Deficitul de protecție a românilor în fața unor riscuri precum decese, accidente ori îmbolnăviri a crescut la 123 miliarde de euro - studiu / Care este topul asigurătorilor de viață din România

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 11:57 Economie | Asigurari


Asigurari de viata in tara
Foto: ASF
Diferența între resursele financiare necesare și cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menține standardul de viață al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire etc. este în creștere, arată un studiu realizat la solicitarea UNSAR (Uniunea asigurătorilor și reasigurătorilor din România). Studiul arată că acest deficit de protecție a crescut cu 14% și se situa, în 2019 - cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile - la o valoare de 123 miliarde euro.

Populația României continuă să fie extrem de vulnerabilă în fața riscurilor, conform studiului “Asigurările de viață, instrument de protecție pentru familie”, realizat pentru UNSAR de către un grup de experți independenți. Conform analizei, pentru multe familii din țara noastră, producerea unui eveniment neprevăzut (deces, accident, îmbolnăvire), care pot fi asigurate, ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai.

  • „Asigurările de viață sunt o soluție concretă și ușor accesibilă pentru reducerea vulnerabilității familiilor și a dezechilibrelor sociale, completând astfel protecția oferită de sistemul public”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.

Indiferent de tipul lor (cu componentă de protecție, economisire sau investiție), asigurările de viață pot proteja împotriva efectelor pe care accidentele, bolile sau chiar decesul le au asupra situației financiare a fiecărei persoane asigurate și, respectiv, a familiei acesteia. Astfel, asigurările de viață pot preveni vulnerabilitatea financiară și dependența de sistemul de asistență socială.

Asigurarea de viață este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de țări în aplicarea politicilor sociale. Spre exemplu, mulți membri ai OECD - Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, precum și o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, stimulează dezvoltarea acestui segment prin măsuri specifice, inclusiv pe zona de fiscalitate.

  • „Nivelul ridicat al deficitului de protecție arată vulnerabilitatea familiilor din țara noastră la evenimente neprevăzute, de natură să le diminueze resursele financiare. Din păcate, nevoia de protecție este și mai mare în această perioadă”, arată consultantul în politici publice Radu Comșa, coordonatorul grupului de experți care au realizat studiul.

În România, cu toate că piața asigurărilor de viață a crescut constant în ultimii ani, gradul de penetrare al acesteia în PIB rămâne unul dintre cele mai mici din regiune, ceea ce denotă potențialul important de dezvoltare existent.

  • Veniturile din asigurări de viață - în scădere cu 1,6% în 2020. Metropolitan Life, asigurător care nu apare în statisticile ASF, este pe locul 2 în piață

Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o valoare de 2.219.478.274 lei în anul 2020, în ușoară scădere, cu circa 1,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.


Click pentru a deschide


De asemenea, s-a menținut și la finalul anului 2020 un grad mare de concentrare, astfel că 5 societăți au deținut o pondere de circa 81% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de 1.788.478.677 lei.


Metropolitan Life a anunțat luna trecută că în 2020 a înregistrat o creștere de 14,4% a primelor brute subscrise, comparativ cu anul 2019, ocupând locul 2 în clasamentul celor mai mari companii de asigurări de viață din România.

În anul 2020, Metropolitan Life a înregistrat prime brute subscrise în valoare de 415.393.485 lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, când valoarea primelor brute subscrise s-a ridicat la 363.130.998 lei.

În ceea ce privește indemnizațiile plătite în 2020 acestea au avut o valoare de 116.263.917 lei, cu 16,6% mai mult față de aceeași perioadă din 2019, când s-au ridicat la 99.718.138 lei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1318 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by