Dezbaterea publică asupra proiectului care va schimba legea RCA, inclusiv prin modificarea sistemului bonus-malus, astfel încât prețul RCA să crească în funcție de severitatea accidentului produs, a fost prelungită cu 10 zile până pe 15 decembrie 2020 de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Decizia vine în urma solicitării transportatorilor auto membri COTAR care au atenționat că nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident din care au rezultat atât pagube materiale, cât și vătămări corporale.

Asigurații RCA care au făcut un accident soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane vor fi penalizați prin creșterea cu 40% (4 clase de malus) a prețului la asigurarea auto obligatorie pe care o vor încheia în anul ulterior producerii accidentului, potrivit unui proiect al ASF, care modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA. În prezent, șoferii vinovați sunt penalizați doar cu 2 clase de malus, indiferent de severitatea accidentului.
Mai exact, proiectul ASF propune în acest sens următoarele schimbări la Art. 32 din actuala Normă RCA:
(3) Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:
a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”
În prezent, în actuala legislație, se precizează doar că:
"dacă în perioada de referinţă sunt înregistrate daune plătite, asiguraţii sunt penalizaţi prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare prin penalizarea cu două clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a plătit o despăgubire."
- Pentru detalii citește: Schimbări majore în legislația RCA: Șoferii care fac accidente soldate cu vătămări corporale sau decese vor plăti cu 40% mai mult pe viitoarele asigurări auto
Proiectul a fost scos inițial în dezbatere publică de ASF până la data de 5 decembrie, dar transportatorii auto membri COTAR au solicitat prelungirea acestui termen pe motiv că unele prevederi ar crea confuzii în legislație.
"Nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident din care au rezultat atât pagube materiale, cât și vătămări corporale. Se aplică cea mai mare clasă de malus, dintre cele două enumerate mai sus, sau sunt cumulate acele penalizări ale șoferului, acesta urmând a fi sancționat cu 6 clase de malus?, au atenționat transportatorii membri COTAR.
- Pentru detalii citește: Transportatorii auto cer prelungirea dezbaterii la modificarea legii RCA: Nu este clar ce se întâmplă atunci când un șofer provoacă un accident soldat atât cu pagube materiale, cât și cu vătămări corporale
Schimbările propuse la sistemul bonus-malus nu sunt singurele modificări semnificative aduse la legislația RCA.
O altă prevedere din proiect va obliga asigurătorii RCA să plătească și penalitățile de întârziere la achitarea despăgubirilor cuvenite, fără a mai fi necesar ca păgubiții să ceară în mod expres acest lucru. Motivul? Pentru că legislația nu prevede clar cum se plătesc aceste penalități, unii asigurători au profitat și nu achită aceste penalități decât dacă păgubiții solicită în mod expres acest lucru, au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse din ASF.