Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 28 ianuarie 2021, 11:19 Economie | Asigurari


Accident auto
Foto: AGERPRES
Prețul cel mai mic este principalul criteriu de care țin cont românii la încheierea unei asigurări RCA și acesta este și motivul pentru care City Insurance și Euroins au milioane de clienți (75% din total piață). În același timp cele două societăți sunt și cele mai reclamate când vine vorba să acorde despăgubiri în cazul unui accident. Pentru a rezolva aceste probleme, autoritățile vor să introducă decontarea directă obligatorie, un serviciu care acum este opțional și scump, dar care permite unui păgubit care și-a asigurat mașina la un asigurător mai serios, să i se adreseze acestuia pentru a-și recupera prejudiciul. O prevedere din proiectul de OUG inițiat de autorități ar face însă inutil și costisitor tot acest demers.

 • Vezi în articol ce spun asociațiile de protecție a consumatorilor, brokerii, dar și reacția ASF.

Situația actuală - ce prețuri are fiecare asigurător la decontarea directă


Decontarea directă este în prezent un serviciu facultativ, prevăzut în contractul RCA, care permite, contra unui tarif suplimentar, ca în caz de daună provocată din vina unui terț să te adresezi propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective. Ulterior, asigurătorul tău RCA își recuperează banii de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat de accidentul auto.

În practică, mulți șoferi nu știu despre acest serviciu ori nu vor să plătească suplimentar pentru a fi protejați în cazul unui accident de care nu se fac vinovați, invocând costuri prohibitive practicate de unii asigurători pentru acest serviciu care acum este facultativ.


HotNews.ro a solicitat unui broker de asigurări să facă o calculație de prețuri RCA la fiecare asigurător în care să se vadă cât ar costa polița RCA cu și fără serviciul de decontare directă.

Decontarea directă poate dubla prețul unei polițe RCA: Chiar și așa tot City Insurance și Euroins au printre cele mai mici prețuri


Pentru calculația de prețuri RCA am luat cazul unui șofer de 33 de ani cu clasa de bonus-malus B8, care conduce o mașină Volkswagen Polo, fabricat în anul 2000, cu o capacitate cilindrică de 1390 cmc și putere de 44 kw.


Click pentru a deschide


Cel mai mic tarif la polița RCA pe 6 luni îl are în acest caz Euroins cu un preț (fără decontare directă) de 142,51 lei. Pe locul secund vine City Insurance cu un preț de 143,33 lei. La polul opus, cele mai scumpe polițe RCA pe 6 luni ar fi la Generali (520 lei), Groupama (436,04 lei) și Allianz (409 lei).

Cu decontare directă prețul acestor polițe RCA pe 6 luni ar crește la 355,51 lei în cazul Euroins și la 242,33 lei în cazul City Insurance. Prețuri mai mici la polițele RCA cu decontare directă pe 6 luni ar mai fi doar la Grawe (206,75 lei) și Asirom (210,93 lei).

La polul opus, cele mai mari prețuri la polițe RCA pe 6 luni cu decontare directă ar fi la Generali (770 lei), Groupama (625,04 lei) și Uniqa (540,21 lei).

Situația nu este cu mult diferită nici la polițele RCA la 12 luni.

Pericolul din proiectul de OUG: Ce prevedere ar anula demersul ca nu doar prețul cel mai mic să conteze la încheierea unei polițe RCA


Ideea proiectului Ordonanței de urgență inițiată de autorități este de a responsabiliza și asigurații, de a-i determina să plătească mai mult pentru servicii mai bune și mai puține dureri de cap în cazul unui accident auto.

Altfel spus, dacă îți faci asigurarea RCA la un asigurător mai serios, vei plăti mai mult dar ar trebui să ai mai puține probleme cu recuperarea prejudiciului în caz de accident.

 • Cum funcționează asigurarea RCA și de ce prețul cel mai mic contează cel mai mult

Asigurarea RCA funcționează însă ca protecție în special pentru victimele unui accident auto, care trebuie să se adreseze firmei care a emis polița RCA pentru mașina șoferului vinovat de accident pentru a recupera daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale suferite în acel accident.

