Patru societăți de asigurări au anunțat joi înființarea PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România, organizație care să susțină interesele membrilor săi în calitate de angajatori și să facă domeniul asigurărilor, unul caracterizat, de altfel, de un grad ridicat de reglementare, mai atractiv pe piața muncii. Patronatul a fost înființat de Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări, UNIQA Asigurări de Viață și PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) și își propune să fie complementar Uniunii Societăților de Asigurări din Româania (UNSAR).

Piata asigurarilor S1 2020Foto: ASF

"Prin afilierea sa în Confederația Patronală CONCORDIA, PIAR își propune să facă cunoscute stakeholder-ilor instituționali și mediului decident interesele și problemele cu care se confruntă piața de asigurări din România privind dialogul social, devenind, astfel, organismul abilitat din cadrul industriei asigurărilor care, conform legii, poate emite puncte de vedere în calitate de partener de dialog social.", se mai arată în comunicatul de presă.

Membrii fondatori ai PIAR subliniază faptul că organizația patronală este complementară UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, iar membrii fondatori ai PIAR sunt în același timp și membri UNSAR. În plus, în scopul unei colaborări cât mai strânse, directorul general al UNSAR va fi invitat permanent în Consiliul Director al PIAR. În acest mod, cele două organizații vor avea cadrul de guvernanță potrivit pentru a susține demersuri comune.

  • “Împreună cu organizația patronală, industria de asigurări va beneficia de o acoperire mai largă a intereselor sale și de o mai bună reprezentare în dialogul cu toți actorii sociali, într-un sector în care predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt extrem de importante”, au declarat reprezentanții UNSAR.

Printre primele inițiative ale Patronatului Industriei Asigurărilor din România se numără identificarea inițiativelor legislative care țin de domeniul muncii și impactează sectorul asigurărilor, precum și luarea unor poziții oficiale privind avantajele și dezavantajele adoptării acestora.

  • "Alăturarea Patronatului Industriei Asiguratorilor din România celorlalte 13 sectoare ale economiei reprezentate în Confederația Patronală Concordia vine într-un moment în care este mai important decât oricând ca parteneriatul social să funcționeze și să susțină refacerea întregii societăți după pandemia COVID 19. Împreună putem reprezenta mai bine punctul de vedere al mediului de afaceri și putem contribui la crearea unui climat social și economic mai sănătos.”, a declarat Steven van Groningen, Președintele Confederației Patronale Concordia.

Până în acest moment și alți asigurători și-au arătat interesul pentru aderarea la Patronatul Industriei Asigurărilor din România, acest lucru putând fi posibil pe tot parcursul anului următor, se mai spune în comunicatul de presă.