Noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii în următoarele 6 luni atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, vor fi calculate de o asociere de firme condusă de KPMG Advisory, care a câștigat licitația organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. KPMG Advisory a câștigat acest contract în fața altor două asocieri de firme conduse de Deloitte Audit și respectiv Ernst&Young Assurance Services.

Tarifele de referinta RCA mai mariFoto: ASF
  • Ce reprezintă tarifele de referință la polițele RCA

Amintim faptul că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, dar ele sunt un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul RCA, în condițiile în care asiguratorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica prețuri peste aceste tarife de referință. Mai mult, prețurile RCA în piață sunt de regulă sub aceste prețuri de referință afișate de ASF.

Valoarea estimată inițial a contractului licitat de ASF depășea 783.000 de lei pentru o perioadă de 36 de luni, iar în urma licitației câștigătoare a fost declarată oferta KPMG Advisory, valoarea finală a contractului fiind de 597.000 de lei.

În data de 3 noiembrie 2020, ASF a încheiat acordul cadru în valoare de 597.000 de lei, dar și primul contract subsecvent, in valoare de 99.500 de lei, din acest acord cadru.

Potrivit contractului, KPMG Advisory va furniza acum către ASF servicii actuariale de calcul al tarifului de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, pentru 6 exerciții de calcul, până în luna martie a anului 2023.

Obiectivele urmărite prin atribuirea acestui acord-cadru de achiziție publică sunt următoarele:

a. analiza calității datelor utilizate în determinarea tarifelor;

b. identificarea principalelor vulnerabilități din perspectiva calității datelor;

c. furnizarea de date statistice la nivel de societate de asigurări și la nivel de piață;

d. furnizarea unui raport complet de stabilire a tarifelor la nivel de piață care să prezinte principiile actuariale utilizate, precum și ipotezele și metodele selectate și să constituie o bază pentru stabilirea unor practici actuariale viitoare.

ASF este obligată prin legea 132/2917 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie de a calcula și publica semestrial un tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA.

ASF a afișat în luna aprilie 2020 noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii în următoarele 6 luni atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, toate fiind în creștere față de cele stabilitate în octombrie 2019. În cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 2.870 de lei, cu 206 lei mai mare decât valoarea stabilită în luna octombrie 2019.