Polița RCA îl protejează pe șoferul vinovat doar prin prisma faptului că, în lipsa ei, toate costurile mai sus menționate le-ar suporta el și nu firma de asigurări. În lipsa unei polițe RCA, păgubiții RCA pot solicita, în justiție, daune materiale pentru vătămări corporale, inclusiv daune morale de valori semnificative, dificil de acoperit de persoana vinovată.

Cei mai mulți români aleg deci să își asigure mașinile la prețul cel mai mic.
În caz de accident, aceștia dau asigurarea RCA victimelor și acestea trebuie să se descurce mai departe pentru recuperarea prejudiciilor. Asigurătorii care au cele mai mici prețuri din piață, City Insurance și Euroins, au însă și cele mai mari întârzieri la plata daunelor, mii de reclamații fiind depuse anual la ASF împotriva acestora.

Amenzi mai serioase au început să apără abia de curând împotriva asigurătorilor RCA rău platnici, ASF sperând să rezolve o mare parte din probleme prin promovarea unei Ordonanțe de Urgență care introduce decontarea directă obligatorie.

 • Autoritățile speră că șoferii să devină mai responsabili, să plătească mai mult către un asigurător mai serios, iar când are un incident în trafic de care nu este vinovat să nu mai fie nevoit să umble pe la asigurătorul RCA al șoferului vinovat, care poate are asigurare la un asigurător RCA rău platnic, ci să se poată adresa propriului asigurător.

Problema este că în Proiectul de Ordonanță de Urgență este o prevedere care permite unui păgubit să se adreseze în continuare asigurătorului șoferului vinovat de producerea accidentului pentru a-și recupera prejudiciul.

Proiectul prevede modificarea articolului 26 din Legea 132/2017, referitoare la decontarea directă între asigurătorii RCA, astfel încât acest serviciu să fie obligatoriu, dar aplicabil doar după îndeplinirea cumulativă a următoarelor 5 condiții:
a) accidentele auto se produc pe teritoriul României.
b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România.
c) prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule.
d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului.
e) din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.

Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, persoana prejudiciată poate aviza dauna la propriul asigurător RCA (conform alineatului 3 din proiectul de OUG). Numai că alineatul 5 din proiectul de OUG permite ca totul să rămână la fel ca înainte: te poți adresa asigurătorului RCA al șoferului vinovat de accident:

'5) Prevederile alin. (3) nu aduc atingere dreptului persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.', se arată în proiectul de OUG.


Ce urmări ar putea apărea dacă se aprobă OUG-ul în această formă: Prețuri mai mari, fără rezolvarea problemelor


Dacă proiectul de OUG rămâne în această formă, schimbările s-ar putea să nu fie deloc cele preconizate, mai puțin cele legate de creșterea prețurilor.

Datele prezentate mai sus arată că și în prezent City insurance și Euroins au printre cele mai mici prețuri la polițele RCA, chiar și în situația în care șoferii aleg să își adauge și decontarea directă la contractul RCA.

Mai mulți brokeri de asigurări care au preferat să-și păstreze anonimatul susțin că oamenii nu își fac acum asigurări RCA cu decontare directă la Euroins și City Insurance tocmai pentru că cele două firme plătesc mai greu despăgubirile.

Cei care aleg în prezent să-și facă polițe RCA cu decontare directă se orientează la către asigurătorii mai scumpi, dar care se mișcă repede și mulțumitor când vine vorba de plata reparațiilor și a daunelor.

Introducerea decontării directe la asigurările RCA va crește cel mai probabil prețurile asigurărilor auto, iar oamenii vor fi obligați să plătească mai mult pentru asigurarea mașinii. Vor fi însă mai bine protejați dacă se pot adresa propriului asigurător?

