​Gradul de concentrare din piața asigurărilor generale din România a crescut, primele trei societăți (City Insurance, Euroins și Omniasig VIG) având împreună 53% din totalul veniturilor la data de 30 iunie din acest an, se arată în raportul ASF privind stabilitatea piețelor financiare non-bancare. Acest top s-a schimbat radical după falimentul Carpatica, dar și pe fondul modificării strategiilor de business ale unor societăți ce și-au diminuat volumul de prime brute subscrise pentru anumite clase de asigurări generale, arată analiza ASF.

Top 10 asigurari generaleFoto: ASF
  • "În perioada analizată (2016-2020) se observă modificarea clasamentului societăților care subscriau cel mai mare volum de prime brute subscrise. În semestrul I 2016 clasamentul era dominat de societățile Asirom VIG (15,5%), Allianz Țiriac Asigurări (13,8%) și Omniasig VIG (11,7%), însă în semestrul I 2017 societatea City Insurance și-a dublat cota de piață (16,8%), iar Euroins a înregistrat o creștere a cotei de piață cu peste 50%, consolidându-și astfel pozițiile pe piața asigurărilor generale din România.
  • Aceste creșteri au avut loc ca urmare a falimentului Carpatica, dar și pe fondul modificării strategiilor de business ale unor societăți ce și-au diminuat volumul de prime brute subscrise pentru anumite clase de asigurări generale. Cota de piață a societății Asirom VIG a scăzut de la 15,5% (în semestrul I 2016, când ocupa și prima poziție în clasament) până la 5,9% (în semestrul I 2020).
  • În prezent, societatea City Insurance este cel mai important jucător de piața asigurărilor generale din România, cu o cotă de piață de 23,9%, în creștere cu aproape 200% față de semestrul I 2016.", se arată în raportul ASF privind stabilitatea piețelor financiare non-bancare, document publicat în această săptămână.

Falimentul Carpatica Asigurari, societate care a fost controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a fost decis definitiv in instanta în anul 2017.

Click pentru a deschide

În raportul privind stabilitatea piețelor non-financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) subliniază și pericolul concurențial legat de gradul de concentrare în creștere din piața asigurărilor.

  • "Se observă o creștere a gradului de concentrare pe piața asigurărilor din România și din perspectiva volumului de prime brute subscrise de societățile de asigurare. Indicatorul CR3, utilizat de Consiliul Concurenței, ce reprezintă valoarea cotelor de piață cumulate ale primelor 3 societăți de asigurare din perspectiva volumului de prime brute subscrise, înregistra la 30 iunie 2020 o valoare de 53% pe segmentul asigurărilor generale, în creștere față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior (51%). Comparativ cu semestrul I 2016, când indicatorul CR3 înregistra o valoare de 41%, am asistat pe parcursul ultimilor 5 ani la o creștere semnificativă a indicatorului, și implicit a gradului de concentrare pe piața asigurărilor generale.", se menționează în raportul ASF.

La 30 iunie 2020, primele trei societăți cu cele mai multe venituri din primele brute subscrise din asigurări generale erau City Insurance (23,9%), Euroins (14,8%) și Omniasig VIG (14,3%).

Pe piața asigurărilor de viață, lider detașat este de NN Asigurări de Viață cu 39,1% din totalul veniturilor din acest sector.

Click pentru a deschide

  • Evoluții recente pe piața asigurărilor: Veniturile au crescut cu 3,4% până la 5,6 miliarde de lei

Piața asigurărilor din România a avut o evoluție pozitivă în primele 6 luni ale anului 2020, cu o creștere de aproximativ 3,4% a primelor brute subscrise (PBS) pentru ambele categorii de asigurări, generale și de viață, comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior. Volumul de prime brute subscrise s-a situat la 30 iunie 2020 la aproximativ 5,6 miliarde lei, dintre care 81% (aproximativ 4,5 miliarde lei) reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale.

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 5,4% în semestrul I 2020 comparativ cu semestrul I din anul precedent, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o scădere de 4,2%.

  • Asigurătorii au plătit despăgubiri în valoare de 3,35 miliarde de lei în prima jumătate din acest an

În semestrul I 2020, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (incluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de aproximativ 3,35 miliarde lei, în creștere cu circa 1,45% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, astfel:

  • - 2,85 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale, înregistrând o creștere cu 2,7% față de semestrul I 2019;
  • - 499 milioane lei reprezintă sume plătite pentru indemnizații brute, maturități și răscumpărări parțiale și totale aferente asigurărilor de viață, înregistrând o scădere cu circa 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

CITEȘTE AICI INTEGRAL RAPORTUL ASF