Amendament în Parlament: Polițiștii rutieri să țină cont și de polițele RCA emise electronic, nu doar de cele pe hârtie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 iulie 2020, 9:26 Economie | Asigurari


Control in trafic
Foto: AGERPRES
Pentru că nu ar fi puține cazurile în care șoferii au fost amendați de polițiștii din trafic pentru că nu dețineau polița de asigurare RCA în original, pe suport de hârtie, un deputat USR a propus luna trecută un amendament la legislația privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie suficient să poți prezenta polița RCA în format electronic. Amintim că Poliția Română a comunicat săptămâna trecută către HotNews.ro că polița RCA emisă electronic nu este suficientă la controlul în trafic, fiind necesară polița RCA pe suport de hârtie, în original.

După articolul HotNews.ro în care Poliția Română a transmis că, potrivit legii, șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original,
un deputat ne-a contactat pentru a ne semnala o inițiativă legislativă în Parlament pentru redresarea acestei situații.

Mihai Botez, deputat de Vaslui din partea USR,
a propus în luna iunie din acest an, înainte de articolul HotNews.ro cu poziția oficială a Poliției Române, un amendament la un proiect de lege care vizează aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Este un proiect de lege inițiat de Guvern, care se adoptă în procedură urgentă. Proiectul a trecut deja de Senat și este în dezbatere la Camera Deputaților, cameră decizională.

 • Amendamentul propus:

Alineatul (2) al articolului 35 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, polița de asigurare RCA în format fizic sau în format electronic, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.“Click pentru a deschide


Cum motivează deputatul nevoia acestui amendament la actuala legislație:

 • "Art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017 prevede că asigurarea RCA produce efecte în baza prevederilor acestei legi, a reglementărilor emise de ASF în aplicarea acesteia, precum şi a încheierii contractelor RCA între asigurat şi asigurătorul RCA, emis inclusiv prin mijloace electronice, conform reglementărilor ASF, iar potrivit art. 10 din Norma nr. 20/2017 emisă de ASF, contractele RCA se emit în sistem electronic. Poliţa de asigurare reprezintă dovada încheierii acestui contract, astfel încât este evident că poliţa se poate emite în formă electronică.
 • Însă, din dispozițiile art. 35 alin. (2) al OUG. 195/2002, nu rezultă clar că participanții la trafic pot prezenta polițistului rutier polița de asigurare RCA inclusiv în format electronic, nu puține fiind cazurile în care conducătorii auto au fost sancționați contravențional pentru că nu dețineau polița de asigurare RCA în original.
 • Având în vedere cele precizante anterior, apreciez că este imperativă completarea acestei norme prin clarificarea obligației participanților la trafic de a prezenta polița în format fizic sau în format electronic, în funcție de modalitatea în care aceasta a fost emisă."

Potrivit traseului legislativ al proiectului de lege la care deputatul USR a propus acest amendament, termenul de depunere a amendamentelor este data de 6 mai 2020.

 • Va fi luat în calcul acest amendament de vreme ce a fost transmis în luna iunie?

"Chiar dacă termenul de depunere a amendamentelor a fost depășit, există cutuma conform căreia amendamentele depuse se discută. Ca deputat pot formula amendamentul și în cadrul ședintei comisiei. Problema e să existe voință politică.", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Botez, deputat de Vaslui din partea USR.

HotNews.ro a semnalat săptămâna trecută că în epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original.

Deși contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția. La solicitarea HotNews.ro, Poliția Română a explicat că, potrivit legii, șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei.
Poliția mai spune că "nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.8174 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  daca amendamentul nu e accep;tat de PSD (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 9:40)

  Boham [utilizator]

  inseamna ca exista un interes din partea PSD ca dovada RCA sa nu fie clara.

  de urmarit
 • +4 (4 voturi)    
  bine dar nu suficient (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 10:50)

  Andreiasu [utilizator]

  Este bine dar nu suficient. Deoarece exista baze de date care contin informatii despre mijloacele de transport si conducatori auto(ITP, RCA, valabilitate sau existenta permis de conducere, istoricul infractiunilor, etc...) solutia ar fi conectare acestor baze de date si dotarea politistilor rutieri cu dispozitive pentru obtinerea acestor informatii in timp util. In felul acesta, orice oprire in trafic se poate transforma intr-un salut de drum bun sau amendarea celor care nu respecta regulile.
 • +1 (1 vot)    
  motivatie (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 18:56)

  anion [utilizator]

  Politistul trebuie sa fie pregatit in orice moment sa descopere daca o masina are sau nu are asigurare RCA valabila.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by