 • Cu siguranță cei mai mulți șoferi vor alege în continuare prețurile cele mai mici la asigurările RCA cu decontare directă și dat fiind faptul că și la acest capitol City Insurance și Euroins au printre cele mai mici prețuri, vor fi probabil prima alegere pentru milioane de români.

Mai mult, în forma actuală, proiectul de OUG permite ca un păgubit care are asigurare la City Insurance ori Euroins (care au cele mai mici prețuri, dar și cele mai multe reclamații la plata daunelor) să poată să-și recupereze prejudiciul de la asigurători ca Generali sau Allianz (care au prețuri semnificativ mai mari, dar mai puține probleme la plata daunelor) dacă aceste societăți sunt cele care au emis polița RCA pentru mașina șoferului vinovat de un anumit accident.

În concluzie, proiectul ar putea aduce schimbările scontate doar dacă un păgubit ar trebui să se adreseze exclusiv propriului asigurător RCA pentru decontarea prejudiciului. Dacă păgubiții vor putea în continuare să se adreseze asigurătorului RCA al șoferului vinovat de producerea accidentului, atunci singura schimbare certă ar putea fi doar creșterea prețurilor la asigurările auto.

Alin Iacob, președintele AURSF: Vom cere Ministerului de Finanțe eliminarea alineatului 5 din proiectul de OUG


Problema generată de alineatul 5 al proiectului de Ordonanță de Urgență a fost observată nu doar de brokerii de asigurare, ci și de asociațiile pentru protecția consumatorilor, precum Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

"AURSF consideră că decontarea directă nu poate fi obligatorie doar în ceea ce privește plata primei pentru acest serviciu, ci și în privința modului de adresare după producerea accidentului, persoana păgubită urmând să se poată adresa doar propriului asigurător. Vom solicita Ministerului Finanțelor eliminarea alineatului 5 din proiectul de OUG, pentru că el contravine chiar argumentelor inițiatorilor din expunerea de motive", a declarat pentru HotNews.ro Alin Iacob, președintele AURSF.

Dreptul de acțiune directă a păgubitului RCA - o cerință din legislația UE


De ce au introdus autoritățile totuși această prevedere în proiectul de OUG? O explicație ar putea fi că o Directivă europeană impune statelor membre să se asigure că păgubiții RCA au dreptul de a acționa direct împotriva asigurătorului RCA al șoferului vinovat.

Dreptul de acțiune directă este prevăzut la articolul 18 din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, astfel:

 • "Statele membre se asigură că persoanele vătămate în urma unui accident cauzat de un vehicul acoperit de asigurarea menționată la articolul 3 dispun de un drept de acțiune directă împotriva întreprinderii de asigurare care acoperă răspunderea civilă a persoanei responsabile.", se arată în Directiva UE.

Alin Iacob este de părere că acest drept prevăzut în legislația UE poate fi aplicat și în legislația națională, dar nu și în cazul decontării directe obligatorii dacă se dorește ca acest mecanism să funcționeze corect.

 • "Din câte știu, mai sunt și alte tari UE care au decontare directă obligatorie, cum sunt Italia, Franta, etc. Dacă acolo se poate aplica, trebuie să se poată și la noi, Eu consider că acest drept va exista și în cazul decontarii directe obligatorii, în situațiile în care nu sunt îndeplinite condițiile menționate in actul normativ
 • Directiva nu spune că în toate cazurile trebuie să existe acest mecanism, ci că el trebuie să existe în legislatia statului membru. Și va exista, în cazurile in care nu se aplică decontarea directă obligatorie", a mai precizat pentru HotNews.ro Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).

