Nu doar Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins a fost sancționat luna trecută cu amendă de 100.000 de lei și cu retragerea autorizației pentru această funcție de către ASF, ci și Milena Guentcheva, director executiv al societății. Ambii executivi au contestat în instanță sancțiunile ASF. Tobescu a câștigat în primă instanță și va fi repus în funcție, fără a fi plătit amenda. Milena Guentcheva a urmat același proces în instanță, doar că decizia a fost amânată, aceasta plătind între timp suma de 100.000 de lei, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Euroins RomaniaFoto: Euroins Romania

Milena Guentcheva a dat în judecată ASF și cere în instanță suspendarea deciziei ASF prin care a fost amendată cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației pentru funcția deținută în cadrul societății de asigurări pentru nereguli pe care le-ar fi depistat ASF în urma controlului la acest asigurător.

Dosarul este la Curtea de Apel București, dar instanța a amânat o decizie deja de 2 ori. Următorul termen este luni, 26 octombrie 2020.

Milena Guentcheva este acuzată de aceleași nereguli ca și Mihnea Tobescu, astfel că sancțiunile sunt identice:

  • "Includerea sumei de 50 milioane lei în fonduri proprii, fără deținerea unor documente justificative, aspect reflectat în supraestimarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate cu suma de 50 milioane lei și a fondurilor proprii eligibile să acopere cerința minimă de capital cu suma de 19.887.936,69 lei, implicit în supraestimarea indicatorilor de solvabilitate (gradul de acoperire al SCR raportat de societate este 122%, recalculat fiind de 100,10%, iar gradul de acoperire al MCR raportat este 243%, recalculat fiind de 223% și care nu cuprinde celelalte două elemente cu impact asupra indicatorilor de solvabilitate, notificate societății cu Adresa nr. SA-DSC/3296/14.09.2020), conduce la concluzia influenței susceptibile de a aduce atingere unei administrări corecte și prudente a societății, săvârșită de către conducerea acesteia.", se arată în decizia de sancționare a ASF.

Potrivit deciziei, amenda de 100.000 de lei, cu care au fost sancționați fiecare din cei doi șefi Euroins, se face venit la bugetul de stat în cotă de 50%, iar diferența de 50% se face venit la bugetul Autorității de Supraveghere Financiară și se achită în termen de 15 zile de la primirea deciziei, în contul nr. RO74TREZ70020F350102XXXX, deschis la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București."

La solicitarea HotNews.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis că 'a încasat, conform prevederilor legale, 50% din cuantumul amenzii prevăzută în decizia de sancționare a doamnei Milena Guentcheva, director executiv al societății Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A.'

Mihnea Tobescu, director general Euroins

Mihnea Tobescu, director general Euroins

Foto: AGERPRES

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză marți, 20 octombrie, lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, care a cerut în instanță suspendarea executării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a fost amendat cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației de conducere a asigurătorului. Decizia este executorie până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului în instanță, astfel că șeful Euroins scapă momentan de sancțiuni.

Pentru detalii citește: Șeful Euroins a câștigat în primă instanță procesul cu ASF și va rămâne în funcție. Nu va mai plăti nici amenda de 100.000 de lei

  • UPDATE (vineri 16:40) Euroins a fost amendată de ASF cu 2,1 milioane lei luna trecută. Asigurătorul contestă de asemenea sancțiunile ASF

De notat că ASF a sancționat luna trecută și societatea de asigurări Euroins, nu doar pe cei doi directori. Euroins a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu 2,1 milioane de lei și trebuie „să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”.

Euroins a atacat de asemenea în instanță sanțiunile ASF, primul termen pentru judecarea posibilei suspendări a deciziei ASF fiind tot luni, 26 octombrie 2020.

Piața asigurărilor generale și de viață din România a atins venituri de 2,95 miliarde lei în primul trimestru din 2020, în creștere cu 8,8% față de perioada similară a anului trecut, a anunțat vineri Autoritatea de Supraveghere Fincnaiară (ASF). Veniturile din asigurările RCA au crescut cu 4% până la 1,01 miliarde de lei, gradul de concentrare rămânând puternic, în condițiile în care City Insurance și Euroins cumulează aproximativ 74% din portofoliul de asigurări RCA din țară. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 4% până de 632 de lei în aceeași perioadă de referință.

Peste 18.000 de consumatori au reclamat nereguli în piața asigurărilor în primul semestru din acest an, de mai mult de două ori decât în perioada similară a anului trecut, însă doar 54% dintre aceștia au primit câștig de cauză din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 95,7% din cele 18.111 de reclamații unice din asigurări au vizat nereguli în sectorul RCA, Euroins fiind cel mai reclamat asigurător cu peste 11.200 de petiții împotriva sa.