Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 20 ianuarie 2021 să sancționeze membrii conducerii City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din piață, cu amenzi cumulate de 3,78 milioane de lei, pe motiv că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății, a anunțat marți Autoritatea.

City InsuranceFoto: City Insurance

În ședința Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din data de 20 ianuarie 2021, Sectorul Asigurări – Reasigurări (S.A.R.) a prezentat rezultatele activității de supraveghere realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A.

În cadrul procesului de supraveghere, A.S.F. a solicitat City Insurance S.A. informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.

Informațiile solicitate nu au fost transmise Autorității, iar conducerea executivă și conducerea superioară a societății nu s-au asigurat că informațiile solicitate sunt disponibile astfel încât să fie puse la dispoziție în termenul stabilit, A.S.F. fiind astfel împiedicată, fără drept, în exercitarea atribuțiilor conferite prin lege.

Prin urmare, Consiliul A.S.F. a decis sancționarea membrilor Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere, după cum urmează:

Directorat:

- Renato Szilagyi, Președinte Directorat – amendă în cuantum de 530.000 lei;

- Buzerea Barbu Mircea, Vicepreședinte al Directoratului - amendă în cuantum de 500.000 lei;

- Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al Directoratului - amendă în cuantum de 500.000 lei.

Consiliu de Supraveghere:

- Browne Woodthorpe Robert, Președinte al Consiliului de Supraveghere - amendă în cuantum de 450.000 lei;

- Rossler Max Walter, Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere - amendă în cuantum de 450.000 lei;

- Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere - amendă în cuantum de 450.000 lei;

- Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere - amendă în cuantum de 450.000 lei;

- Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere - amendă în cuantum de 450.000 lei.

  • City Insurance și Euroins au mai fost amendate recent cu 500.000 și 450.000 de lei pentru întârzieri la plata daunelor RCA

Tot în această lună, ASF a anunțat că City Insurance și Euroins vor fi amendate cu 500.000 de lei, respectiv 450.000 de lei pentru întârzieri la plata daunelor RCA.

Potrivit unui comunicat de presă transmis în data de 14 ianuarie de ASF, în urma controalelor făcute la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A. și la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A, principala problemă identificată, în cazul ambelor societăți, a fost plata cu întârziere a despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA.

În cazul City Insurance s-a mai constatat că societatea nu a formulat în scris oferte de despăgubire justificată în termenul prevăzut de lege și nu a întocmit procese suplimentare de constatare în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

În ceea ce privește societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, că nu a formulat în scris notificări cu privire la motivele pentru care nu a aprobat în totalitate/parțial pretențiile de despăgubire în termenul prevăzut de lege și nu a comunicat valoarea maximă de despăgubire în termenul prevăzut de legislația în vigoare.