ASF susține că, potrivit legislației UE, asiguratul are dreptul de a alege asigurătorul RCA care să instrumenteze dauna


La solicitarea HotNews.ro, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis următoarea reacție:

 • "Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie aduce o serie de avantaje concrete pentru beneficiarii de polițe RCA. Introducerea decontării directe, în contractul RCA, va permite asiguratului, nevinovat de producerea accidentului, să se adreseze pentru instrumentarea daunei propriului asigurător. Acest fapt considerăm că va avea o influență semnificativă în selectarea asiguratorului, respectiv va introduce un criteriu calitativ (calitatea serviciilor) în acest proces de selecție. Astfel, modificările legislative propuse creează premisele îmbunătățirii serviciilor oferite asiguraților/persoanelor prejudiciate în ceea ce privește instrumentarea şi plata despăgubirilor. Atât din experiența noastră, cât și din experiența altor state, care au introdus acest sistem, beneficiile aduse constau în principal în creșterea rapidității plății daunelor, creșterea gradului de satisfacție a clienților și o competiție în piață bazată pe calitatea serviciilor.
 • Totodată, modificările aduse Legii nr. 132/2017 sunt aliniate cu legislația europeana, respectiv articolului 18 din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi, care prevede că ”Statele membre se asigură că persoanele vătămate în urma unui accident cauzat de un vehicul acoperit de asigurarea menționată la articolul 3 dispun de un drept de acțiune directă împotriva întreprinderii de asigurare care acoperă răspunderea civilă a persoanei responsabile.”, asiguratul având posibilitatea de a alege asigurătorul RCA care să instrumenteze dauna (asigurătorul persoanei vinovate sau propriului asigurător).", se arată în răspunsul ASF.

Florin Taloș, asistent în brokeraj: O să avem aceeași concentrare de polițe RCA la asigurătorii cu prețul cel mai mic


Unul dintre brokerii de asigurări cu care HotNews.ro a discutat este Florin Liviu Taloș, care a atenționat că alineatul 5 riscă să strice tot demersul autorităților de a rezolva problemele RCA.

 • "Azi am mai explicat cuiva cum va funcționa decontarea directă în forma propusă în proiectul de OUG. Îmi cumpăr ca și pînă acum la cel mai mic preț, iar în caz de accident mă orientez. Dacă vinovatul are asigurarea RCA la un asigurator mai rău platnic decât al meu, apelez la decontarea directă și mă duc la al meu, iar dacă vinovatul are asigurarea RCA la un asigurator mai bun platnic decât al meu, mă duc la asigurătorul vinovatului.
 • Atunci care este diferența între ce este acum și ce va fi în afară de o scumpire a polițelor RCA ? Nici una.
 • O să avem aceeași concentrare de polițe RCA la asigurătorii cu prețul cel mai mic. Decontarea directă eu o înțeleg să îți alegi și să stabilești asigurătorul la care vei merge în caz de daună înainte de a încheia asigurarea, nu după (la al tău sau la al vinovatului). Nu îmi convine să dau dublu pe un RCA ca să beneficiez eu de servicii de calitate ca apoi să beneficieze de ele și un păgubit care s-a asigurat la cel mai mic preț, că lui nu îi mai convine să meargă la asigurătorul lui. Asta este furat de căciula vecinului.
 • Despre pozitia ASF, da are dreptul și tocmai asta face, dar înainte de a încheia polița de asigurare. Ăsta este rolul decontării directe să aleagă păgubitul, nu vinovatul, cine instrumenteaza dosarul daună. Păgubitul alege înainte din 9 societăți, adică din toate.
 • Eu respectând prevederile IDD sunt obligat să informez asiguratul înainte de emiterea poliței de toate condițiile asigurării, inclusiv de acest pct.5. În acest moment s-a dus achiziția pe calitate și se duc iar pe cel mai mic preț."

Pentru detalii despre schimbarile legislative care se pregătesc la RCA citește și: Schimbări majore la RCA, pentru șase milioane de șoferi: Păgubiții se vor putea adresa propriului asigurător pentru a recupera daunele în caz de accident - proiect de OUG
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10326 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  Morala povestii (Joi, 28 ianuarie 2021, 11:25)

  mitg [utilizator]

  Nu mai faceti asigurari la toate institutiile de asigurari trepanate care-si fac pricing pe baza "cel mai ieftin", ci pe baza "suficient de sustenabil incat sa putem si plati eventualele daune".
 • +3 (11 voturi)    
  Nu vreti sa stiti cum am rezolvat-o cu Euroins (Joi, 28 ianuarie 2021, 11:41)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Pana cand nu am ajuns la amenintari ca aduc televiziunile sa-i ia la intrebari (cu dovezi clare ca taraganeaza despagubirea) nu s-au conformat.

