea contravenţiei prevăzută de art. 101 alin. 1 pct. 18 din O.U.G. nr. 195/2002 pentru faptul că nu a avut asupra sa asigurarea de răspundere auto în caz de daune produse terţilor."
  • +1 (1 vot)    
   Dar polita RCA ,poate fi detinuta in format (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 19:54)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

   ELECTRONIC. Deci o detinem si o prezentam la control.
 • +5 (5 voturi)    
  Într-o tara normala (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 13:05)

  Casargoz [utilizator]

  Într-o tara normala
  Cine punea imbecilitatea:
  În contextul celor mai sus menționate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă

  O salata de articole și o concluzie după mintea și puterea unui funcționar plătit cu mulți bani publici și care după un asemenea efort intelectual va ieși devreme la pensie.
  Exista vreo 3 Oug anul asta privind documentele electronice și regulamentul eidas care e obligatoriu în România.
  In caz de sancțiuni ale comisiei acești dimnezei ai hârtiei ar trebui sa plătească din buzunarul lor.
 • +7 (7 voturi)    
  interesant (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 14:27)

  g01an [utilizator]

  mie mi se pare ca politia interpreteaza dupa cum are chef.

  daca interpretarea lor ar fi corecta si exista obligatia detinerii documentului "original" (nu au prezentat argumente pertinente in acest sens, dar daca ar fi asa) atunci in situatia achizitiei online a asigurarii rca DOAR DOCUMENTUL EMIS DIGITAL indeplineste definitia termenul original pentru ca acela este primul exemplar al actului/contractului respectiv. in cazul buletinului, carnetului de sofer si talonului doar documentele fizice indeplinesc aceiasi definitie pentru ca au fost emise fizic din start, dar in cazul asigurarii emise online documentul digital este cel care indeplineste cerinta lor iar cel fizic ar fi o fotocopie, deci NU primul exemplar...

  ne jucam cu legea si cu sensul limbii romane?

  oricum este o interpretare care nu reiese direct din niciun articol de lege invocat de Politia Romana. poate au dreptate - nu stiu.

  mai mult, nu au justificat legal de ce existenta unui contract in format digital nu ar indeplini conditia de a avea asupra ta documentul respectiv. daca nu l-as gasi pe telefon sau online pe mail, as intelege, dar daca i-l pot prezenta politistului inseamna ca il am asupra mea, indiferent de format. de unde trag ei concluzia ca acea obligatie te obliga sa ai fizic asupra ta documentul respectiv? partea asta mi se pare chiar mai importanta pentru ca s-ar putea sa fie singura obligatia legala pe care soferul o are de fapt vis-a-vis de asigurare si in cazul in care partea cu "originalul" este scoasa din burta, ar putea asta sa ramana in continuare valida...

  mai este si partea in care soferul indeplineste in spiritul legii motivele pentru care este obligatorie asigurarea RCA. deci de ce cream obligatii birocratice care nu reies explicit din lege in astfel de situatii si pentru cetatenii care nu au nici cea mai mica intentie sa fenteze scopul pentru care exista de fapt acea parte din lege?
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 0:18)

   [anonim] i-a raspuns lui g01an

   • +1 (1 vot)    
    de-a dreptul fantasmagoric (Luni, 6 iulie 2020, 15:50)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui

    as vrea sa pot fi mai diplomat, dar este o "obiectie" pur si simplu idioata, nascuta din strafundurile unei birocratii bolnave si a unui fetis pentru forma fara fond.

    semnarea digitala nu rezolva absolut nicio problema aplicabila pentru cazurile in care cetateanul este deja de fata cu reprezentantul statului si ii confirma acestuia faptul ca sunt actele sale. orice altceva este o aberatie crunta. nu mai ai de ce sa daca actele ii apartin persoanei respective din moment ce ti le prezinta si ai verificat ca este aceiasi persoana ca in buletin/carnet. ar fi la mintea cocosului daca n-am avea atatia analfabeti functionali.

    daca s-a operat electronic si s-a generat din start un document digital, care crezi ca este primul document? alta chestiune care ar trebui sa fie de la sine evidenta. sensul cuvantului original in limba romana este cat se poate de clar, in chestiuni legale, sa interpretezi dupa cum ai tu chef - asta este partea in care se comite o ilegalitate.
 • +2 (2 voturi)    
  Abuzuri in provincie (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 17:47)

  Victtor [utilizator]

