Fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) administrat de Zepter, care a atras mai putin de 2.000 de participanti in cele patru luni de campanie de aderare, ar putea fi vandut in urmatoarele doua luni, au declarat pentru NewsIn surse din piata. Directorul general al Zepter Fond de Pensii, Octavian Baritz, a declarat pentru HotNews.ro ca actionarii nu au luat inca o decizie in aceasta privinta.

Autoritatea de supraveghere a acestei piete (CSSPP), spune ca cel putin pentru moment aceasta tranzactie nu este permisa. Legea prevede ca un fond are nevoie de cel putin 50.000 de aderenti dupa trei ani de functionare, iar Zepter ar fi prima companie care renunta la aceasta afacere.

"Participantii fondului vor fi asimilati altui fond. In ce priveste pretul, acesta poate sa ajunga la 150 de euro pe participant. Oricum se va inchide cu pierdere pentru actionari", a declarat, pentru NewsIn, sursa citata, care a mentionat ca fondul a trebuit sa investeasca capitalul minim cerut de lege, de patru milioane euro.

Sursa mentionata a mai precizat ca negocierile ar putea avea loc in urmatoarea perioada si ca in prezent se asteapta reglementarile privind fuziunile de la CSSPP.

Zepter Fond de Pensii: nu s-a luat o astfel de decizie

Contactat de HotNews.ro, directorul general al Zepter Fond de Pensii, Octavian Baritz, a negat ca ar exista o astfel de decizie in prezent.

"Nu avem ce sa comentam. Din ceea ce stiu actionarii nu luat inca o decizie in aceasta privinta", a mentionat Octavian Baritz.

Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS), la sfarsitul campaniei de aderare initiala si inainte de repartizarea aleatorie, patru fonduri de pensii private obligatorii, respectiv AG2R, Marfin, MKB si Zepter - au raportat, fiecare, mai putin de 2.000 de aderenti. Mai precis in urma validarii actelor de aderare initiala, Zepter are 1558 de aderenti la fondul pe care il administreaza si o cota de piata de 0,04%.

CSSPP: fuziunile si achizitiile pe pilonul II nu sunt inca permise

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) spune ca cel putin pentru moment o astfel de tranzactie nu este posibila, deoarece legislatia in cauza nu este finalizata.

"In prezent, proiectul de norma privind fuziunile si achizitiile se afla in dezbatere si analiza interna, fiind una dintre prioritatile CSSPP pentru perioada urmatoare. Dupa finalizare, acest proiect de norma va fi supus spre dezbatere publica, pe site-ul institutiei. Prevederile normei vor deveni aplicabile numai dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Prin urmare, fuziunile si achizitiile dintre administratorii fondurilor de pensii obligatorii vor putea avea loc dupa elaborarea, de catre CSSPP, a legislatiei secundare specifice acestor proceduri. O astfel de tranzactie se va putea incheia respectand termenele prevazute in legislatia in vigoare specifica fuziunilor din Legea societatilor comerciale - Legea 31/1990.

CSSPP nu va aproba nicio solicitare de fuziune sau achizitii intre fonduri, pana la intrarea in vigoare a acestui act normativ. Toate companiile din piata pensiilor administrate privat se vor supune acelorasi prevederi legislative", au explicat pentru HotNews.ro oficialii Directiei Comunicare si Relatii Internationale din cadrul CSSPP.

Acestia nu au precizat insa termenul de finalizare a acestei legislatii secundare.