  Daca ai masina de 3000 E, poti plati 200 E pe an ca sa nu despagubesti din buzunar pe cel pe care l-ai avariat...

  Masina nu e un obiect indispensabil, ti-l permiti sau nu.
 • -5 (11 voturi)    
  Nu mai fac asigurare. (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:13)

  gv [utilizator]

  Daca jigodiile astea scumpesc asigurarile, nu mai fac nici o asigurare. Oricum mi-au luat timp de 35 de ani (de cand conduc masina) banii absolut degeaba pe asigurarea asta, niciodata nu am lovit pe nimeni, deci a fost doar o taxa inutila pentru mine. In loc sa-mi scada asigurarea si sa-mi dea un premiu, hotii astia o scumpesc ?
  • +1 (5 voturi)    
   pentru oameni ca tine (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui gv

   sper sa se introduca pedeapsa cu puscarie!

   bagi cateva sute de lei lunar pe benzina, dar mori sa dau 600 de lei anual pe RCA...
   • +1 (3 voturi)    
    Plus ca (Joi, 28 ianuarie 2021, 13:53)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Accidentul prin definitie nu tine cont de cati ani ca soferie, sau cat de jecmanit te simti ca individ.
    • +2 (2 voturi)    
     Daca avariezi un Ferrari (Joi, 28 ianuarie 2021, 19:56)

     Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui mitg

     Simti din plin ce bun e un RCA, ca nu ajung banii sa-l repari nici daca-ti vinzi casa.
 • +5 (9 voturi)    
  Eu nu inteleg aceasta modificare legislativa (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:22)

  Bog_dan [utilizator]

  Vorbim de responsabilizarea asiguratilor sa plateasca mai mult ca sa aiba parte de ”servicii” mai bune cand de fapt plata despagubirii este un drept legal al pagubitului.
  Problema nu e ca nu sunt oferite servicii mai bune ci ca nu este respectata legea si aici intra in schema Organul de Reglementare al Pietei de asigurari si anume ASF. Atata vreme cat ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) nu isi face treaba sa pedepseasca societatile de asigurari pentru practici nelegale in ce priveste plata despagubirilor problemele nu vor disparea.
  Totul este doar praf aruncat in ochii asiguratilor si pot spune ca e o bataie de joc la adresa lor
 • +5 (9 voturi)    
  E treaba statului, nu a mea (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:27)

  galeo [utilizator]

  Sa se asigure că aceste firme de asigurare respecta regulile.
  Șmecherii din ASF, plătiți cu zeci de mii de lei, încearcă acum să paseze problema in curtea proprietarilor de mașini și ei să își mai bage un spor de stres probabil.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:29)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Dar cu magariile facute de SERVICE cum stam? (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:31)

  Divergent [utilizator]

  Despre vina service-urilor NIMENI NIMIC? S-a ajuns la intarzierea platilor si din cauza ca multe service-uri asa zis "independente" umfla devizele la pizese si manopera! Multe unitati reparatoare se organizeaza in carteluri si fac presiuni in parlament pt fel de fel de magarii!
 • +2 (4 voturi)    
  mda (Joi, 28 ianuarie 2021, 12:51)

  liviu_ [utilizator]

  adica statul nu e in stare sa rezolve o problema si atunci pune clientu sa plateasca mai mult ca sa dispara problema.

  daca ai prea multe reclamatii ar trebui sa nu iti mai dea dreptul sa vinzi polite RCA si au rezolvat problema...
  dar spaga e spaga...
 • 0 (0 voturi)    
  Aha deci marea problema este ca.... (Joi, 28 ianuarie 2021, 13:03)

