Trei noi membri au fost desemnați de ASF, în urma unui proces de selecție, în cadrul Consiliului de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), fond care despăgubește asigurații în cazul falimentelor societăților de asigurări, a anunțat joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Astfel, Carmen Daniela Radu a fost desemnată membru și președinte al Consiliului de administrație a FGA, iar Nicolae Istudor și Mihai Păunică au fost numiți membri, fiecare pentru mandate de 5 ani.

Plati catre creditorii firmelor de asigurari in falimentFoto: FGA

Cei trei membri ai Consiliului de Administrație al FGA își vor exercita mandatul începând cu data de 27 august 2020.

Potrivit legii, Consiliul de Administrație al Fondului de Garantare a Asiguraților este format din cinci membri, dintre care doi sunt desemnați de Ministerul Finanțelor Publice, iar trei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, dintre care este ales și Președintele Consiliului de Administrație.

Ce despăgubiri au primit anul trecut creditorii în asigurări în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.

Conform prevederilor legale în vigoare, FGA este în drept să efectueze plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.

Plata sumelor din disponibilitățile Fondului se face doar către categoriile de creditori de asigurări prevăzuți de lege în limita plafonului de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurător în faliment.

În anul 2019, FGA spune că a soluționat 99% din cererile de plată primite de la creditorii de asigurare ai Societății de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. și a peste 95% din cele ale creditorilor de la Carpatica Asig S.A. în această perioadă.

În raportul anual, FGA mai precizează că a efectuat plăți de despăgubiri din disponibilitățile sale, în sumă totală de 168.897.736 lei, în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte, Metropol CIAR și Grup AS.