UPDATE Decizie definitivă: Fosta șefă a NN Pensii a câștigat la Înalta Curte procesul împotriva ASF în scandalul posibilei naționalizări a Pilonului II de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:06 Economie | Asigurari


Raluca Tintoiu, fosta sefa NN Pensii
Foto: Hotnews
Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii, a câștigat definitiv joi, 26 noiembrie, la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul în care a cerut anularea sancțiunilor primite de la ASF în scandalul din 2017 privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private (pilonul II de pensii). "Am câștigat, a rămas soluția de la Curtea de Apel", a declarat vineri pentru HotNews.ro Cosmin Vasile, avocatul fostei șefe a NN Pensii, în condițiile în care soluția nu a fost încă afișată pe site-ul instanței. Amintim că sancțiunile ASF au venit după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii în acest caz.

 • UPDATE1 Soluția definitivă pronunțată de Înalta Curte: "Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocată de recurenta-pârâtă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge recursul formulat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca lipsit de interes. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 noiembrie 2020."
 • UPDATE 2 Cosmin Vasile, avocatul fostei șefe a NN Pensii, pentru HotNews.ro: "Rămânerea definitivă a soluției de anulare a deciziei ASF înseamnă revenirea la normalitate. Mă bucur în primul rând pentru Raluca, a cărei carieră poate continua corespunzător; în al doilea rând, mă bucur pentru că derapajul ASF a fost sancționat exemplar de instantele de judecată, adica statul roman a reparat, prin puterea judecatorească, o crasă nelegalitate a statului roman, în sens larg."

Judecătorii Înaltei Curți au analizat acest caz practic la 2 ani de la decizia în primă instanță - Curtea de Apel București, care a anulat în data de 16 octombrie 2018 sancțiunile ASF impuse în anul 2017 fostei șefe a NN Pensii pentru că și-a informat clienții cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private.

Mai exact, ASF a sancționat-o cu amendă de 100.000 de lei și i-a retras posibilitatea de a se mai angaja 10 ani pe o funcție similară de conducere în România și UE după ce compania pe care o conducea a transmis clienților o scrisoare de informare privind discuțiile din spațiul public legate de o posibilă naționalizare a Pilonului II de pensii.

 • "Informațiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienți cu privire la discuțiile publice privind posibila naționalizare a fondurilor de pensii private 'nu au fost false sau înșelătoare', iar "mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private", a arătat Curtea de Apel în motivarea deciziei de anulare a sancțiunilor impuse de ASF fostei șefe a NN Pensii.

Instanța a decis că ASF a respectat procedura legală și că a avut cvorum în luarea deciziei, doar că faptele pentru care a aplicat sancțiunile nu au întrunit elementele constitutive ale contravenției. • Cazul sancțiunilor dure impuse de ASF conducerii NN Pensii, la cererea lui Liviu Dragnea


Click pentru a deschide


În anul 2017, Consiliul ASF de la acea dată, în frunte cu Mișu Negrițoiu, a sancționat aspru conducerea NN Pensii care și-a atenționat clienții asupra discuțiilor publice privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii, un fapt pe care conducerea PSD chiar a încercat să o facă așa cum au arătat acțiunile ulterioare.

ASF a acționat dur a doua zi după ce Liviu Dragnea, președintele PSD la acea vreme
, a declarat la Antena 3 că "scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF". Dragnea a cerut să se acționeze foarte dur pentru a fi un exemplu și pentru alte multinaționale.

 • Mai mult, HotNews.ro a obținut în exclusivitate procesul verbal care arată cum a votat fiecare membru al conducerii ASF sancționarea NN Pensii.

Dan Armeanu, ASF
Foto: AGERPRES
De notat că Dan Armeanu, la acel moment un simplu membru neexecutiv al Consiliului ASF, "a propus având în vedere faptul că emailul către clienți a fost transmis de NN în numele societății, sancționarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație al NN."

În plus, "Dan Armeanu a precizat că potrivit informațiilor din mass-media, există prezumția că această faptă ar putea fi incriminată de articolul 404 din Codul Penal, motiv pentru care a solicitat participarea unui reprezentant din adrul Drecției Juridice șa ședința de Consiliu în vederea clarificării acestui aspect."

Între timp, Dan Armeanu a fost numit de către Parlament, în funcția de vicepreședinte ASF responsabil tocmai pe sectorul pensiilor private.

Mișu Negrițoiu susține că "Dan Armeanu a fost de altfel primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN la momentul respectiv.

 • "Armeanu ca membru neexecutiv a transmis un mesaj către membri că ar trebui să ne intâlnim să discutăm noua situație de la NN. A fost o reacție imediată după declarațiile lui Dragnea. La această propunere eu nu am răspuns nimic și Coca Constantinescu a convocat Consiliul.
 • Coca Constantinescu a convocat ședința de Consiliu în condițiile în care nu avea dreptul să o facă pentru că eu eram în instituție. Nu eram plecat. Și atunci, odată convocată această ședință, nu puteam să o anulez și am asistat și m-au pus în fața faptului împlinit cu dosarul și propunerea care se făcea pentru Raluca Țintoiu. Oricum nu aveam ce să mai fac. Cuvântul meu nu mai conta. Ar fi fost erau 6 voturi contra 1.", a declarat pentru HotNews.ro Mișu Negrițoiu.

