​Grupul olandez NN, lider pe zona asigurărilor de viață din România, cu o cotă de piață de 36,58%, a inițiat demersurile pentru înregistrarea unei noi societăți, NN Asigurări, care să se ocupe și de asigurări generale. ASF a avizat miercuri înregistrarea acestei firme, iar surse aproapiate procesului au declarat pentru HotNews.ro că NN ar vrea să vândă toate tipurile de asigurări generale, mai puțin asigurările auto aferente claselor 10 și 3 - RCA și CASCO.

Sigla NNFoto: NN Asigurari de Viata

UPDATE (09:37) NN România a confirmat oficial joi planurile de intrare pe piața asigurărilor generale. Procesul complet de autorizare de funcționare este așteptat să se încheie în toamna acestui an:

  • "NN România a obținut, pe 15 iulie, avizul din partea Autorității de Supraveghere Financiară pentru înregistrarea entității juridice care va opera noua linie de business, conform cadrului legislativ existent. Procesul complet de autorizare de funcționare este așteptat să se încheie în toamna acestui an.
  • NN este cea mai mare companie de asigurări de viață și pensii private din România. Prin accesarea unui nou segment de piață, NN România își extinde portofoliul de produse pentru a răspunde mai bine nevoilor clienților, oferindu-le și asigurări generale, cu excepția asigurărilor auto.
  • NN va anunța planurile detaliate pentru noua linie de business și tipurile de asigurări generale care vor intra in oferta companiei odată cu lansarea oficială în acest segment, planificată până la finalul acestui an.", a anunțat joi, 16 iulie, NN Asigurări de Viață.

În România NN Asigurări de Viață este liderul pieței asigurărilor de viață (cu o cotă de 36,5% anul trecut), urmat de Metropolitan Life, BCR Asigurări de Viață și BRD Asigurări de Viață.

Surse apropiate discuțiilor au precizat pentru HotNews.ro că NN se va extinde acum și pe segmentul asigurărilor generale (cum sunt asigurările de locuințe), fără să fie interesată și de RCA și CASCO, clasele de asigurări cu cea mai mare pondere în sectorul asigurărilor generale.

NN nu a depus încă o cerere concretă la ASF cu privire la clasele de asigurări pe care intenționează să le vândă, au mai precizat sursele HotNews.ro.

Despre intrarea pe acest nou segment de asigurări a scris joi și Profit.ro.

  • Piața asigurărilor din România a urcat la 11 miliarde lei în 2019: Asigurările generale generează 79% din aceste venituri, vedetele fiind asigurările auto

În anul 2019, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de aproximativ 11 miliarde lei, în creștere cu peste 8% față de valoarea înregistrată în anul 2018. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.

Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 57% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în anul 2019.

Topul asigurărilor generale a fost dominat anul trecut de City Insurance (21,82% din piață), Omniasig VIG (14,98%) și Euroins (14,67%), conform datelor ASF.