  Zummm [utilizator]

  pot să-și recupereze prejudiciul de la asigurători ca Generali sau Allianz (care au prețuri semnificativ mai mari, dar mai puține probleme la plata daunelor) dacă aceste societăți sunt cele care au emis polița RCA pentru mașina șoferului vinovat de un anumit accident*. SA PLATEASCAAAAA CA AU BANIIIII
 • -1 (1 vot)    
  Stati sa inteleg (Joi, 28 ianuarie 2021, 14:41)

  sepia [utilizator]

  Adica ar trebui sa platesc obligatoriu mai multi bani pentru RCA, pentru ca atunci cand ma loveste cineva sa pot rezolva dauna la asiguratorul meu RCA (care isi scoate banii de la celalalt asigurator), urmand ca urmatorul an sa figurez cu dauna, sa-mi scada clasa de bonus si sa platesc mai mult pe RCA? Nu, multumesc. Cel putin asa era la CASCO, daca rezolvai dauna prin CASCO-ul tau, anul urmator crestea polita.
  • +1 (1 vot)    
   N-ai inteles... Nu e CASCO (Joi, 28 ianuarie 2021, 20:02)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui sepia

   Daca vinovatul e asigurat la o firma rau platnica, nu te intereseaza, tie iti repara masina firma de asigurari la care TU ai RCA-ul si e treaba lor sa-si deconteze cheltuielile.

   Pretul mai mare rezulta si din faptul ca niste angajati ai firmei la care ai RCA trebuie sa lucreze/alerge in locul tau ca sa recupereze banii pe reparatie de la firma la care este asigurat vinovatul.

   Alergatura individuala pentru recuperarea daunei de la o firma cu care n-ai avut nicio treaba e muuult mai scumpa decat cele cateva zeci, hai o suta de lei, in plus la RCA....
  • 0 (0 voturi)    
   pana nu o patesti nu o intelegi (Miercuri, 3 februarie 2021, 15:54)

   rtibv [utilizator] i-a raspuns lui sepia

   pana nu esti patit sa te loveasca unul cu asigurare unde nu se platesc daunele decat foarte greu, nu vei intelege.

   Sa te uiti la masina ta lovita si sa astepti cu lunile reparatia sa fie facuta (service-urile bune fug de ei si nu accepta City sau EuroIns) si celelalte service-uri fac munca ma de mantuiala.

   Deci, nu esti vinovat de accident, dar ai o masina reparata prost si greu.
 • 0 (0 voturi)    
  ASF (Joi, 28 ianuarie 2021, 18:39)

  ACP [utilizator]

  Rezolvam incompetanta unei agentii ale statului, in cazul de fata ASF, prin plata unei asigurari RCA mai mare. Normal ca nu putem pretinde de la ASF sa isi faca treaba si sa aplice la sange niste criterii clare. Cine acumuleaza un numar de puncte de penalizare zboara din piata pur si simplu. Nu platesti la timp, zbori. Ce e asa de greu? Atunci isi vor creste tarifele toate societatile de asigurari si astfel se vor ajunge la termene convenabile.
 • 0 (0 voturi)    
  rca decontare directa (Duminică, 31 ianuarie 2021, 16:36)

  cdum311226262248411 [utilizator]

  daca nu merge facultativ , obligam. Asteptam sa devina obligatorie si asigurarea CASCO
 • 0 (0 voturi)    
  eu imi fac asigurarea rca online (Joi, 11 februarie 2021, 13:32)

  teographic [utilizator]

  Salutare! Eu imi fac asigurarea rca online pe un site care imi ofera gratuit toate ofertele de asigurare si este mult mai simplu ... Asa vad exact cat costa si cumpar de la ce companie imi permit. Recomand, va atasez aici un link si nu va mai bateti capul sa dati 1000 de telefoane sa aflati cat costa sau de unde sa va cumparati asigurarea ... https://www.quartz-asig.ro/asigurare-rca-online.php
  O zi frumoasa si sper ca am fost de ajutor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by