Surse din cadrul ASF susțin însă că Mișu Negrițoiu minte în privința votului său:
 • "Fără votul lui Mișu Negrițoiu, nu ar fi existat cvorum și NN nu ar fi putut fi sancționată. Negrițoiu era în concediu când s-a organizat ședința ASF și era și în conflict de interese în cazul Ralucăi Țintoiu".

ASF a decis atunci sancționarea NN Pensii cu amendă de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, având in vedere circumstantele de afectare a încrederii participantilor in sistemul de pensii private, aceasta fiind cea mai mare amenda dată până atunci de ASF.

Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Raluca Țintoiu a atacat decizia ASF, a câștigat în primă instanță în anul 2018, iar acum după 2 ani, a câștigat și la Înalta Curte de Casație și Justiție.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22213 vizualizari

 • +36 (38 voturi)    
  ASF Adunătura de Sinecuriști și Fomisti (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:14)

  oxbridge [utilizator]

  Maxima scârbă.
  • +14 (16 voturi)    
   Toată țara-i așa. (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:58)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Este un sistem în care nu intri oricum, ci doar pentru servicii în contrapartidă.
   De asat sunt plătiți cu salarii astronomice, să-și ținp gura și să execute.
   Practic, pila care te-a băgat în sistem te sună într-o zi și-ți spune că vine la tine cineva ... ”să-l ajuți”. Răspunsul acceptat este doar ... ”am înșeles, se rezolvă”.
  • +7 (9 voturi)    
   De asta votez USRplus ca sa schimbe RO in bine (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:52)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui oxbridge

   Cu colcaiala de jivine formata in ultimii 30 de ani in politica si administratie m-am lamurit!
 • +41 (41 voturi)    
  Si cine plateste? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:16)

  gizmo [utilizator]

  Ce a patit doamna respectiva e rodul unei comenzi politice de la Dragnea. De ce nu sunt trasi la raspundere slugile care au executat ordinul?
  • +11 (11 voturi)    
   Pai vezi ultimul vot conducerea ASF (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:38)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui gizmo

   E o modificare la OUG nr. 93/2012. Votata cot la cot de PSD si PNL. Pe langa inca o gramada de sporuri si diurne pentru directorii ASF(pentru oameni cu salarii lunare intre 10.000 de euro si 18.000 de euro), legea a bagat acolo si o imunitate in fata oricarei acuzatii penale pentru decizii luate in calitate de director ASF (cica pe modelul imunitatii celor de la BNR)

   Cred ca USR a contestat modificarea la CCR, nu mai stiu exact daca a trecut pana la urma sau nu.

   Dar cam asta e idea: directorii ASF sunt ai nostri: le dam bani si imunitate, dar trebuie sa raspunda rapid la comenzi. Exact ca in mizeria de mai sus.cu Misu Negritoiu si Dragnea
 • +37 (37 voturi)    
  Demiteri? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:17)

  Kvothe [utilizator]

  Ok, cine-si face bagajele la ASF ptr abuz in serviciu?
  • +3 (3 voturi)    
   Toti ... ? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:18)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Kvothe

   Sau cel putin cei care au votat pentru sanctiune.
 • +35 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:19)

  [anonim]

  • +4 (20 voturi)    
   vinovatul (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:24)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui

   ....e deja in parnaie
   • +17 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:46)

    [anonim] i-a raspuns lui levierul

    • +6 (8 voturi)    
     bravo frate (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:34)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui

     de aia ti-am dat si eu +
     Bravo.

     Acum sa iti spun eu cine sunt aia care au executat: aia care viseaza sa fie un sef mai mic, pe pile.

     Cati dintre prietenii tai ar fi fost in stare sa se puna cu Hrebenciuc si sa ajunga ala in parnaie? A facuto un angajat Romsilva, de la juridi. Ala e erou. Nu voi astia care spuneti ca trebuie pedepsiti. Aia care au facut treaba. Aia sunt eorii. Stiti voi cum e sa faceti pe eroul in fata politicului? In fata PSD, va laudati toti, dar in fata politicului in general, cine face pe eroul?