  Unii agenti, mai ales in provincie, au obiceiul de a comite abuzuri pe banda rulanta.
  Ei considera ca legea este creatia lor, nu ca sunt persoane care trebuie sa o respecte.
  Pandemia a scos la lumina derapaje mari.
  • +2 (2 voturi)    
   vorbeste lumea ... (Duminică, 5 iulie 2020, 0:29)

   nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   mie mi-a raspuns biroul rutier la o reclamatie ca in baza de date automata a lor se opereaza numai manual. iar angajatii de pe la birouri sunt absolut translucizi, nu au niciodata nume si nu semnifica nimic. ei sunt IPJ cutare si gata. o adevarata aiureala.
 • +1 (1 vot)    
  Politia Romana Management (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 22:58)

  Mariamoto [utilizator]

  PRIMITIVA , ne intoarcem la epoca de piatra!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 0:19)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Ce inseamna "in original"??? (Duminică, 5 iulie 2020, 9:10)

  Tore [utilizator]

  Toate politele sunt acum printate, inclusiv semnaturile si stampilele. Deci ce e original? De cand imprimanta transforma un document in "original"?
  Politistii nu mai cer hartia de mult timp, nu mai aburiti lumea.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 10:03)

   [anonim] i-a raspuns lui Tore

 • +1 (1 vot)    
  Dar exista un precedent (Duminică, 5 iulie 2020, 11:49)

  gamoto [utilizator]

  Conducătorii nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării auto și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicită controlul actelor, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Sălaj. Concret, în anul 2015, un șofer a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa polița de asigurare auto, la controlul organelor de poliție.

  Instanța de prim grad (judecătoria) a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării auto, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA – OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanțe.Asigurarea RCA: pe ce legi s-a bazat instanța
  Prevederile legale la care s-a raportat instanța și care ne interesează în această discuție sunt următoarele:– regulamentul de punere în aplicare a OUG nr. 195/2002 prevede că conducătorul trebuie să aibă asupra sa „actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare”;
  – ordonanța privind circulația pe drumurile publice prevede că „participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”; în caz contrar, același act normativ stabilește că șoferul care nu are asupra sa aceste documente săvârșește o contravenție și poate primi o amendă.

  Practic, organul de poliție care l-a amendat pe conducătorul respectiv a considerat că dovada asigurării auto obligatorii (polița RCA) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv „alte documente pr
  • +1 (1 vot)    
   Legea (Duminică, 5 iulie 2020, 20:28)

   Florin-Liviu Talos [anonim] i-a raspuns lui gamoto

   Speta a fost judecata pe legea veche care nu se mai aplica. Acum avem legea noua ne place sau nu ne place dar legea este lege si trebuie respectata. Norma ASF nr.20/2017 (norma RCA) la art.11, pct.a spune asa ”(11) Dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie:
   a) poliţa de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă;” Asta este deocamdata ca ne place sau nu ne place. Sunt politisti mai scrupulosi altii se multumesc si cu poza din telefon.
   • 0 (0 voturi)    
    legea se aplica (Luni, 6 iulie 2020, 13:47)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Florin-Liviu Talos

    Ai uitat sa citezi si pct (10) "Contractele RCA se emit în sistem electronic"

    11 coroborat cu 10 precum si cu faptul ca nu este specificat in lege forma tiparita sau la documente obligatorii (existenta asigurarii este mentionata ca fiind obligatorie) + posibilitate verificare online, abuzivii sa ia o pauza. Abordarea instantei este in continuare aplicabila.
 • 0 (2 voturi)    
  legea (Duminică, 5 iulie 2020, 20:26)

  Florin-Liviu Talos [anonim]

  Florin-Liviu Talos
  Florin-Liviu Talos Noi comentam ce ne palce sau nu ne place dar legea este lege si trebuie respectata. Norma ASF nr.20/2017 (norma RCA) la art.11, pct.a spune asa ”(11) Dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie:
  a) poliţa de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă;” Asta este deocamdata ca ne place sau nu ne place. Sunt politisti mai scrupulosi altii se multumesc si cu poza din telefon.
 • 0 (0 voturi)    
  fara abuzuri (Marţi, 7 iulie 2020, 10:59)

  faraabuzuri [utilizator]

  Exista o sentinta judecatoreasca ce prevede ca ilegala amenda pentru lipsa fizica a politei RCA:

  https://www.clujust.ro/motivarea-deciziei-definitive-de-ce-nu-este-obligatoriu-ca-soferii-sa-aiba-polita-rca-in-masina/

  Prin urmare trebuie dat peste bot militienilor sa respecte ei legile si nu sa faca abuzuri asupra noastra. Ar trebui ca si Tov. Despescu sa cunoasca aceasta solutie a instantei inainte de a vorbi prostii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by