Șoferii vor putea prezenta politiștilor, la un eventual control în trafic, "polița de asigurare RCA pe suport hârtie sau în format electronic", potrivit unei modificări adoptate miercuri de ASF la legislația asigurărilor auto. Mai mult, dovada încheierii asigurării RCA o va constitui și informația rezultată din interogarea bazei de date AIDA care conține toate asigurările RCA valabile din țară. Schimbările legislative vor intra în vigoare în câteva zile și vin după ce HotNews.ro a semnalat că Poliția nu pune bază pe polița RCA emisă online, ci solicită șoferilor polița RCA în original, pe suport de hârtie, în caz contrar aceștia riscând amenzi de mii de lei.

Control in traficFoto: AGERPRES

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în ședința de miercuri, modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în ceea ce privește articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.

Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arată că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie:

  • litera a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
  • litera b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

Totodată, în cadrul aceluiași articol, a fost introdusă litera c) care stipulează faptul că:

  • dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.

Modificările și completările aduse Normei nr. 20/2017 intră în vigoare în termen de trei zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.

  • Schimbările legislative vin după o serie de articole HotNews.ro privind probleme la polițele RCA eise electronic

Aceste modificări legislative vin după o serie de articole în care HotNews.ro a prezentat această situație problematică la polițele RCA emise online, care din punct de vedere legal erau la fel de valabile ca și cele pe hârtie, doar că la controlul în trafic, unii polițiști țineau cont doar de varianta pe hârtie.

1. HotNews.ro a semnalat în data de 4 iulie că în epoca internetului,polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original.

La solicitarea HotNews.ro, Poliția Română a transmis că, potrivit legii, șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

2, După acest articol, un deputat ne-a contactat pentru a ne semnala o inițiativă legislativă în Parlament pentru redresarea acestei situații.

Pentru că nu ar fi puține cazurile în care șoferii au fost amendați de polițiștii din trafic pentru că nu dețineau polița de asigurare RCA în original, pe suport de hârtie, un deputat USR a propus luna trecută un amendament la legislația privind circulația pe drumurile publice, astfel încât să fie suficient să poți prezenta polița RCA în format electronic.

3. Tot după articolul HotNews.ro, mai mulți cititori ne-au semnalat o decizie judecătorească ce ar contrazice interpretarea Poliției.

Este vorba de o decizie definitivă din anul 2017 prin care Tribunalul Sălaj a respins apelul Poliției și a menținut sentința dată în anul 2016 de Judecătoria din Simleul Silvaniei prin care a fost anulată o amendă aplicată unui șofer pentru că nu avea la el polița de asigurare auto RCA.

Petru a lămuri aceste aspecte, HotNews.ro a adresat noi întrebări Poliției Române, care și-a reafirmat poziția că șoferii ar fi obligați, potrivit legii, să prezinte documentul pe hârtie. Referindu-se la decizia instanței din Sălaj, Poliția a subliniat faptul că deciziile din instanțe nu sunt unitare și a prezentat la rândul său o serie de alte decizii ale altor instanțe din țară contrare interpretării deciziei emise de Tribunalul din Sălaj.

4. După acest val de articole, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat în data de 6 august, Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să fie de acord cu modificarea urgentă a alin. (11) de la articolul 10 din cadrul Normei RCA nr.20/2017.

În baza formulării actuale, mulți șoferi sunt amendați de reprezentanții Politiei Rutiere atunci cand nu au asupra lor exemplarul original al politei RCA, in ciuda faptului ca si-au respectat obligatia legala de incheiere a asigurarii. Amenzile sunt de 1.000-2.000 lei si sunt insotite si de retinerea certificatului de inmatriculare. Propunerea AURSF vizeaza modificarea urgenta a acestui punct, asiguratii putand face dovada si cu polita RCA in format electronic, dar si prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR si prezentarea dovezii autoritatii abilitate.

5. Drept urmare, ASF a scos în dezbatere publică în data de 12 august un proiect de modificare a Normei 20/2017 referitoare la dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, astfel încât șoferii să poată prezenta polița RCA în format pe hârtie sau în format electronic.

6. Astăzi, 26 august, ASF a adoptat aceste modifcări legislative care vor intra în vigoare la 3 zile după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.