Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, și Milena Guentcheva, directorul general adjunct al firmei de asigurări, au fost amendați miercuri cu 100.000 de lei și respectiv 50.000 de lei de către ASF. Motivul? Neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligațiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societății în ultima decizie de sancționare, când asigurătorul a fos amendat cu 500.000 de lei pentru nereguli la soluționarea dosarelor de daună.

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews

ASF a anunțat miercuri câteva decizii de sancționare, printre care și noi amenzi la Euroins.

  • "Stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite prin Decizia nr. 199/20.02.2020 pentru societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Pentru neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligațiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societății, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis sancționarea membrilor conducerii executive a Euroins România Asigurare Reasigurare S.A, după cum urmează: domnul Mihnea Tobescu, Director general – amendă în cuantum de 100.000 lei și doamna Milena Guentcheva, Director general adjunct – amendă în cuantum de 50.000 lei.", se arată în comunicatul ASF.

Decizia nr. 199/20.02.2020 este cea prin care Euroins a fost amendată cu 500.000 de lei de către ASF în urma unui control periodic în care a constatat o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA.

Decizia sancționării a fost prezentată în exclusivitate luna trecută de Economica.net, care scrie că 'cel puțin în cazul dosarelor analizate de cei de la ASF, există situații în care compania întârzie constatarea sau reconstatarea daunelor, constituie rezerve mai mici decât impun normele sau întârzie ori chiar omite să transmită ofertele de despăgubire în cazurile în care reparațiile se fac în service-uri cu care Euroins nu are convenție. De asemena, se vorbește de o subadecvare de 205 milioane lei a rezervei RBNS, dar și despre lipsa unor documente care să certifice că 50% din rezervă este acoperită prin reasigurare, așa cum susține compania în rapoarte. În plus, Euroins ar fi acordat împrumuturi de 300 de milioane de lei fără a avea o strategie, o politică clară în ceea ce privește gestionarea riscului. Euroins contestă majoritatea acestor constatări."

Noile sancțiuni imuse de ASF la Euroins vin după ce service-urile auto AutoCar, controlate de Florin Pandele, au anunțat marți că se alătură demersului altor 7 service-uri, doua dintre acestea fiind reprezentante BMW și Mercedes, în solicitarea falimentului Euroins, pentru o datorie de 1,5 milioane lei. În replică, Euroins, asigurătorul cu cele mai multe reclamații din piață la nivelul anului trecut, acuză service-urile că ar practica prețuri umflate la reparații, și de peste 5 ori peste media pieței, motiv pentru care le-a făcut sute de plângeri penale și le-a deschis și procese în instanțe.