     Republica Romania este un stat comunist.
   • +9 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:48)

    [anonim] i-a raspuns lui levierul

   • +12 (12 voturi)    
    sa stea mult si bine (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:54)

    radu_ [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Poate sa stea mai mult la parnaie ca nu mi-e dor de el.
    Si ar trebui sa vina si slugile lui sa-i tina de urat.
   • +9 (9 voturi)    
    el era "seful"... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:00)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    el era "seful"... dar nu avea nici o functie de control... altii au fost sclavii/executantii ordinelor.

    iar actiunile acelor sclavi miros mai mult a tradare ... nu executi ordinele unora care nu au nici un drept intr-o institutie de stat.
   • +8 (8 voturi)    
    Doar unul (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:12)

    Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Vrei sa-i scapi de raspundere pe ceilalti? Crezi ca doar Dragnea e de vina?
    • -5 (5 voturi)    
     te roade ? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:37)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui Emiliom

     te roade invidia ca tu nu ai furat? Te roade ca altii care au furat, se descurca bine?
     Voteaza! Ai avut mereu cu cine. In rest, supune-te! Ciocu mic. :))))
     Altfel, te inteleg. Dar lupta ta cu mine e lupta dintre vant si basina.
   • +10 (10 voturi)    
    insuficient (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:29)

    dandra [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    e la parnatie pentru alte manevre.

    trebuie sa se mai aduna dosare si sa ramana acolo pana cand iese Irina la pensie.
    • -2 (2 voturi)    
     care Irina? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:37)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui dandra

     Irina Socol?
     • 0 (0 voturi)    
      Nu, Irina salteluta ...... (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 12:00)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui levierul

      ....
   • +7 (7 voturi)    
    Nu, nu, nu... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:39)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Nu e numai Dragnea vinovat ci și toată liota de derbedei șmecherași care au distrus viața femeii ca să poată cumpăra diamante.... Din banii noștri!
    • -5 (5 voturi)    
     ba nebunilor!?!? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:41)

     levierul [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

     pai voi nu vreti succes in viata? Nu vreti vila in Pipera? Din ce credeti ca faceti asta? Din salariul de om cinstit??? E plina lumea de oameni cinstiti.
     Banii altora va frustreaza pe voi.

     Ca si chestia cu securistii. Aaaaa.. pai Allen e fiu ce securist, de aia. Pai si daca securistu de tacsu' era un ratat betiv, ratat, dar Allen nu ajungea primar, care era probleam? Va freca manganu ca voi ati avut parinti prosti, care nu au facut nimic toata viata, dar va luati de aia care au avut un iluzoriu succes?
     Cine e penibil acum?
   • +4 (4 voturi)    
    da, (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:02)

    Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    e la parnaie, dar nu pentru asta !
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:45)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Care 11 ani coane mitraliera (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:40)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   Decizia ASF a fost in 2017 iar in 2018 deja prima instanta o anulase. Acum s-a judecat recursul la acea prima decizie.
   Justitia nu e perfecta dar in cazul asta s-a miscat bine. Deci lasa mitralierele.
 • +8 (8 voturi)    
  ani de puscarie (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:12)

  Thakka [utilizator]

  Poate ii mai adauga lui Dragnea niste ani si ii aduce niste colegi de celula de la ASF
  • +3 (3 voturi)    
   Corect (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:38)

   D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Thakka

   El e instigatorul... si mai stim pe unul care a procedat la fel in problema retrocedarii caselor nationalizate, Romania plateste si acum pentru faptul ca justitia a respectat indicatiile pretioase. Ambii ar trebui sa plateasca!
 • +8 (8 voturi)    
  Bun, si mai departe? (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:22)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Instanta a decis ca niste slugoi ordinari au comis o ilegalitate.
  Nu se merge mai departe?
  Adica slugile lui Dragnea sa primeasca fix ce au oferit ei doamnei Tintoiu: fiecare o amenda de 100.000 Lei si 10 ani interzis sa mai lucreze in domeniu sau pe un post de sef, si interzis sa se angajeze la stat. Fiind oameni de valoare sigur isi vor gasi de lucru la privat. (sau mai degraba la privata).

  Iar daca doamna Tintoiu doreste, in mod justificat despagubiri, se le plateasca cei care au semnat documentul de destituire.
  Daca nu se face asa ceva ne vom afunda tot mai adanc in rahatul in care ne tot scufundam incet de 30 de ani.
 • +7 (7 voturi)    
  Mulțumesc (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:40)

  Mirobo [utilizator]

  pe această cale doamnei Țintoiu pentru moralitatea sa și că m-a informat despre ce urma să facă statul cu banii mei/noștri.
 • +5 (5 voturi)    
  toti de la ASF arestati... (Vineri, 27 noiembrie 2020, 17:14)

  FCX [utilizator]

  Nenorocitii astia i-au impus sanctiuni sefei NN pentru ca si-a informat clientii despre intentiile banditului de Zdragnea. Cand te uiti la poza cu gashca alora de la ASF, iti vine greata.
 • +3 (3 voturi)    
  3 ani (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:36)

  RaduMischie [utilizator]

  3 ani, da? Si a fost sefa celui mai mare fond de pensii din Romania si si-a angajat firma de avocati competenti (si scumpi). Si abia a izbandit dupa 3 ani, timp in care nu a putut sa lucreze in Romania...
  Felicitari justitiei ca a facut dreptate aici. Dar 3 ani...
  Si totusi, dreptatea nu s-a facut pe de-a intregul, cei vinovati fluiera acum, nu au de platit nici un ban, desi au pus pe tusa un om timp de 3 ani de zile.
  Inchipuiti-va un amarat din vreun colt al tarii, cum e baiatul ala de la Apele Romane. Ala asteapta si mai mult si poate nu vede dreptatea niciodata


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by