Procesul de aderare initiala la fondurile de pensii private obligatorii s-a incheiat pe 17 ianuarie, dar incepe cel de aderare continua si odata cu acesta si lupta pentru viitoarele repartizari aleatorii. Arbitrul pilonului II de pensii a supus, joi, dezbaterii publice un proiect de norma,care prevede excluderea de la acest proces a fondurilor de pensii care controleaza peste o cincime din piata si au active nete de peste 20% din totalul activelor din piata. Intrarea in vigoare a acestei norme ar exclude fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac de la viitoarele loterii. Aviva Fond de Pensii aproba, ING Fond de Pensii crede ca masura va avea efecte minore.

Marul discordiei

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a postat joi pe site-ul institutiei, spre dezbatere publica, un proiect de norma, care urmeaza sa aduca o serie de modificari si completari Normei nr. 18/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat. Dispozitiile privind viitoarele repartizari aleatorii au agitat din nou spiritele pe pilonul II.

Concret, persoanele sub 35 de ani care devin eligibile sa subscrie la Pilonul II trebuie sa adere la un astfel de fond in termen de patru luni, in caz contrar fiind distribuite aleatoriu de CNPAS la unul din fondurile autorizate. Comisia incearca sa evite concentrarea pe aceasta piata, iar masura dezavantajeaza fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac, care detin cote de piata de peste 20%.

Textul cu pricina:

"Art. 3313 –Sunt excluse de la repartizare aleatorie fondurile care la data derularii procesului de validare aleatorie indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti existenti la toate fondurile de pensii administrate privat.

b) detin active nete care depasesc 20% din activele nete detinute de catre toate fondurile de pensii administrate privat".

ING Fond de Pensii - efectul va fi unul minor

Conflictul nu este nou. Legislatia in vigoare prevede distribuirea aleatorie a celor care nu si-au definit optiunea pentru un fond de pensii administrat privat sau au semnat pentru mai multe fonduri, "direct proportional cu numarul persoanelor validate pe fiecare fond de pensii administrat privat in parte, raportat la totalul persoanelor validate pentru toate fondurile de pensii administrate privat".

Invocand interesul public, pe 16 ianuarie, Aviva Fond de Pensii a cerut intr-o scrisoare deschisa ca fondurile de pensii cu cote de piata de peste 20% sa fie excluse de la distribuirea aleatorie. Companiile vizate au reactionat, cerand stabilitate legislativa. Ca si atunci, si acum, oficialii INGFond de Pensii sustin ca efectele sunt minore si ii avantajeaza gratuit pe cei care "au muncit mai putin".

Directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu a precizat pentru NewsIn ca CSSPP va constata pana la sfarsitul lui 2008 ca excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) care controleaza peste 20% din piata va avea un efect minor la nivelul concentrarii.

"Inteleg motivatia pentru care Comisia a introdus o asemenea reglementare - pentru a limita gradul de concentrare al pietei, insa efectul va fi unul minor", a spus Vasilescu, care a adaugat ca numarul celor care vor fi redistribuiti este nesemnificativ, in conditiile in care pe piata muncii, anual, intra intre 120.000 si 140.000 de romani.

Aviva Fond de Pensii: o masura fireasca

Referitor la noul proiect, directorul general al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, considera ca masura propusa de CSSPP este una fireasca.

"Este o masura fireasca, in concordanta cu politica de restrictionare a pozitiei dominante pe care o pot avea unii jucatori, si care ar putea avea efecte negative in piata", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Aviva Fond de Pensii.

Potrivit acestuia, daca unele companii au o pozitie dominanta in piata acestea pot afecta circa 40% din populatia tarii in cazul unor decizii eronate, la care se adauga si lipsa concurentei pe piata. Conform NewsIn, compania detine o cota de piata de 7,83% dupa cele patru luni de aderare initiala pe pilonul II.