"Doar 11 fonduri de pensii private obligatorii ar putea ramane pe piata in urmatorii 3-5 ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul, unde doar 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval", a declarat, pentru NewsIn, directorul adjunct al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Dan Pescaru.

"In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata", a afirmat Dan Pescaru, care a adaugat ca nu se asteapta la abateri notabile in cazul pietei din Romania.

"Curand vom promova un proiect de norma privind tranzactiile cu actiunile administratorilor pentru a fi propus spre dezbatere publica, cu privire la achizitii, fuziuni sau fuziuni prin absorbtie. E clar ca pe partea de fuziuni trebuie respectata legislatia in domeniul societatilor comerciale, care este data de legea 31", a mai spus Dan Pescaru.

  • Fondurile cu 50.000 de aderenti nu rezista mai mult de 2 ani

El atrege atentia ca, in mod normal, fondurile de pensii cu doar 50.000 de participanti nu au sanse sa reziste pe piata mai mult de 2 ani, in cazul in care nu isi sporesc numarul de aderenti.

Dan Pescaru a aratat ca, in cazul fondurilor cu doar 5.000 de aderenti, "Capacitatea de a rezista este asigurata timp de doi ani, deoarece un administrator "traieste" din veniturile pe care le realizeaza si din comisioane, care sunt destul de mici".

Referitor la companiile care au strans mai putin de 20.000 - 30.000 de participanti, "acestea vor avea probeme certe, intrucat este greu sa stranga 50.000 de participanti in trei ani, atat cat prevede legea" considera Pescaru.

"Ramane de vazut daca administratorii care n-au reusit sa atraga un numar important de aderenti pana acum vor reusi in urmatorii ani, in detrimentul celor care si-au dovedit calitatile de buni promotori ai propriului produs", a mai spus directorul general adjunct al CSSPP, care a mentionat ca pe piata muncii intra, anual, intre 120.000 si 150.000 de contribuabili.

  • Primele 11 fonduri controleaza aproape toata piata de pensii private

Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.

Dupa etapa de validare a aderentilor, inainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi si o cota de piata de 25,51%.

Pe locul al treilea se afla Generali Fond de Pensii, cu 400.465 semnaturi atrase in timpul campaniei de aderare si o cota de piata de 10,03%, in timp ce pe pozitia a patra se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 312.402 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 7,83%.

Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6%, intr-un interval de 8 ani.