​Faptul că în 2020 încă se mai vând polițe RCA în numele Astra Asigurări, la 4 ani de la falimentul acesei firme, nu intră în sfera atribuțiilor de investigații ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată instituția într-un răspuns către HotNews.ro. ASF spune că în ultimii 5 ani a primit 6 reclamații privind polițe false RCA, cerând apoi firmelor de asigurare în numele cărora s-au emis polițele false, să prezinte dovada demersurilor efectuate către organele judiciare.

Polita RCA falsaFoto: Hotnews

HotNews.ro a prezentat în data de 26 iunie 2020 următorul caz de fals în asigurări:

  • Pe masa unui broker în asigurări a ajuns recent la reînnoire o poliță RCA de la Astra Asigurări, emisă de Pro Asig Insurance Broker de Asigurare. Cu perioadă de valabilitate care a expirat pe 22 iunie 2020, polița a costat mai puțin de 200 de lei.
  • Polița RCA în cauză este falsă, în condițiile în care Astra Asigurări a intrat în faliment în 2016, iar Pro Asig Insurance Broker de Asigurare a fost radiată în 2018.
  • Brokerul la care a ajuns această poliță pentru a fi reînnoită, Asig Center Broker de Asigurare, a atenționat că astfel de situații nu sunt singulare și ar trebui investigații serioase și coordonate din partea autorităților statului pentru descoperirea infractorilor.

Pentru detalii citește: Fals în asigurări: În 2020, încă se vând polițe RCA, în numele Astra Asigurări, la 4 ani de la falimentul acestui asigurător

  • HotNews.ro a adresat ASF și Poliției Române întrebări privind eventuale investigații asupra acestui caz, precum și detalii despre existența altor cazuri similare. Răspunsuri au venit până acum doar de la ASF.

De altfel, asupra acestor înșelăciuni, autoritatea de supraveghere în asigurări atenționa încă din anul 2007 când încerca să reducă fenomenul, iar Poliția a prezentat diverse cazuri.

  • Ce reclamații privind polițele RCA false a mai primit ASF în ultimii ani și ce măuri a luat?

"Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a primit, din 2016 până în prezent, 6 reclamații care au vizat emiterea de polițe RCA false, după cum urmează: 3 cazuri în 2016; 1 caz în 2017 și 2 cazuri în 2019. Autoritatea a solicitat societăților de asigurare, în numele cărora au fost emise polițele false, să prezinte dovada demersurilor efectuate către organele judiciare. Emiterea polițelor RCA este reglementată de Norma A.S.F. nr. 20/2017.", a transmis ASF la solicitarea HotNews.ro.

În ciuda insistențelor HotNews.ro, ASF susține că "nu poate oferi mai multe detalii despre cele șase reclamații".

  • A început ASF verificări în cazul aspectelor de fals în asigurări semnalate public de Asig Center Broker de Asigurare?

Autoritatea susține că nu intră în atrobuțiile sale și că astfel de aspecte trebuie reclamate direct către Poliție.

  • "ASF a retras autorizația de funcționare a societății Pro Asig Insurance Broker de Asigurare SRL în luna decembrie a anului 2017. Acest broker avea oricum interzisă temporar desfășurarea activității, printr-o decizie din ianuarie 2015. Prin urmare această companie nu mai putea emite vreo poliță de asigurare, în toată această perioadă. Autoritatea nu deține atribuții, conform prevederilor legale, pentru a cerceta și pentru a investiga cazuri de acest fel.", se arată în răspunsul ASF.

Ce măsuri a luat pentru reducerea acestui fenomen și cum trebuie să se protejeze și să acționeze consumatorii împotriva unor astfel de înșelătorii?

  • "Autoritatea sesizează instituțiile abilitate ale statului în momentul în care deține informații cu privire la existența unor fraude pe piața financiară non-bancară. Totodată, ASF îi îndeamnă pe consumatori să achiziționeze polițele RCA doar de la companii autorizate (acestea pot fi verificate pe pagina web a Autorității aici) și, dacă există suspiciuni cu privire veridicitatea unei polițe RCA, să verifice pe site-ul Autorității aici, în termen de trei zile de la emiterea asigurării, dacă polița a fost introdusă în baza de date AIDA (Administrare Istoric Date Asigurări Auto). În cazul în care o persoană este victima unei astfel de înșelătorii, aceasta trebuie să se adreseze instituțiilor abilitate.", a mai precizat pentru HotNews.ro Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Deși numărul de reclamații la ASF este extrem de mic, experți în asigurări spun că exemplul prezentat recent de HotNews.ro cu polița RCA falsă emisă în numele Astra Asigurări "poate fi considerat un fenomen".

  • "De-a lungul timpului, în activitatea desfășurată de către membrii noștri care activează în piața de specialitate, au fost identificate numeroase astfel de cazuri de falsificare a polițelor de asigurare. În activitatea noastră am întâlnit situații de acest fel, însă din considerente legate de limitările legislației, prezentarea unor astfel de polițe este destul de greu de realizat, dar vom încerca să vă prezentăm și alte astfel de cazuri, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Polițe false identificate în mod frecvent sunt și politele de tip CMR, emise pentru răspunderea transportatorilor de mărfuri și bunuri.", a declarat recent într-un interviu HotNews.ro Mihai Agusoaiei, fost șef servicu accidente și cercetări penale în Direcția generală de poliție a Municipiului București, în prezent secretar general al Asociației de Cooperare Antifraudă în Domeniul Asigurarilor (ACADA).

Pentru detalii citește: INTERVIU Polițele RCA false nu sunt singurele înșelătorii din asigurări. Fraudele ar putea depăși anual valoarea de 50 milioane de euro, spun experți în antifraudă