Românii au adresat în acest an 1.000 de cereri de soluționare a diferendelor cu firmele de asigurări către Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar SAL-Fin, un număr record în condițiile în care pe parcursul anului trecut numărul total al solicitărilor a fost de 522, a anunțat marți Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 84% din aceste cereri au vizat litigii privind asigurarea auto obligatorie RCA.

Evolutie litigiiFoto: ASF

Evoluția numărului de cereri primite spre soluționare (de la 32 în anul 2016 la circa 1.200 prognozate pentru sfârșitul acestui an) indică creșterea constantă a gradului de încredere a consumatorilor în soluțiile oferite de conciliatorii SAL-Fin.

Această stare de fapt este demonstrată și de evoluția numărului de litigii rezolvate. Astfel, de la înființarea SAL-Fin (2016) și până la sfârșitul lunii iunie a acestui an, au fost soluționate 885 de litigii.

Din perspectiva obiectului cererilor, în perioada 2016 - semestrul I 2020, litigiile au vizat, în proporție de 99%, aspecte cu privire la despăgubirile primite în baza unor polițe de asigurare, iar în cazul răspunderii civile auto (RCA), acestea au reprezentat circa 84% din total.

Click pentru a deschide

Sumele suplimentare acordate consumatorilor ca urmare a derulării procedurilor de conciliere au crescut față de sumele inițiale primite cu aproximativ 2,95 milioane lei.

Pe lângă gratuitatea operațiunii de soluționare alternativă, un alt aspect ce vine să susțină avantajele de a apela la SAL-Fin îl reprezintă durata medie de soluționare a unui litigiu: 27 de zile pentru procedura de soluționare a litigiilor prin propunerea unei soluții și 55 de zile pentru procedura de soluționare a litigiilor prin impunerea unei soluții.